Aktualno

Poštanska marka s pulskom Arenom naljepša na Mediteranu

U konkurenciji poštanskih maraka s motivom antičkih gradova Mediterana,...

2,9 milijuna kuna za stipendiranje učenika i studenata pomorskog smjera

- Vlada želi poticati upise u srednje škole i...

BIOGRAD-ZADAR 17. i 18. PROSINCA: Božićna regata s darovima za djecu i mlade

Jedriličarski klub Uskok Zadar i Yacht club Biograd organiziraju...

Advent Baška 2022: Lov na lignje, lovački kotlić i ispraćaj Nove godine na Silvestrovo u podne

Advent u Baški završava 31. prosinca, ispraćajem Stare godine u podne, i to u podne! Održava se i zabavna novogodišnja animacija za najmlađe. Nastup Infinity banda, opće veselje, zajednička zdravica u podne – bit će to oproštaj od 2022. godine.

U Baški se već tradicionalno priređuje jedno od najsadržajnijih adventskih događanja na otoku Krku. Ove godine sve počinje u subotu, 26. studenog svečanim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, a bogati program za cijele obitelji, za velike i male trajat će tijekom cijeloga prosinca.

U subotu, 26. studenog u 15 sati, uoči paljenja prve adventske svijeće nastupa mlađa folklorna skupina KD Šoto te djevojčice i dječaci iz dječjeg vrtića Katarina Frankopan s tematskim glazbeno-scenskim prikazom koji se zove “Četiri adventske svijeće”. Slijedi svećenički blagoslov i nastup crkvenog zbora župe Baška i Draga Bašćanska, a zatim je domjenak kod Caffe bara Ulika, na koji su pozvani – svi. Istodobno, na Paladi posjetitelje već čekaju bogato ukrašene s lampicama i dekoracijama adventske kućice s blagdanskom ponudom jela i pića. Blagdanske kućice su i mjesto jutarnje animacijske zabave za djecu, a popodne i navečer održavaju se koncerti. Na glazbenoj pozornici prvi nastupa duo Matea Dujmović i Antonio Krištofić.

Lignjolov

Za vikend 3. i 4. prosinca održava se tradicionalna lignjada, priredba pod nazivom “Poć na lignje”. Program organizira mjesno sportsko-ribolovno društvo “Škarpina”. Najprije će iskusni ribari i ribolovci održati Malu školu lignjolova za najmlađe. Slijedi blagoslov ribara i barki, a zatim i natjecateljski dio lignjolova – 16. kup sv. Mikule.
Za zabavu u večernjim satima zadužen je poznati riječki band PleteRi.

Sveti Nikola stiže brodom

U utorak 5. prosinca s početkom u 15:30 sati održat će se na Paladi tradicionalni doček Svetog Nikole. Popularni zaštitnik pomoraca i djece sv. Mikula stiže brodicom, gdje ga čekaju najmlađi očekujući darove koje im svake godine donosi njihov omiljeni svetac. Općina Baška je i ovog blagdana osigurala darove za svu djecu s područja Baške. Darivanje je u Crkve sv. Trojice, gdje će djeca Mikulu prigodnim pjesmama i recitacijama. Program se nastavlja kod adventskih kućica pod nazivom Xmass Jingle&Mingle, uz nastup DJ Veky.

Subota 10. prosinca započinje dječjim programom. Tvornica lutaka prikazuje predstavu Tri kralja. Zatim djeca uz vodstvo Ivane Vlahinje izrađuju božićne ukrase i male maštovite suvenire, koje će na kraju ponijeti sa sobom, za uspomenu.

Božićni turnir briškuli i trešet

Potom slijedi zabava odraslih – Božićni turnir u briškuli i trešet. Navačer, kod adventskih kućica nastupa Dellboys band.

Ponedjeljak, 13. prosinca – Blagdan Svete Lucije. Tradicionalno sijanje božićne pšenice. U Jurandvoru dvoru održava se još jedan pučki običaj. Nakon svete mise, sa zvonika crkve Svete Lucije, bacaju se “hlipcići” koje i ove godine daruje Općina Baška. Slijedi priredba – dolazak Knezova Krčkih Frankopana, a pred crkvom je prigodni domjenak i nastup mlađe folklorne skupine KD Šoto.

Natjecanje u pripremanju lovačkog kotlića

U subotu 17. prosinca je vrhunac blagdanskih događanja: natjecanje u pripremanju lovačkog kotlića, Božićni malonogometni turnir “4 sela” (organizacija NK Vihor), glazbeni nastup grupe For2nal … Na Božićni sajam obilovat će raznim sitnicama za pod bor. U tome svojim radovima sudjeluju i polaznici DV “Katarina Frankopan” i učenici OŠ “Fran Krsto Frankopan”. Za djecu je organizirana uzbudljiva potraga za božićnim blagom, likovna radionica, te susret s Djedom Božićnjakom, uz fotografiranje za uspomenu.

U nedjelju 18. prosinca održava se kod Doma kulture Božićni boćarski turnir. Nakon nedjeljne večernje mise u crkvi sv. Trojice je nastup zbora Schola Cantorum.

U utorak 20. prosinca učenici OŠ “Fran Krsto Frankopan” uz pomoć svojih učitelja održavaju Božićnu priredbi u školskoj sportskoj dvorani sa pjesmama i recitacijama.

Za srijedu, 21. prosinca djeca iz Dječjeg vrtića “Katarina Frankopan” uz pomoć odgajatelja pripremaju za roditelje i posjetitelje božićni program po nazivom “Va potragi za božićnin duhon”.

U Badnje jutro je druženje na Paladi, gdje će načelnik Općine i predsjednica Općinskog vijeća uz nastup bašćanske klape Zvonimir podijeliti prigodne marende. Sliedi Božića provedenog u krugu obitelji.

Ispraćaj Stare godine u podne

Advent u Baški završava 31. prosinca, ispraćajem Stare godine u podne, i to u podne! Održava se i zabavna novogodišnja animacija za najmlađe. Nastup Infinity banda, opće veselje, zajednička zdravica u podne – bit će to oproštaj od 2022. godine.

Advent Baška 2022

Novo

Poštanska marka s pulskom Arenom naljepša na Mediteranu

U konkurenciji poštanskih maraka s motivom antičkih gradova Mediterana,...

2,9 milijuna kuna za stipendiranje učenika i studenata pomorskog smjera

- Vlada želi poticati upise u srednje škole i...

BIOGRAD-ZADAR 17. i 18. PROSINCA: Božićna regata s darovima za djecu i mlade

Jedriličarski klub Uskok Zadar i Yacht club Biograd organiziraju...

ADVENT 2022 ROVINJ: Istarska vina, riblji roštilj, Opća opasnost i Tony Cetinski

Rovinj nudi četiri atraktivna adventska vikenda, a kod crkve...

ZAŠTO ACI NE ZARAĐUJE VIŠE? ACI Sail je projekt u reviziji, a ACI Air je stopiran

„ACI je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario najveće prihode i najveću EBITDA u svojoj gotovo četrdesetogodišnjoj povijesti. Od siječnja do konca rujna...

ADVENT 2022 DUBROVNIK: Na Stradunu nastupaju Linđo, Željko Bebek, Doris Dragović, Petar Grašo, Tomislav Bralić, Neno Belan…

Dubrovnik za vrijeme adventa organizira Dubrovački zimski festival od 26. 11. 2022. do 6. 1. 2023. tijekom kojeg se održava prije svega mnoštvo radionica...

ADVENT 2022 PULA: Tri dočeka Nove godine, obilje rocka i punka, velika fritaja od 2023 jaja, Djed Mraz izranja iz mora

Adventska događanja u Puli u prosincu bit će u znaku rocka, punka i folklora, nudi se obilje dobrih koncerata od pulskog Atomskog skloništa preko...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here