Aktualno

ODRŽIVOST NA SAJMU NAUTIKE: Biograd Boat show dodijelio nagrade za Eko izvrsnost 2025

Naajveći hrvatski nautički sajam na obali - Biograd Boat...

Green Sail predstavio metodu za izračun emisije CO2 po osobi po brodi po kategoriji krstarenja

Neprofitna organizacija za održivi nautički turizam Green Sail razvila...

Projekt za prikupljanje otpadnih voda i smeća s plovila na području Kornata

„ECOcube - ekološka infrastruktura za čisto more“ naziv je...

Arancino sa raštikom, kozicama i sirom

Arancino je jednostavno jelo od riže, poznato kao specijalitet Sicilije, mada i Rimljani imaju svoju inačicu pod nazivom suppli, a smatra se da je preuzeto iz arapske kuhinje. Tradicionalno je sirotinjsko jelo jer je, kao i pizza, nastalo od ostataka (u ovom slučaju od rižota koji bi pretekao).

Sicilijanskom je arancinu baza rižot sa šafranom koji se puni pirjanom teletinom i graškom (može i mljevenim mesom) dok je u rimskoj verziji osnova rižot sa rajčicom koji se najčešće puni mozzarellom.

Mi smo napravili jednu nama bližu verziju, a vi možete iskoristiti bilo koji rižot koji vam je ostao i puniti ga po vlastitom ukusu (ako punite nekim raguom, bitno je da ne sadrži previše tekućine, da je reduciran).

Sastojci:

  • 200 g riže
  • 300 g raštike (može se zamijeniti blitvom ili špinatom)
  • 1 vezica mladog luka
  • 4 češnja bijelog luka
  • 320 g mesa kozica
  • 1 dl bijelog vina
  • 100 g maslaca
  • 1 dl maslinova ulja
  • 100 g parmezana
  • 200 g mozzarelle ili nekog topivog sira
  • sol, papar
  • ulje za prženje
  • Smjesa za paniranje:
  • 3 jaja
  • sol
  • 1 šalica glatkog brašna
  • mlijeko i voda po potrebi
  • krušne mrvice po potrebi
Arancino s raštikom, kozicama i mozzarelom / Foto: Pave Turić
Arancino s raštikom, kozicama i mozzarelom / Foto: Pave Turić

Priprema:

#1. Raštiku skuhamo u posoljenoj kipućoj vodi, prebacimo(šokiramo)u hladnu vodu. Ohlađenu ocijedimo i propasiramo ili izblendamo štapnim mikserom te ostavimo sa strane.

#2. Na maslinovom ulju kratko popržimo kozice uz dodatak sitno kosanog češnjaka, podlijemo bijelim vinom, a kad tekućina ispari izvadimo ih sa strane.

#3. Na isto ulje dodamo sjeckani mladi luk i lagano pirjamo nekoliko minuta. Dodamo zatim rižu, propirjamo 2-3 minute te podlijemo po mogućnosti ribljim temeljcem. Posolimo i lagano kuhamo podlijevajući dok riža ne omekša. Pred kraj umiješamo ½ kozica, pasiranu raštiku, maslac i parmezan te još posolimo i popaprimo po ukusu. Uklonimo sa strane te ostavimo 10-ak minuta da se okusi prožmu. Raširimo na veći pleh i ostavimo da se potpuno ohladi i stisne (može i u hladnjak).

#4. Polovicu kozica koje su nam ostale i mozzarelu isjeckamo i pomiješamo. S tom smjesom ćemo puniti arancine.

#5. Od ohlađene riže na dlanu oblikujemo polpete oko 1 cm debljine pa u sredinu stavimo smjesu kozica i sira pa ih zatvorimo i oblikujemo kuglu.

#6. Dobivenu kuglu umočimo u smjesu koju smo napravili od 3 jaja, šalice brašna, prstohvati soli i mlijeka ili vode koje dodajemo tek koliko je potrebno da dobijemo gustoću smjese kao za palačinke. Ocijedimo i uvaljamo u krušne mrvice. Ako nam se kugle čine premekane, možemo ih potom još ostaviti u hladnjaku da se stisnu.

#7. U užoj posudi zagrijemo duboko ulje (količina ulja o visini kugli koje trebaju biti uronjene) te stavljamo po 3-4 arancina u vrelo ulje da se prže oko 3-4 minute tako dobiju lijepu zlatnu boju.

#8. Kad dobiju lijepu boju, odložimo ih na stranu na kuhinjski papir da se upije masnoća, pa serviramo uz zelenu salatu ili salatu od mišance.

    Novo

    ODRŽIVOST NA SAJMU NAUTIKE: Biograd Boat show dodijelio nagrade za Eko izvrsnost 2025

    Naajveći hrvatski nautički sajam na obali - Biograd Boat...

    Green Sail predstavio metodu za izračun emisije CO2 po osobi po brodi po kategoriji krstarenja

    Neprofitna organizacija za održivi nautički turizam Green Sail razvila...

    Projekt za prikupljanje otpadnih voda i smeća s plovila na području Kornata

    „ECOcube - ekološka infrastruktura za čisto more“ naziv je...

    Godišnje u hrvatski Jadran dospije 3000 tona otpada, a ukloni se samo 500

    Zbog boljeg praćenja i koordinacije akcija čišćenja morskog otpada...

    Livade posidonije, prirodne plaže i morske špilje su ekološki i biološki temelj života u Jadranu

    Povećati znanje o osjetljvim morskim staništima i morskim vrstama Jadrana bio je cilj trodnevnog treninga koji je održan u sklopu Interreg projekta ASPEH -...

    BIOGRAD BOAT SHOW: Rekordni broj novih 500 plovila do 24 metra (22-26.10.2025.)

    Prema najavama organizatora Biograd Boat Showa, tvrtke Ilirija d.d, izložbeni morski prostor ovogodišnjeg 27. po redu biogradskog nautičkog sajma proširen je za 2000 m2,...

    RONIOCI ČISTE PODMORJE: „Fascinantno je kako se uvijek nađe otpad kad god se negdje zaroni!“

    Mrežasta vreća za krumpire dio je opreme ronilaca kad kreću u čišćenje podmorja. Vreće su lagane i nije problem cijeli snop ponijeti sa sobom...

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nautička Patrola
    Pregled privatnosti

    Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.