Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Advent Baška 2022: Lov na lignje, lovački kotlić i ispraćaj Nove godine na Silvestrovo u podne

Advent u Baški završava 31. prosinca, ispraćajem Stare godine u podne, i to u podne! Održava se i zabavna novogodišnja animacija za najmlađe. Nastup Infinity banda, opće veselje, zajednička zdravica u podne – bit će to oproštaj od 2022. godine.

U Baški se već tradicionalno priređuje jedno od najsadržajnijih adventskih događanja na otoku Krku. Ove godine sve počinje u subotu, 26. studenog svečanim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, a bogati program za cijele obitelji, za velike i male trajat će tijekom cijeloga prosinca.

U subotu, 26. studenog u 15 sati, uoči paljenja prve adventske svijeće nastupa mlađa folklorna skupina KD Šoto te djevojčice i dječaci iz dječjeg vrtića Katarina Frankopan s tematskim glazbeno-scenskim prikazom koji se zove “Četiri adventske svijeće”. Slijedi svećenički blagoslov i nastup crkvenog zbora župe Baška i Draga Bašćanska, a zatim je domjenak kod Caffe bara Ulika, na koji su pozvani – svi. Istodobno, na Paladi posjetitelje već čekaju bogato ukrašene s lampicama i dekoracijama adventske kućice s blagdanskom ponudom jela i pića. Blagdanske kućice su i mjesto jutarnje animacijske zabave za djecu, a popodne i navečer održavaju se koncerti. Na glazbenoj pozornici prvi nastupa duo Matea Dujmović i Antonio Krištofić.

Lignjolov

Za vikend 3. i 4. prosinca održava se tradicionalna lignjada, priredba pod nazivom “Poć na lignje”. Program organizira mjesno sportsko-ribolovno društvo “Škarpina”. Najprije će iskusni ribari i ribolovci održati Malu školu lignjolova za najmlađe. Slijedi blagoslov ribara i barki, a zatim i natjecateljski dio lignjolova – 16. kup sv. Mikule.
Za zabavu u večernjim satima zadužen je poznati riječki band PleteRi.

Sveti Nikola stiže brodom

U utorak 5. prosinca s početkom u 15:30 sati održat će se na Paladi tradicionalni doček Svetog Nikole. Popularni zaštitnik pomoraca i djece sv. Mikula stiže brodicom, gdje ga čekaju najmlađi očekujući darove koje im svake godine donosi njihov omiljeni svetac. Općina Baška je i ovog blagdana osigurala darove za svu djecu s područja Baške. Darivanje je u Crkve sv. Trojice, gdje će djeca Mikulu prigodnim pjesmama i recitacijama. Program se nastavlja kod adventskih kućica pod nazivom Xmass Jingle&Mingle, uz nastup DJ Veky.

Subota 10. prosinca započinje dječjim programom. Tvornica lutaka prikazuje predstavu Tri kralja. Zatim djeca uz vodstvo Ivane Vlahinje izrađuju božićne ukrase i male maštovite suvenire, koje će na kraju ponijeti sa sobom, za uspomenu.

Božićni turnir briškuli i trešet

Potom slijedi zabava odraslih – Božićni turnir u briškuli i trešet. Navačer, kod adventskih kućica nastupa Dellboys band.

Ponedjeljak, 13. prosinca – Blagdan Svete Lucije. Tradicionalno sijanje božićne pšenice. U Jurandvoru dvoru održava se još jedan pučki običaj. Nakon svete mise, sa zvonika crkve Svete Lucije, bacaju se “hlipcići” koje i ove godine daruje Općina Baška. Slijedi priredba – dolazak Knezova Krčkih Frankopana, a pred crkvom je prigodni domjenak i nastup mlađe folklorne skupine KD Šoto.

Natjecanje u pripremanju lovačkog kotlića

U subotu 17. prosinca je vrhunac blagdanskih događanja: natjecanje u pripremanju lovačkog kotlića, Božićni malonogometni turnir “4 sela” (organizacija NK Vihor), glazbeni nastup grupe For2nal … Na Božićni sajam obilovat će raznim sitnicama za pod bor. U tome svojim radovima sudjeluju i polaznici DV “Katarina Frankopan” i učenici OŠ “Fran Krsto Frankopan”. Za djecu je organizirana uzbudljiva potraga za božićnim blagom, likovna radionica, te susret s Djedom Božićnjakom, uz fotografiranje za uspomenu.

U nedjelju 18. prosinca održava se kod Doma kulture Božićni boćarski turnir. Nakon nedjeljne večernje mise u crkvi sv. Trojice je nastup zbora Schola Cantorum.

U utorak 20. prosinca učenici OŠ “Fran Krsto Frankopan” uz pomoć svojih učitelja održavaju Božićnu priredbi u školskoj sportskoj dvorani sa pjesmama i recitacijama.

Za srijedu, 21. prosinca djeca iz Dječjeg vrtića “Katarina Frankopan” uz pomoć odgajatelja pripremaju za roditelje i posjetitelje božićni program po nazivom “Va potragi za božićnin duhon”.

U Badnje jutro je druženje na Paladi, gdje će načelnik Općine i predsjednica Općinskog vijeća uz nastup bašćanske klape Zvonimir podijeliti prigodne marende. Sliedi Božića provedenog u krugu obitelji.

Ispraćaj Stare godine u podne

Advent u Baški završava 31. prosinca, ispraćajem Stare godine u podne, i to u podne! Održava se i zabavna novogodišnja animacija za najmlađe. Nastup Infinity banda, opće veselje, zajednička zdravica u podne – bit će to oproštaj od 2022. godine.

Advent Baška 2022

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to baš po velikom jugu. To nam nije ni malo umanjilo zadovoljstvo da predamo posadi ACI...

Toni Antišin: „U marini Olive Island važni su nam domaći zaposlenici zbog domaće atmosfere u kojoj se gosti osjećaju ugodno“

U 5. mjesecu 2023. navršilo se 10 godina otkako je Toni Antišin glavni menadžer Olive Island marine. Toliko traje i naše poznanstvo i naše...

Boris Ninić: “Marina Betina ima gajetu s kojom sudjelujemo na regatama latinskog idra”

Priča o betinskoj gajeti ne bi bila potpuna bez Borisa Ninića, Šibenčanina koji je toliko dugo na prostorima Murtera i Kornata da mu je...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here