Aktualno

CRES: Fešta od creske janjetine i sira

U subotu 26. 4.2025. s početkom u 17 sati...

Cres slavi 180 godina turističke tradicije: ACI marina Cres dobila priznanje za doprinos

U godini u kojoj Cres obilježava visoku obljetnicu, 180...

Kome i kada će se dodijeliti koncesija za Marinu Zadar?

Vlada još uvijek nije donijela odluku kome će dodijeliti...

Arancino sa raštikom, kozicama i sirom

Arancino je jednostavno jelo od riže, poznato kao specijalitet Sicilije, mada i Rimljani imaju svoju inačicu pod nazivom suppli, a smatra se da je preuzeto iz arapske kuhinje. Tradicionalno je sirotinjsko jelo jer je, kao i pizza, nastalo od ostataka (u ovom slučaju od rižota koji bi pretekao).

Sicilijanskom je arancinu baza rižot sa šafranom koji se puni pirjanom teletinom i graškom (može i mljevenim mesom) dok je u rimskoj verziji osnova rižot sa rajčicom koji se najčešće puni mozzarellom.

Mi smo napravili jednu nama bližu verziju, a vi možete iskoristiti bilo koji rižot koji vam je ostao i puniti ga po vlastitom ukusu (ako punite nekim raguom, bitno je da ne sadrži previše tekućine, da je reduciran).

Sastojci:

  • 200 g riže
  • 300 g raštike (može se zamijeniti blitvom ili špinatom)
  • 1 vezica mladog luka
  • 4 češnja bijelog luka
  • 320 g mesa kozica
  • 1 dl bijelog vina
  • 100 g maslaca
  • 1 dl maslinova ulja
  • 100 g parmezana
  • 200 g mozzarelle ili nekog topivog sira
  • sol, papar
  • ulje za prženje
  • Smjesa za paniranje:
  • 3 jaja
  • sol
  • 1 šalica glatkog brašna
  • mlijeko i voda po potrebi
  • krušne mrvice po potrebi
Arancino s raštikom, kozicama i mozzarelom / Foto: Pave Turić
Arancino s raštikom, kozicama i mozzarelom / Foto: Pave Turić

Priprema:

#1. Raštiku skuhamo u posoljenoj kipućoj vodi, prebacimo(šokiramo)u hladnu vodu. Ohlađenu ocijedimo i propasiramo ili izblendamo štapnim mikserom te ostavimo sa strane.

#2. Na maslinovom ulju kratko popržimo kozice uz dodatak sitno kosanog češnjaka, podlijemo bijelim vinom, a kad tekućina ispari izvadimo ih sa strane.

#3. Na isto ulje dodamo sjeckani mladi luk i lagano pirjamo nekoliko minuta. Dodamo zatim rižu, propirjamo 2-3 minute te podlijemo po mogućnosti ribljim temeljcem. Posolimo i lagano kuhamo podlijevajući dok riža ne omekša. Pred kraj umiješamo ½ kozica, pasiranu raštiku, maslac i parmezan te još posolimo i popaprimo po ukusu. Uklonimo sa strane te ostavimo 10-ak minuta da se okusi prožmu. Raširimo na veći pleh i ostavimo da se potpuno ohladi i stisne (može i u hladnjak).

#4. Polovicu kozica koje su nam ostale i mozzarelu isjeckamo i pomiješamo. S tom smjesom ćemo puniti arancine.

#5. Od ohlađene riže na dlanu oblikujemo polpete oko 1 cm debljine pa u sredinu stavimo smjesu kozica i sira pa ih zatvorimo i oblikujemo kuglu.

#6. Dobivenu kuglu umočimo u smjesu koju smo napravili od 3 jaja, šalice brašna, prstohvati soli i mlijeka ili vode koje dodajemo tek koliko je potrebno da dobijemo gustoću smjese kao za palačinke. Ocijedimo i uvaljamo u krušne mrvice. Ako nam se kugle čine premekane, možemo ih potom još ostaviti u hladnjaku da se stisnu.

#7. U užoj posudi zagrijemo duboko ulje (količina ulja o visini kugli koje trebaju biti uronjene) te stavljamo po 3-4 arancina u vrelo ulje da se prže oko 3-4 minute tako dobiju lijepu zlatnu boju.

#8. Kad dobiju lijepu boju, odložimo ih na stranu na kuhinjski papir da se upije masnoća, pa serviramo uz zelenu salatu ili salatu od mišance.

    Novo

    CRES: Fešta od creske janjetine i sira

    U subotu 26. 4.2025. s početkom u 17 sati...

    Cres slavi 180 godina turističke tradicije: ACI marina Cres dobila priznanje za doprinos

    U godini u kojoj Cres obilježava visoku obljetnicu, 180...

    ACI Card pogodnosti za 2025. godinu

    ACI Card je članska kartica namijenjena isključivo nautičarima koji...

    Kome i kada će se dodijeliti koncesija za Marinu Zadar?

    Vlada još uvijek nije donijela odluku kome će dodijeliti...

    U Jadranu je pronađeno 216 stranih vrsta

    ALIENA je sasvim prikladan naziv talijansko-hrvatskog projekta kroz koji je izrađena detaljna baza podataka o stranim vrstama u Jadranskom moru. Baza uključuje evidenciju s...

    Starost tune procjenjuje se prema koncentričnim prstenovima rasta u presjeku šipčice leđne peraje

    Tuna rekorderka od 317 kilograma koju je u akvatoriju kod otoka Žirja uhvatio vodički licencirani tunolovac Anton Roca s broda Bakul nema 30 godina,...

    NP Mljet zapošljava za sezonu zapovjednika broda, mornara, čuvare prirode …

    Nacionalni park Mljet za sezonu zapošljava ukupno 17 djelatnika na raznim poslovima s početkom rada 1. 5. 2025. godine. Nude se ugovori u trajanju...

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here