Aktualno

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda…) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te se može i tjedan dana čuvati u hladnjaku. Ovo je jedan od načina pripreme.

Sastojci:

  • 800 gr srdela
  • 3 komada crvenog luka
  • 1 veća mrkva
  • 1 limun
  • 5-6 češnjeva bijelog luka
  • 2 žlice suvica (suhe grožđice)
  • 2,5 dcl maslinova ulja
  • 2-3 lista lovora
  • 1 mala grančica ružmarina
  • 2 dcl domaće kvasine
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • 1,5 dcl vode
  • sol, papar
  • oštrog brašna po potrebi za uvaljati srdele

Priprema:

#1. Srdele očistite od glave i utrobe, operite ih pod hladnom vodom te posušite. Lagano ih posolite, uvaljate u oštro brašno te ispržite u tavi na maslinovu ulju.

#2. Pržene srdele vadite iz ulja i slažite u malo dublju posudu.

#3. Kad ste sve srdele ispržili, a ulje od prženja dodajte crveni i bijeli luk narezane na listiće te mrkvu narezanu na tanke rezance. Kratko propirjate te podlijete vinom, octom i vodom. Dodate papar, sol, lovor, ružmarin i grožđice i kuhajte par minuta pa ostavite da se malo odmori.

#4. Prelijete preko srdela i povrh svega stavite limun isječen na kolutiće. Zatvorite posudu i ostavite je preko noći u hladnjaku da se sljube svi okusi. Poslužuje se hladno, obično s kruhom.

Srdele na savor
Srdele na savor / Snimio: Pave Turić

Novo

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LOVRAN: Fešta posvećena trešnji, 15. 6. 2024.

Tijekom cijelog lipnja u Lovranu se mogu kušati razne...

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

Ljetni posao u NP Mljet: Traži se zapovjednik broda, 4 mornara, 3 čuvara prirode, turistički vodič, 4 trgovca…

Rok za prijavu: 21.2.2024. Poslodavac: Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Pristanište 2, 20 226 Goveđari Mjesto rada: Mljet Posao: Sezonski, naknada za prijevoz u cijelosti, nije osiguran...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here