Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

2,9 milijuna kuna za stipendiranje učenika i studenata pomorskog smjera

Hrvatska je danas po broju certificiranih pomoraca i časničkog kadra četvrta u Europskoj uniji, iza tri velike pomorske zemlje: Grčke, Norveške i Poljske.

– Vlada želi poticati upise u srednje škole i na fakultete pomorskog smjera, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dosad je stipendiralo 1543 učenika i studenata. Za to je za ovu i za sljedeće dvije školske godine osigurano 2,9 milijuna kuna – rekao je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver na Danu pomorstva i unutarnje plovidbe održanom u Zadru 6. prosinca 2022.

Natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima preddiplomskog sveučilištnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera te učenicima koji pohađaju srednjoškolsko obrazovanje nautičkog, brodostrojarskog i ribarskog-nautičkog smjera raspisan je 6. lipnja, a pristiglo je 158 učeničkih i 40 studentskih zahtjeva. Povjerenstvo Ministarstva odlučilo je stipendirati 56 učenika i 14 studenata. Među stipendiranim učenicima je 39 s nautičkog i ribarsko-nautičkog smjera, a 17 sa brodostrojarskog smjera. Među stipendiranim studentima je 12 studenata nautičkog smjera, a dvije stipendije su za studente brodostrojarskog smjera. Na Danu pomorstva u Zadru na svečanosti je stipendija dodijeljena učenicima i studentima Zadra.

– Na pravome ste mjestu, ovdje imate priliku dobiti izvanredno obrazovanje i priključiti se onima koje zovemo hrvatskim brendom, a to su hrvatski pomorci visokokvalificirani i prepoznati u svijetu. Iako smo mala, mi smo tradicionalno pomorska zemlja, a naši su pomorci uvijek bili cijenjeni – rekao im je na svečanosti Bilaver. Hrvatska je danas po broju certificiranih pomoraca i časničkog kadra četvrta u Europskoj uniji, iza tri velike pomorske zemlje: Grčke, Norveške i Poljske, istaknuo je pomorski kadrovski potencijal Hrvatske.

Bilaver je dodao kako Vlada Republike Hrvatske, na tragu politike i programa od 2006. godine, želi poticati upise u srednje škole i fakultete pomorskog usmjerenja i podizati kvalitetu stručnog pomorskog kadra.

Izvor fotografije: MMPI

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

MALINSKA: Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak, trinkani hrastovi, drvene barke i rimski novčić

Malinsku sam prvi put posjetio jednog proljeća prije dvadesetak godina. Inače sam je znao samo kao putokaz na cesti kojom sam putovao do marine...

BETINA: Gajeta i tradicija živjet će vječno

Ono što su u Egiptu piramide i faraoni, u Parizu Notre Dame i Eiffelov toranj, to su u Betini Muzej drvene brodogradnje i lučica...

Uručili smo Srebrno sidro Nautičke patrole Marini Funtana

Evo nas u marini Funtana, koja je ocjenama nautičara ovoj marini priskrbila drugo mjesto za 2022. godinu a time i pripadajuće priznanje - Srebrno...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here