Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Ječam s lignjama

Ječam se u izvornoj mediteranskoj kuhinji kuhao u brodetima, dodavao se gulašu od hobotnice, dodavao se uz sipu ili lignje - prije riže.

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se i kao osnova jela od riba i plodova mora „na žlicu“ prije nego što je došlo do masovne upotrebe krumpira i riže. Ječam se kuhao u brodetima, dodavao se gulašu od hobotnice, dodavao se uz sipu ili lignje (prije riže).

Danas se taj tip jela često i kod i u svijetu najčešće naziva orzotto prema talijanskoj riječi za ječam – orzo, jer se i u kuhinjama i u restoranskoj ponudi u sjevernoj Italiji to jelo očuvalo. Naposlijetku, danas je i u Hrvatskoj postalo ponovno popularno kao „uvoz“ iz talijanske kuhinje.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 60 dag liganja
  • 24 dag ječmene kaše
  • 25 dag crvenog luka, kapule
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 lista lovora
  • 1 vezica peršina
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 čajna žlica kvasine (vinskog octa)
  • 1 dl bijelog vina
  • 5 dl prošeka
  • 15 dag pasirane rajčice ili pelata
  • soli i papra po guštu
  • 6 dag maslaca
  • ribani tvrdi sir po guštu(parmezan)

Priprema:

#1. Prije početka pripreme ječam možemo na pola skuhati u lagano posoljenoj vodi te ga procijediti i ostaviti sa strane (vodu od kuhanja sačuvamo).

#2. U dubljoj tavi ugrijemo maslinovo ulje te dodamo sitno sjeckanu kapulu i sitno sjeckane stabiljke peršina (sjeckano lišće ostavimo za kraj) te lagano pirjamo par minuta da uvene.

#3. Dodamo sjeckani češnjak i lignje (očišćene i isječene na kolutiće ili kockice), par minuta pirjamo pa dodamo vino, prošek i rajčicu. Promiješamo pa kada prokuha dodamo ječam i lovor, posolimo te lagano kuhamo uz podlijevanje vodom u kojoj smo kuhali ječam. Idealno bi bilo podlijevati ribljim temeljcem, ali ako ga nemate i voda od kuhanja ječma bit će odlična za ovo jelo.

#4. Povremeno promiješajte, a pred kraj, kad su lignje i ječam skuhani, u tavu dodajte čajnu žlicu kvasine, probajte i po potrebi dodajte još soli.

#5. Maknite tavu s vatre, umiješajte maslac (iz hladnjaka), parmezan i papar, i pospite preostalim sitno sjeckanim peršinom.

Ječam s lignjama
Ječam s lignjama / Snimio: Pave Turić

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

MALINSKA: Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak, trinkani hrastovi, drvene barke i rimski novčić

Malinsku sam prvi put posjetio jednog proljeća prije dvadesetak godina. Inače sam je znao samo kao putokaz na cesti kojom sam putovao do marine...

BETINA: Gajeta i tradicija živjet će vječno

Ono što su u Egiptu piramide i faraoni, u Parizu Notre Dame i Eiffelov toranj, to su u Betini Muzej drvene brodogradnje i lučica...

Uručili smo Srebrno sidro Nautičke patrole Marini Funtana

Evo nas u marini Funtana, koja je ocjenama nautičara ovoj marini priskrbila drugo mjesto za 2022. godinu a time i pripadajuće priznanje - Srebrno...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here