Aktualno

U Rijeci održana prva konferencija čuvara pomorske baštine Istre, Kvarnera i Dalmacije

Prva konferencija o očuvanju i interpretaciji pomorske baštine Hrvatske...

Splitski festival jedrenja: Kalendar regata – Boboviška, Mala Mrduja, Mrduja i Viška

U sklopu obilježavanja svoje 100. obljetnice djelovanja Jedriličarski klub...

TINJAN: Sajam pršuta, Prljavo kazalište i Maja Šuput, 18-20.10.2024.

U Tinjanu se od 18. do 20. listopada održava...

MARINA PUNAT: Gradi se novi Hram finih okusa

Uz impozantnu aktualnu sliku gradilišta restorana, donosimo i vizuale njegovog izgleda. Radujemo se novim susretima. Vidimo se u Marini Punat, u novom Hramu finih okusa

Prije par dana postavljeni su temelji novog restorana Marine Punat. Nova zgrada raste na očigled iz dana u dan a prvi gosti moći će u njemu uživati već i prije nego što krene nova nautička sezona. Uz kultni jedriličarski i nautički bistro “9 bofora” restoran Marine Punat ima povijesno značenje i za marinu i za našu Nautičku patrolu. Kroz pet godina anketne upitnike Nautičke patrole ispunilo je više od 600 nautičara – gostiju marine. Na osnovu njihovih ocjena Marina Punat je 2017. i 2019. godine osvojila najveću hrvatsku nautičku nagradu – Zlatno sidro Nautičke patrole. Nautičari su je većinom glasova u anketnim upitnicima Patrole 2018. godine proglasili najdražom u konkurenciji svih hrvatskih marina te je osvojila priznanje “Moja najdraža marina”. Svim tim priznanjima uvelike je pridonijelo zadovoljstvo gostiju restoranom odnosno marinskim ugostiteljstvom. Na pitanje o zadovoljstvu ugostiteljskom ponudom u Marini Punat, nautičari su redom u svim anketnim upitnicima zaokruživali ocjenu – 5.

Vizual novog restorana Marina Punat s morske strane
Vizual novog restorana Marina Punat s morske strane

Kada restoran Marine Punat nazivamo povijesnim mjestom, mislimo pritom i na susrete i sadržaje razgovora što smo ih tu kroz godine vodili. Tu se oblikovala velika života priča utemeljitelja marine Dragutina Žica koju smo objavili na stranicama Nautičke patrole. Ovdje nam je njegov sin Krešimir Žic predstavio patente iz svog informatičkog labosa Marina Cloud a posebno sustav Sense4boat kojim svaki nautičar može zaštititi svoj brod detektiranjem stanja baterije, razine vode u kaljuži, pojavu dima i temperature u motornom i ostalim kritičnim dijelovima broda …

Vizual novog restorana Marina Punat
Vizual novog restorana Marina Punat

Tu nas uvijek dočekivala duhovita i elokventna Kristina Mrakovčić, voditeljica restorana i cijelog marinskom ugostiteljstva. Jednom prigodom kada su nam počeli iznositi predjela. nabrojili smo ih šest. Zamolili smo Kristinu da nam opiše to blago iz restoranske kuhinje. Bile su to: dimljena dagnja, dimljena tuna, marinirane kozice, slani marinirani inćuni, tuna s wasabijem, bakalar s kremom od tartufa, morska rožica, marinirana orada s kremom od aceta i zelenom jabukom … A zatim slijedi glavno po izboru – riba, hobotnica, janjeći kotleti … Netko je tada restoran Marine Punat nazvao “hramom finih okusa”. I upravo tom prigodom Kristina je pratiteljima Nautičke patrole iz kuhinje restorana darovala i ovaj recept.

Tim restorana Marina Punat
Tim restorana Marina Punat : u sredini gore je Kristina Mrakovčić

Janjeći kotleti u umaku od aceta i smokava
Sastojci:
Janjeći kotleti (400 g), četiri manja krumpira, ružmarin, sol, maslinovo ulje, 2 dcl aceta balsamica, dvije suhe smokve
Priprema:
Janjeće kotlete posoliti, dodati grančice ružmarina i maslinovo ulje. Tako marinirane kotlete ispeći na roštilju. Četiri manja krumpira oguliti i ispeći i poslužiti uz kotlete. Kao dodatak ide umak od reduciranog aceta balsamica i suhih smokava.

Zapamtio sam taj restoran i po tome što sam ovdje s direktoricom Marine Renatom Marević popio svoj prvi Hugo. Moram priznati da za to piće dotad nisam uopće čuo. A doista je osvježujuće i jednostavno je, a osebujnost joj daje svježa metvica. Otada mi je jedan od osobnih kriterija kvalitete ugostiteljske ponude u marinama bilo pitanje: “Imate li Hugo?”

Renata Marević i Mladen Gerovac u restoranu Marine Punat
Moj prvi Hugo s Rebatom Marević, drugi ćemo popiti u novom restoranu

Uz impozantnu aktualnu sliku gradilišta restorana, donosimo i vizuale njegovog izgleda. Radujemo se novim susretima. Vidimo se u Marini Punat, u novom Hramu finih okusa.

Novo

DOBA NAUTIČKOG BLAGOSTANJA: ACI standard vrhunske hrane i dobre zabave

Nautičarski Belle Epoque što su ga stvorile ACI-jeve marine...

U Rijeci održana prva konferencija čuvara pomorske baštine Istre, Kvarnera i Dalmacije

Prva konferencija o očuvanju i interpretaciji pomorske baštine Hrvatske...

Splitski festival jedrenja: Kalendar regata – Boboviška, Mala Mrduja, Mrduja i Viška

U sklopu obilježavanja svoje 100. obljetnice djelovanja Jedriličarski klub...

TINJAN: Sajam pršuta, Prljavo kazalište i Maja Šuput, 18-20.10.2024.

U Tinjanu se od 18. do 20. listopada održava...

FIUMARE 2024: 11 entuzijasta na kiši i bezvjetrici zaslužuju pohvalu, a barka s krpenim jedrima „Ničija“ – pobjedu

Današnjoj regati i smotri tradicijskih barki u sklopu 11. Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – Fiumare 2024 u Rijeci nažalost vremenski uvjeti nisu...

Svjetska elita u ACI marinama: Modna dizajnerica Roberta di Camerino u lovu na lignje

U ACI-jevim marinama od samog su početka boravili brojni prinčevi i kraljevi, industrijalci i predsjednici velikih korporacija, državnici i premijeri koji su plovili Jadranom,...

ČUVANJE MORSKIH LIVADA JADRANA: Specijalna autonomna plovila će snimati podmorje

Jadranom će uskoro zaploviti autonomna plovila (ASV - Autonomous Surface Vehicles) opremljena kamerama i senzorima sa zadatkom da snime i naprave karte podmorja s...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here