Aktualno

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima u izobilju.

Inćuni su veoma ukusni, i mogu se pripremati na više načina, ali ovaj je možda najaromatičniji recept uz vino i ružmarin. Poseban začin daju grožđice koje su se koristile kao začin ribi još od antičkog doba. Od tih vremena su u obiteljskim vinogradima na otocima i u primorju obično bila dva-tri trsa grožđa bez koštica koje se sušilo za slatki dodatak i slatkim i slanim jelima.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 0,80 kg inćuna
  • 1,5 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 0,5 dl prošeka
  • 8 dag grožđica
  • 2 jušne žlice krušnih mrvica (prezle)
  • sol
  • papar
  • grančica ružmarina
Zapečeni inćuni Foto Pave Turić
Zapečeni inćuni Foto Pave Turić

Priprema:

#1. Prije nego krenemo čistiti inćune stavimo grijati pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa.

#2. U jednoj zdjelici namočimo grožđice u vinu i prošeku.

#3. Inćune očistimo pa ih operemo u hladnoj vodi. Očistite ih na načn kako vama odgovara, neki im samo odstrane utrobu (kao na slici), a drugi odvoje glavu s utrobom.

#4. Ostavimo nekoliko minuta oprane inćune u cjedilu da se ocijede, pa ih posložimo na pleh (škrovadu), jednog do drugog, tako da se međusobno ne prekrivaju.

#5. Prelijemo inćune smjesom vina, prošeka i grožđica. Poškropimo ih maslinovim uljem te posolimo i popaprimo. Pospemo krušnim mrvicama i iglicama ružmarina, pa protresemo lagano pleh da se sve prožme i stavimo u zagrijanu pećnicu da se kratko zapeče, na 10 do 15 minuta. Ako smo im ostavili glave, gotovi su kad oči pobijele. Poslužuju se s kruhom i salatom.

Napomena: Umjesto grožđica se mogu koristiti kapare, a umjesto grančice ružmarina koromač, sve ovisno o osobnom ukusu.

Zapečeni inćuni Foto PaveTurić
Zapečeni inćuni Foto PaveTurić

Novo

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

Ljetni posao u NP Mljet: Traži se zapovjednik broda, 4 mornara, 3 čuvara prirode, turistički vodič, 4 trgovca…

Rok za prijavu: 21.2.2024. Poslodavac: Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Pristanište 2, 20 226 Goveđari Mjesto rada: Mljet Posao: Sezonski, naknada za prijevoz u cijelosti, nije osiguran...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here