Domaća hrana, autentični dalmatinski ugođaj i prekrasan pogled s terase na more i susjedne otoke – sve to ima konoba Galinac u Brelima.
Ono zbog čega mi ovdje obavezno dolazimo je peka. Priprema se po narudžbi za najmanje četiri osobe i treba se najaviti dan unaprijed, a u ponudi su janjetina i teletina iz Dalmatinske zagore, hobotnice i riblja peka. Krumpir za peku sami uzgajaju u Imotskom, jer kako kaže gazda Stipe Slišković „brdski krumpir ima poseban okus“. I zaista, tako je. A hobotnica pod pekom baš s tim brdskim krupirima, ta baš ima poseban okus.
– Tajna hobotnice ispod peke je u tome da hobotnica zna biti tvrda, a naša neće biti nikada. Pripremamo isključivo hobotnice uhvaćene od početka studenog do kraja siječnja, prije nego što se mrijeste. Kad prođe taj period, hobotnica postane žilava i više nije dobra. Tajna naše hobotnice ispod peke je i u tome da je najprije zapečemo na gradelama pa tek je onda stavljamo u tepsiju sa ostalim sastojcima – odaje Stipe svoje tajne. Osim hobotnice, u peku idu krumpir, rajčica, luk, češnjak, bijelo vino, maslinovo ulje, sol, papar i grančica ružmarina.
Pogledajte kako Stipe Slišković priprema hobotnicu pod pekom:
![U peku s hobotnicom i povrćem se dodaje i koja grančica ružmarina](https://www.nauticka-patrola.hr/wp-content/uploads/2022/04/U-peku-se-dodaje-i-koja-grancica-ruzmarina.jpg)
![Slaganje hobotnice, krumpira i povrća u tepsiju](https://www.nauticka-patrola.hr/wp-content/uploads/2022/04/Slaganje-hobotnice-krumpira-i-povrca-u-tepsiju.jpg)
![Sad se hobotnica može staviti u tepsiju za peku](https://www.nauticka-patrola.hr/wp-content/uploads/2022/04/Sad-se-hobotnica-moze-staviti-u-tepsiju-za-peku.jpg)
![Stipe Slišković polaže hobotnicu na gradele čime počinje pripremu hobotnice za peku](https://www.nauticka-patrola.hr/wp-content/uploads/2022/04/Stipe-Sliskovic-polaze-hobotnicu-na-gradele-cime-pocinje-pripremu-hobotnice-za-peku.jpg)
![Pred kraj pečenja hobotnica se podlijeva mješavinom vina i maslinovog ulja](https://www.nauticka-patrola.hr/wp-content/uploads/2022/04/Pred-kraj-pecenja-se-podlijeva-mjesavinom-vina-i-maslinovog-ulja.jpg)
![Pokrivanje pripremljene tepsije s hobotnicom i krumpirima vrućom pekom](https://www.nauticka-patrola.hr/wp-content/uploads/2022/04/Pokrivanje-vrucom-pekom.jpg)
![Peka se zastire žarom i peče 120 minuta](https://www.nauticka-patrola.hr/wp-content/uploads/2022/04/Peka-se-zastire-zarom-i-pece-120-minuta.jpg)
![Podizanje peke radi dodavanja vina](https://www.nauticka-patrola.hr/wp-content/uploads/2022/04/Podizanje-peke-radi-dodavanja-vina.jpg)
![Hobotnica pod pekom](https://www.nauticka-patrola.hr/wp-content/uploads/2022/04/Hobotnica-pod-pekom.jpg)
![Hobotnica se prvo ispeče na gradelama da pusti sok](https://www.nauticka-patrola.hr/wp-content/uploads/2022/04/Hobotnica-se-prov-ispece-na-gradelama-da-pusti-sok.jpg)
![Hobotnica pod pekom spremna za posluživanje](https://www.nauticka-patrola.hr/wp-content/uploads/2022/04/Hobotnica-pod-pekom-spremna-za-posluzivanje.jpg)
Kontakti za narudžbu peke u konobi Galinac u Brelima: + 385 98 910 54 66 ili e-mail: info@konoba-galinac.hr Za ekipu s broda konoba nudi i organizaciju prijevoza kombijem.