Aktualno

ODRŽIVOST NA SAJMU NAUTIKE: Biograd Boat show dodijelio nagrade za Eko izvrsnost 2025

Naajveći hrvatski nautički sajam na obali - Biograd Boat...

Green Sail predstavio metodu za izračun emisije CO2 po osobi po brodi po kategoriji krstarenja

Neprofitna organizacija za održivi nautički turizam Green Sail razvila...

Projekt za prikupljanje otpadnih voda i smeća s plovila na području Kornata

„ECOcube - ekološka infrastruktura za čisto more“ naziv je...

RIBA ZA RUČAK: Pohani morski pas s blitvom i krumpirom

Morski pas je odličan izbor za riblji ručak. Njegovo je meso fino, mekano, podatno, ukusno i bez kostiju, pa ga zato obožavaju djeca, a i odrasli koji upravo zbog kostiju izbjegavaju ribu. Morski se pas može prirediti na brojne načine: u juhi, brudetu, na gradelama, pržen u tavi, u umaku s rajčicama, s povrćem, pečen u pećnici s krumpirom … Ali sve njegove kvalitete dolaze do punog izražaja posebno kada je pohan, jer mu meso ostane sočno. Kao prilog pohanom morskom psu najviše pristaje blitva s krumpirom.

Radi se o vrsti kostelj, koja ponajviše obitava u srednjem i sjevernom Jadranu. U Dalmaciji ga još nazivaju i kučak, a u Istri – padel. Prosječno naraste do metra dužine i oko 2 kg težine. Prednosti su mu još i to što ga se u ribarnici može naći tijekom cijele godine, cijena mu je niža od druge ribe – prodaje se oguljen i očišćen pa za 80 – 90 kn dobijete čisto meso u kojem je ostala samo hrskavica. Tu je hrskavicu lako prerezati, pa nema potrebe u ribarnici tražite da vam morskog psa narežu na odreske. Dovoljno je što su ga očistili. Jer ako ste dobili neoguljenog morskog psa (kao ja na slici), slijedi složen, a ako niste tome vični onda i mukotrpan postupak guljenja čvrste kože, za što vam trebaju i posebni alati – vrlo oštri ribarski nož i kliješta-kombinirke.

Mladen Gerovac i morski pas 1999. Foto Snježana Ivić Gerovac
Mladen Gerovac i morski pas 1999. / Foto: Snježana Ivić Gerovac

Dakle, čim ste donijeli kući morskog psa iz ribarnice, spreman je za pripremu. Odmah ga narežite na fete debljine dva do tri centimetra i stavite da odstoji barem dva-tri sata u mlijeku (najbolje preko cijele noći u hladnjaku), kako bi se uklonio gorkasto-kiselkast okus koji mu daje upravo hrskavica. Netko će vam reći da prethodno treba ukloniti hrskavicu, ali nema potrebe ako ga tako držite u mlijeku. Osim toga ta hrskavica drži odreske u najboljem konzistentnom obliku pogodnom za pohanje.

Ponuda morskog psa na ribarnici Dolac na Badnjak 2022 Foto Mladen Gerovac
Ponuda morskog psa na ribarnici / Foto: Mladen Gerovac

Sastojci za 4 osobe:
1 – 1,5 kg morskog psa
2 -3 jaja
1 – 2 šalice brašna (zobeno brašno, ili kukuruzno ili obično bijelo),
prstohvat soli
suncokretovo ulje za prženje

Priprema:

#1. Svježeg očišćenog morskog psa narežite na odreske debljine 2-3 cm. Meso složite u zdjelu, prelijte mlijekom i ostavite da odstoji barem dva-tri sata, a najbolje preko noći u hladnjaku.

#2. Izvadite meso iz mlijeka i ostavite desetak minuta u cjedilu da se dobro ocijedi.

#3. Dok se meso cijedi, pripremite brašno i jaja. U jednom dubokom tanjuru vilicom istucite dva jaja tako da dobijete jednoličnu smjesu i posolite. U drugi duboki tanjur stavite brašno. Preporučam za pohanje koristiti zobeno brašno, ili kao drugu varijantu kukuruzno, ali bit će sasvim fino i ako upotrijebite obično bijelo brašno, kakvo već imate kod kuće odnosno na brodu.

#4. U dublju tavu uspite 1 – 2 dl ulja, tako da dubina ulja za prženje bude oko pola centimetra pa stavite na srednju vatru da se ulje zagrije.

#5. Dok se ulje grije, pripremite odreske. Jedan po jedan prvo uvaljajte u brašno, tako da meso bude pobrašnjeno po cijeloj površini. Onda meso umočite u jaja, s jedne i druge strane, opet tako da bude posve pokriveno jajima, pa ponovo vratite u tanjur s brašnom i još jednom dobro pobrašnite. Tako pripremljen odrezak odložite na čistu suhu površinu.

#6. Kad se ulje zagrijalo (a to možete provjeriti tako da u tavu ubacite čačkalicu, pa ako ulje oko nje odreagira i počne bacati male mjehuriće dovoljno je vruće za pohanje. Izvadite čačkalicu i lagano u tavu spuštajte pripremljene odreske. Nemojte ih pretrpavati, odresci se pri prženju ne smiju dodirivati. Nastavite pržiti na srednjoj vatri. Ako je vatra prejaka, prepržit će se omotač pohanca, a meso u njemu neće biti dobro pečeno. Ako je preslaba, omotač pohanca upit će puno ulja i opet nećemo dobiti dostatno pečeno meso. Orijentir neka vam bude srednja vatra i postojani zvuk laganog cvrčanja ulja.

#7. Pržite pohance 2-3 minute s jedne strane, pa okrenite i pržite 2-3 minute i s druge strane. Nakon tih 5-6 minuta riba je pečena, a još preostaje dovesti omotač pohanca do boje i hrskavosti koja je po vašem ukusu, uz pažljivo okretanje mesa dok ne postignete željeno. Potom izvadite pohance u posudu prekrivenu kuhinjskim papirom koji će upiti suvišnu masnoću.

#8. U tavu dodajte sljedeću turu pripremljenih odrezaka i ponovite isto. Ako je u ulju ostalo puno komadića prethodnih pohanaca koji su počeli crnjeti, odlijte ulje, obrišite tavu i dodajte novo. To je bolje nego da vam pregorjele mrvice brašna upropaste okus sljedeće ture pohanaca.

#9. Pohane odreske morskog psa najbolje je poslužiti dok su još vrući, uobičajen je dalmatinski prilog blitva s krumpirom, sve preliveno dobrim maslinovim uljem.

Ali isto je tako dobra kombinacija i pohani morski pas, s tartar umakom s kaparama, prženim krumpirićima (pomfritom) i salatom, ili samo s krumpir salatom.

Pohani odresci morskog psa Foto Mladen Gerovac
Pohani odresci morskog psa: na slici se vidi u presjeku odresa kako mesu ostane sočno / Foto: Mladen Gerovac

Novo

ODRŽIVOST NA SAJMU NAUTIKE: Biograd Boat show dodijelio nagrade za Eko izvrsnost 2025

Naajveći hrvatski nautički sajam na obali - Biograd Boat...

Green Sail predstavio metodu za izračun emisije CO2 po osobi po brodi po kategoriji krstarenja

Neprofitna organizacija za održivi nautički turizam Green Sail razvila...

Projekt za prikupljanje otpadnih voda i smeća s plovila na području Kornata

„ECOcube - ekološka infrastruktura za čisto more“ naziv je...

Godišnje u hrvatski Jadran dospije 3000 tona otpada, a ukloni se samo 500

Zbog boljeg praćenja i koordinacije akcija čišćenja morskog otpada...

Livade posidonije, prirodne plaže i morske špilje su ekološki i biološki temelj života u Jadranu

Povećati znanje o osjetljvim morskim staništima i morskim vrstama Jadrana bio je cilj trodnevnog treninga koji je održan u sklopu Interreg projekta ASPEH -...

BIOGRAD BOAT SHOW: Rekordni broj novih 500 plovila do 24 metra (22-26.10.2025.)

Prema najavama organizatora Biograd Boat Showa, tvrtke Ilirija d.d, izložbeni morski prostor ovogodišnjeg 27. po redu biogradskog nautičkog sajma proširen je za 2000 m2,...

RONIOCI ČISTE PODMORJE: „Fascinantno je kako se uvijek nađe otpad kad god se negdje zaroni!“

Mrežasta vreća za krumpire dio je opreme ronilaca kad kreću u čišćenje podmorja. Vreće su lagane i nije problem cijeli snop ponijeti sa sobom...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nautička Patrola
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.