Aktualno

BOOT 2025: Svjetske premijere i događanja u Düsseldorfu

U subotu 18. siječnja počeo je najveći kopneni nautički...

Tradicionalna Lignjada u Baškoj s malom školom lignjolova za djecu

Tradicionalna Lignjada - 18. Kup sv. Mikule održana je...

OPATIJA BAJNA: Detaljan program Adventa 2024. i dočeka Nove 2025. godine

Dani božićno-novogodišnjeg slavlja u Opatiji već su počeli -...

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima u izobilju.

Inćuni su veoma ukusni, i mogu se pripremati na više načina, ali ovaj je možda najaromatičniji recept uz vino i ružmarin. Poseban začin daju grožđice koje su se koristile kao začin ribi još od antičkog doba. Od tih vremena su u obiteljskim vinogradima na otocima i u primorju obično bila dva-tri trsa grožđa bez koštica koje se sušilo za slatki dodatak i slatkim i slanim jelima.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 0,80 kg inćuna
  • 1,5 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 0,5 dl prošeka
  • 8 dag grožđica
  • 2 jušne žlice krušnih mrvica (prezle)
  • sol
  • papar
  • grančica ružmarina
Zapečeni inćuni Foto Pave Turić
Zapečeni inćuni Foto Pave Turić

Priprema:

#1. Prije nego krenemo čistiti inćune stavimo grijati pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa.

#2. U jednoj zdjelici namočimo grožđice u vinu i prošeku.

#3. Inćune očistimo pa ih operemo u hladnoj vodi. Očistite ih na načn kako vama odgovara, neki im samo odstrane utrobu (kao na slici), a drugi odvoje glavu s utrobom.

#4. Ostavimo nekoliko minuta oprane inćune u cjedilu da se ocijede, pa ih posložimo na pleh (škrovadu), jednog do drugog, tako da se međusobno ne prekrivaju.

#5. Prelijemo inćune smjesom vina, prošeka i grožđica. Poškropimo ih maslinovim uljem te posolimo i popaprimo. Pospemo krušnim mrvicama i iglicama ružmarina, pa protresemo lagano pleh da se sve prožme i stavimo u zagrijanu pećnicu da se kratko zapeče, na 10 do 15 minuta. Ako smo im ostavili glave, gotovi su kad oči pobijele. Poslužuju se s kruhom i salatom.

Napomena: Umjesto grožđica se mogu koristiti kapare, a umjesto grančice ružmarina koromač, sve ovisno o osobnom ukusu.

Zapečeni inćuni Foto PaveTurić
Zapečeni inćuni Foto PaveTurić

Novo

BOOT 2025: Svjetske premijere i događanja u Düsseldorfu

U subotu 18. siječnja počeo je najveći kopneni nautički...

Cipal na moj način: u pećnici, na gradele, lešo …

Dok sam imao brodicu u Osoru, puno sam ribe...

Arancino sa raštikom, kozicama i sirom

Arancino je jednostavno jelo od riže, poznato kao specijalitet...

BOŽIĆNI RUČAK: Recepti morske spize skiperice Alenke Alujević s lignjama, kozicama, bijelom ribom…

Kada smo na portalu Nautička patrola ljetos predstavili Alenku...

Ovako su se nekad krpale ribarske mreže

„Ribar plete mrižu svoju koja njemu triba, a ko će je sutra plesti baš ga nije briga … Zapivaj pismu, ribaru stari jer to...

„Puratićev kolotur“ u numizmatičkom zlatu i srebru

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca izdaje prigodni zlatnik i srebrnjak "Puratićev kolotur" u seriji "Hrvatski inovatori". Budući da se radi...

RIJEKA BOAT SHOW 2024. Jubilarni 40. nautički sajam

U Rijeci se od 3 do 6. listopada 2024. održava jubilarni 40. nautički sajam. Rijeka Boat Show. Rijeka Boat Show je počeo kao nautički...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here