Aktualno

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

POZIV VINOLJUPCIMA Smotra istarskih vina u Gračišću, 1. 4. 2024.

Već 29 godina tradicionalno svakog Uskrsnog ponedjeljka u malom...

CROATIA NAUTIC SHOW, Marina Kaštela, 18-21. 4. 2024: 35 tvrtki predstavlja 80 brodova

U Marini Kaštela održava se od 18. do 21....

Ječam s lignjama

Ječam se u izvornoj mediteranskoj kuhinji kuhao u brodetima, dodavao se gulašu od hobotnice, dodavao se uz sipu ili lignje - prije riže.

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se i kao osnova jela od riba i plodova mora „na žlicu“ prije nego što je došlo do masovne upotrebe krumpira i riže. Ječam se kuhao u brodetima, dodavao se gulašu od hobotnice, dodavao se uz sipu ili lignje (prije riže).

Danas se taj tip jela često i kod i u svijetu najčešće naziva orzotto prema talijanskoj riječi za ječam – orzo, jer se i u kuhinjama i u restoranskoj ponudi u sjevernoj Italiji to jelo očuvalo. Naposlijetku, danas je i u Hrvatskoj postalo ponovno popularno kao „uvoz“ iz talijanske kuhinje.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 60 dag liganja
  • 24 dag ječmene kaše
  • 25 dag crvenog luka, kapule
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 lista lovora
  • 1 vezica peršina
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 čajna žlica kvasine (vinskog octa)
  • 1 dl bijelog vina
  • 5 dl prošeka
  • 15 dag pasirane rajčice ili pelata
  • soli i papra po guštu
  • 6 dag maslaca
  • ribani tvrdi sir po guštu(parmezan)

Priprema:

#1. Prije početka pripreme ječam možemo na pola skuhati u lagano posoljenoj vodi te ga procijediti i ostaviti sa strane (vodu od kuhanja sačuvamo).

#2. U dubljoj tavi ugrijemo maslinovo ulje te dodamo sitno sjeckanu kapulu i sitno sjeckane stabiljke peršina (sjeckano lišće ostavimo za kraj) te lagano pirjamo par minuta da uvene.

#3. Dodamo sjeckani češnjak i lignje (očišćene i isječene na kolutiće ili kockice), par minuta pirjamo pa dodamo vino, prošek i rajčicu. Promiješamo pa kada prokuha dodamo ječam i lovor, posolimo te lagano kuhamo uz podlijevanje vodom u kojoj smo kuhali ječam. Idealno bi bilo podlijevati ribljim temeljcem, ali ako ga nemate i voda od kuhanja ječma bit će odlična za ovo jelo.

#4. Povremeno promiješajte, a pred kraj, kad su lignje i ječam skuhani, u tavu dodajte čajnu žlicu kvasine, probajte i po potrebi dodajte još soli.

#5. Maknite tavu s vatre, umiješajte maslac (iz hladnjaka), parmezan i papar, i pospite preostalim sitno sjeckanim peršinom.

Ječam s lignjama
Ječam s lignjama / Snimio: Pave Turić

Novo

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

Ljudi koji su ACI marinama udahnuli dušu

Ovo su sjećanja i svjedočenja zaposlenika koji su od...

BORIS GAŠPERINI, direktor ACI marine Umag: Gost je – kralj!

Marina je sasvim promijenila Umag i odnos tamošnjih ljudi...

ACI MARINA JEZERA: Najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu je – Drago Pirija

Drago Pirija, najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu,...

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

Ljetni posao u NP Mljet: Traži se zapovjednik broda, 4 mornara, 3 čuvara prirode, turistički vodič, 4 trgovca…

Rok za prijavu: 21.2.2024. Poslodavac: Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Pristanište 2, 20 226 Goveđari Mjesto rada: Mljet Posao: Sezonski, naknada za prijevoz u cijelosti, nije osiguran...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here