Aktualno

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod...

23. Fiumanka: Imaš barku, imaš jedro – prijavi se!

Regata krstaša Fiumanka održava se u subotu 11. lipnja, a start je previđen u 12 sati. I ove godine kao i dosad za sudjelovanje ne treba platiti kotizaciju, a prijaviti se možete online sve do pred samu regatu. Svi koji se prijave dobit će prigodan popust u Decathlonu, partneru ovogodišnje Fiumanke.

Na skupu u riječkom prodajnom centru Dechatlon mjesec dana prije 23. Fiumanke, u ponedjeljak 16. svibnja otvoren je regatni ured. Organizatori su predstavili sportski program regate, ali i niz događanja od 7. do 12. lipnja 2022. pod nazivom Tjedan sporta i zabave koji prethodi još jednom riječkom tradicionalnom nizu događanja – Danima Svetog Vida zaštitnika Rijeke.

Središnji događaj Tjedna sporta i zabave, regata krstaša Fiumanka održava se u subotu 11. lipnja, a start je previđen u 12.00 sati. Svečano proglašenje pobjednika 23. Fiumanke održat će se navečer u 20.30 sati na pozornici ispred Terminala.

Predstavljanje 23. Fiumanke
Predstavljanje 23. Fiumanke / Foto: Milan Ilić

I ove godine kao i dosada za sudjelovanje na regati nema kotizacije. Otuda i glavno geslo Fiumanke: “Imaš barku, imaš jedro – prijavi se!”

A prijaviti se možete online sve do pred samu regatu. Važno je samo stići na vrijeme na start.

Prodajni centar Decathlon, partner 23. Fiumanke obznanio je da će svima koji se prijavena regatu, od 16. svibnja do 7. lipnja izdati poseban kupon s kojim će moći kupiti sportsku odjeću i opremu uz prigodan popust.

Predstavljanje programa 23. Fiumanke
Predstavljanje programa 23. Fiumanke u centru Decathlon u Rijeci/ Foto: Milan Ilić

Višestruki pobjednik Fiumanke Željko Perović: “Treba nam ozbiljnih masovnih regata s velikim barkama”

U predstavljanju 23. Fiumanke sudjelovao je i Željko Perović njen višestruki pobjednik. Iskoristili smo prigodu da prokomentira “regatnu situaciju” u Hrvatskoj, primjerice da usporedi Mrdujsku regatu i Fiumanku.

– Mrduja je masovnija, ali mislim da je Fiumanka sportskija. Što se tiče sudjelovanja nas jedriličara sa sjevera na Mrdujskoj regati, otegotna okolnost je to što je Mrduja u terminu Barcolane. Nama treba ne samo vikend regata, nego ozbiljnih masovnih regata s velikim barkama, na koje će onda doći i više sportskih jedriličara. Bilo bi lijepo da imamo još ovakvih regata – zaključuje Perović.

Tjedan sporta i zabave inače počinje u utorak 7. lipnja prvom Studentskom Fiumankom, regatom u kojoj sudjeluju studenti i profesori riječkog sveučilišta, a završava u nedjelju 12. lipnja natjecanjem u veslanju na SUP –ovima. Studenti i profesori jedrit će i u srijedu, a i četvrtak kada su finale. Start svih triju jedrenja predviđen je za 10 sati. Kako je najavila Tamara Puschmann iz riječkog Sveučilišta studenti će nakon finalnog jedrenja u četvrtak u 10 sati imati i utrku lukobranom pod nazivom Fiumanka Sunset Run. Nakon toga priređeno je LP rock druženje na Botelu Marina.

U petak 10. 6. na Trgu 128. brigade HV u 10 sati počinje Fešta od maloga broda – takozvana papirnata Fiumanka. A navečer od 19 sati održava se na istom mjestu gastro, plesni i glazbeni program uz predstavljanje riječkih kreativaca – priredba “Placa pod zvjezdanim riječkim nebom”. Istodobno, kreće i Fešta na Terminalu – kultnog riječkog bara Corto Maltese uz glazbeni program te ponudu jela i pića.

U subotnje jutro 11.6. u 6 sati na Preluku počinje Windsurf Fiumanka, u 10 h je Kreativna placa na Trgu 128. brigade HV, u 11 sati se na Korzu predstavlja riječki Veslački klub Jadran.

Zatim je na redu glavna Fiumanka s proglašenjem pobjednika.

Nedjelja je posvećenja Windsurf Fiumanki i Sup Fiumanki.

KOMPLETAN PROGRAM FIUMANKE:

Novo

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na morskim plovidbama donosi nesreću. Osnovni uzrok takvom vjerovanju bilo je nerazumijevanje prirodnih pojava, pa su...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju zanimljivi u svijetu jedrenja i izvan Hrvatske. Britanski portal Sail World, jedan od najznačajnijih u...

MALINSKA – GLAVOTOK: Porcijunkula – blagoslov barki, brodova i posada, 2. 8. 2024.

Bliži se 2. kolovoz, svetkovina Gospe od Anđela – Porcijunkula, kada u svim franjevačkim crkvama svi vjernici mogu izmoliti oprost svih vremenskih grijeha i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here