Aktualno

Indijska smeđa alga udomaćila se oko Komiže, struje je sad nose prema Šolti i Kornatima

Znanstvenici iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo ponovo...

KRK: Sajam tradicije, povijesti i glazbe Lovrečeva, 8-10. 8. 2025.

Krčki sajam – Lovrečeva i ove godine donosi bogat trodnevni...

Ribarske priče: Niti zime niti ribe u Jadranu više nisu kao što su bile

Sredozemno more, a s njim i Jadran, zagrijava se...

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima u izobilju.

Inćuni su veoma ukusni, i mogu se pripremati na više načina, ali ovaj je možda najaromatičniji recept uz vino i ružmarin. Poseban začin daju grožđice koje su se koristile kao začin ribi još od antičkog doba. Od tih vremena su u obiteljskim vinogradima na otocima i u primorju obično bila dva-tri trsa grožđa bez koštica koje se sušilo za slatki dodatak i slatkim i slanim jelima.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 0,80 kg inćuna
  • 1,5 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 0,5 dl prošeka
  • 8 dag grožđica
  • 2 jušne žlice krušnih mrvica (prezle)
  • sol
  • papar
  • grančica ružmarina
Zapečeni inćuni Foto Pave Turić
Zapečeni inćuni Foto Pave Turić

Priprema:

#1. Prije nego krenemo čistiti inćune stavimo grijati pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa.

#2. U jednoj zdjelici namočimo grožđice u vinu i prošeku.

#3. Inćune očistimo pa ih operemo u hladnoj vodi. Očistite ih na načn kako vama odgovara, neki im samo odstrane utrobu (kao na slici), a drugi odvoje glavu s utrobom.

#4. Ostavimo nekoliko minuta oprane inćune u cjedilu da se ocijede, pa ih posložimo na pleh (škrovadu), jednog do drugog, tako da se međusobno ne prekrivaju.

#5. Prelijemo inćune smjesom vina, prošeka i grožđica. Poškropimo ih maslinovim uljem te posolimo i popaprimo. Pospemo krušnim mrvicama i iglicama ružmarina, pa protresemo lagano pleh da se sve prožme i stavimo u zagrijanu pećnicu da se kratko zapeče, na 10 do 15 minuta. Ako smo im ostavili glave, gotovi su kad oči pobijele. Poslužuju se s kruhom i salatom.

Napomena: Umjesto grožđica se mogu koristiti kapare, a umjesto grančice ružmarina koromač, sve ovisno o osobnom ukusu.

Zapečeni inćuni Foto PaveTurić
Zapečeni inćuni Foto PaveTurić

Novo

Indijska smeđa alga udomaćila se oko Komiže, struje je sad nose prema Šolti i Kornatima

Znanstvenici iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo ponovo...

KRK: Sajam tradicije, povijesti i glazbe Lovrečeva, 8-10. 8. 2025.

Krčki sajam – Lovrečeva i ove godine donosi bogat trodnevni...

Ribarske priče: Niti zime niti ribe u Jadranu više nisu kao što su bile

Sredozemno more, a s njim i Jadran, zagrijava se...

Doživljaj rovinjske i istarske autentičnosti na 19. regati tradicijskih barki

Kontrast upečatljivih boja tradicijskih jedara i plavetnila rovinjskog akvatorija...

Doživljaj rovinjske i istarske autentičnosti na 19. regati tradicijskih barki

Kontrast upečatljivih boja tradicijskih jedara i plavetnila rovinjskog akvatorija po 19. put oduševio je brojne posjetitelje koji su uživali u raznovrsnim doživljajima rovinjske i...

Tartana promovira hrvatsku maritimnu baštinu u Nici

U sklopu Treće konferencije UN-a o oceanima (UNOC3), koja se održava do 13. lipnja u Nici predstavlja se i hrvatska maritimna baština s tradicijskim...

Upozorenje svjetske organizacije za zaštitu prirode: „Hitno zabranite sidrenje na livadama morske cvjetnice – posidonije!“

Već smo više puta pisali o štetnosti sidrenja nautičara u jadranskim uvalama čime se uništavaju livade morske cvjetnice posidonije i potrebi postavljanja bova...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nautička Patrola
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.