Aktualno

Zagrebački sajam nautike, 22. – 26. 2. 2023: Katalog izlagača, nagradna igra, neretvanski lađari

Zagrebački sajam nautike mogao bi se ipak održati od...

RIJEKA: Međunarodna karnevalska povorka, 19. 2. 2023. u podne

Glavni događaj Riječkog karnevala je Međunarodna karnevalska povorka. To...

MITAN MARINA NA BOOTU Aleksandar Car: “Susret ljudi ne može zamijeniti nikakav Internet”

Aleksandra Cara, kapetana Mitan Marine upoznao sam baš ovdje...

2,9 milijuna kuna za stipendiranje učenika i studenata pomorskog smjera

Hrvatska je danas po broju certificiranih pomoraca i časničkog kadra četvrta u Europskoj uniji, iza tri velike pomorske zemlje: Grčke, Norveške i Poljske.

– Vlada želi poticati upise u srednje škole i na fakultete pomorskog smjera, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dosad je stipendiralo 1543 učenika i studenata. Za to je za ovu i za sljedeće dvije školske godine osigurano 2,9 milijuna kuna – rekao je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver na Danu pomorstva i unutarnje plovidbe održanom u Zadru 6. prosinca 2022.

Natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima preddiplomskog sveučilištnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera te učenicima koji pohađaju srednjoškolsko obrazovanje nautičkog, brodostrojarskog i ribarskog-nautičkog smjera raspisan je 6. lipnja, a pristiglo je 158 učeničkih i 40 studentskih zahtjeva. Povjerenstvo Ministarstva odlučilo je stipendirati 56 učenika i 14 studenata. Među stipendiranim učenicima je 39 s nautičkog i ribarsko-nautičkog smjera, a 17 sa brodostrojarskog smjera. Među stipendiranim studentima je 12 studenata nautičkog smjera, a dvije stipendije su za studente brodostrojarskog smjera. Na Danu pomorstva u Zadru na svečanosti je stipendija dodijeljena učenicima i studentima Zadra.

– Na pravome ste mjestu, ovdje imate priliku dobiti izvanredno obrazovanje i priključiti se onima koje zovemo hrvatskim brendom, a to su hrvatski pomorci visokokvalificirani i prepoznati u svijetu. Iako smo mala, mi smo tradicionalno pomorska zemlja, a naši su pomorci uvijek bili cijenjeni – rekao im je na svečanosti Bilaver. Hrvatska je danas po broju certificiranih pomoraca i časničkog kadra četvrta u Europskoj uniji, iza tri velike pomorske zemlje: Grčke, Norveške i Poljske, istaknuo je pomorski kadrovski potencijal Hrvatske.

Bilaver je dodao kako Vlada Republike Hrvatske, na tragu politike i programa od 2006. godine, želi poticati upise u srednje škole i fakultete pomorskog usmjerenja i podizati kvalitetu stručnog pomorskog kadra.

Izvor fotografije: MMPI

Novo

Pašticada od tune

Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje vuče korijenje iz...

Zoran Kosović: Moji recepti za kozice s medom, sashimi i tartar steak od tune

Kad se na prostranoj dubrovačkoj terasi Zorana Kosovića s...

Zagrebački sajam nautike, 22. – 26. 2. 2023: Katalog izlagača, nagradna igra, neretvanski lađari

Zagrebački sajam nautike mogao bi se ipak održati od...

RIJEKA: Međunarodna karnevalska povorka, 19. 2. 2023. u podne

Glavni događaj Riječkog karnevala je Međunarodna karnevalska povorka. To...

Zoran Kosović: Moji recepti za kozice s medom, sashimi i tartar steak od tune

Kad se na prostranoj dubrovačkoj terasi Zorana Kosovića s pogledom na Elafite i morsko plavetnilo, nakon jako dobre večere koju je domaćin s ljubavlju...

LJUBO ŠPANJOL: “ACI je zapravo počeo sa mnom na Rabu”

Za nastanak ACI-ja važan je susret Veljka Barbierija i direktora riječke građevinske megatvrtke Adriagradnja Rabljanina Ljube Španjola, iz čije se suradnje razvio idejni projekt...

Festa svetog Vlaha u Dubrovniku, 3. 2. 2023.

Festa sv. Vlaha 2023. obilježit će se nizom vjerskih, prigodnih i tradicionalnih programa koji se održavaju u Dubrovniku od danas, 23. siječnja 2023., do...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here