Aktualno

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Hobotnica s krumpirima – izvorni dalmatinski recept za peku i pećnicu

Kad ste ulovili ili nabavili hobotnicu, svakako je zamrznite na dva do tri dana, kako bi joj popucala čvrsta mišićna vlakna. Tradicionalno su se ona trgala udaranjem hobotnice o stijene ili drvenim batom, no znalci tvrde da je meso hobotnice iz zamrzivača mekše.

Uobičajen je način da se hobotnica prije pečenja omekša kuhanjem u vodi, ali takav postupak isprat će more iz hobotnice, a to ne želimo. Prema izvornom dalmatinskom receptu, hobotnica se stavi kuhati u poklopljenom loncu na jaku vatru, ali bez dodavanja vode ili začina. Brzo će pustiti svoju vodu, pa tada smanjite vatru i ostavite da se lagano kuha u svome soku sve dok potpuno ispari tekućina, a na dnu lonca ostane gusti ljubičasti sloj ugušćene “esencije” hobotnice. Hobotnicu potom stavljamo peći s krumpirima, a od “esencije” radimo preljev u kojem će se hobotnica i krumpir zapeći. Osim te prirodne soli iz hobotnice, jelu gotovo niti ne treba dodavati soli.

Sastojci (za 4-5 osoba):

  • hobotnica od 1,5 do 2,5 kg
  • 1-2 kg krumpira
  • 1-2 dl maslinova ulja
  • 2 -3 dl vina
  • 3-4 česna češnjaka
  • 2-3 velike žlice sitno sjeckanog svježeg peršina

Priprema:

Hobotnicu prije pripreme očistite (izvadite utrobu i zub), operite i stavite da se zamrzne. Odmrzavanjem će meso hobotnice omekšati (tradicionalno se svježa hobotnica prije kuhanja dugo tukla drvenim batom). Kako je već opisano u uvodu, hobotnicu stavite da se kuha u vlastitoj tekućini. Kad tekućina ispari, premjestite hobotnicu u protvan s krumpirima.
Možete koristiti mladi krumpir, narežite ga na četvrtine i sasvim malo posolite, ili stari krumpir narezan na četvrtine i prehodno prokuhan 10-15 minuta u minimalno zasoljenoj vodi. Prelijte preko krumpira i hobotnice maslinovo ulje, dobro promiješajte kako bi sav krumpir bio nauljen.
Ako hobotnicu s krumpirima pećete u pećnici prekrijte ju alufolijom, stavite u dobro zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva i ostavite peći sljedećih 30 – 40 minuta, koliko je potrebno da krumpir posve omekša. Ako ju pečete u peki, dobro zastrite žarom i nakon 30 minuta provjerite je li krumpir gotov.
U lonac u kojem se kuhala hobotnica, na ljubičasti talog dodajte malo maslinovog ulja, na laganoj vatri sasvim kratko popržite češnjak, tek toliko da pusti miris, ne smije požutiti. Ulijte bijelo ili crno vino i peršin, a ovisno o vlastitom ukusu i popaprite. Stavite na laganu vatru kuhati uz stalno miješanje da se se talog od hobotnice posve rastopi u vinu.
Kad je krumpir posve omešao, izvadite protvan iz pećnice. Prelijte ukuhano vino i talog po hobotnici i krumpiru pa vratite u pećnicu bez pokrivanja alufolijom. Bilo u peki ili u pećnici, prelivenu hobotnicu i krumpir ostaviti peći sljedećih 5-10 minuta, koliko je potrebno da se krumpir zapeče i upije preljev.

Naslovna fotografija: Konoba Galinac, Brela

Novo

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Ribarski dani u Baškoj na Krku, 5.- 7.8.2022.

Prvog vikenda u kolovozu već tradicionalno se u Baškoj...

Hobotnica pod pekom u konobi Galinac u Brelima

Domaća hrana, autentični dalmatinski ugođaj i prekrasan pogled s terase na more i susjedne otoke - sve to ima konoba Galinac u Brelima. Ono zbog...

Jastog ili hlap na buzaru

Hlap ili jastog. Teško je razrješiva dilema koji je od ta dva raka slasniji. Razvikaniji je specijalitet jastog, čije se lagano, rahlo, bijelo meso...

RUČAK A LA UVALA: Juha od kamena i rižoto od priljepaka

Svanulo je lijepo mirno sunčano jutro, u tihoj smo i skrovitoj uvali na sidru. Poslije zdravoga sna uživamo u brodskom kokpitu u tišini i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here