Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

ADVENT 2022 NA OTOKU SUSKU: Kako kuhati susačka jela i izraditi snješka od pijeska

Advent na Susku neobičan je i poseban, baš kao što je Susak poseban i neobičan otok. Evo nekih od tih zanimljivosti iz susačkog adventskog programa koji se proteže i na novogodišnje blagdane.

Radionica izrade susačkih kolača (23. 12. u 15 sati), na Badnjak od 14 do 20 sati kuhanje bakalara na adventskim kučicama, susačka kuharica (30. 12. u 16 sati), tečaj susačkog jezika (28. 12. u 18 sati, zatim second hand shop (iznad pošte), izložba lokalnih umjetnika, te na Novu godinu, 1. 1. 2023. – natjecanje u izradi snješka od pijeska na Splaži.

Program adventa 2022 na Susku:

Program adventa

Kako stići do Suska?

Naravno, brodom a red plovidbe možete naći na: www.jadrolinija.hr

Na rivi u Malom Lošinju na vezu je i nekoliko turističkih izletničkih brodova, ali to vrijedi uglavnom za ljeto. U ovo doba mogućnost su i privatne taxi brodice. Treba računati da će vas to koštati oko 800 kuna.

Kada se radi o takvim otočkim mjestima, nautičari su uvijek u prednosti. Evo gdje mogu za vrijeme posjeta susačkom adventu smjestiti brod – naravno, poštujući vremenske uvjete i vremensku prognozu.

Susak sidrišta i luka
Izvor. www.otok-susak.org

Gdje na Susku vezati brod?

Susačka luka ima 20 vezova s morinzima, te još stanu tri broda za privez bokom (gaz je 3 metra). Vjetrobran dobro štiti luku od nevremena.

U uvali Bok, istočno od susačke luke je sidrište za 30 brodova. Bok je dobro zaštićen od vjetrova s juga i istoka. Budući da se radi o bovama, brod bi trebao biti siguran i po buri i po tramontani i po svakoj neveri. Informacije o sidrištu Bok mogu se dobiti na mobitele 095 539 00 35 i 095 849 36 64

Južno od Boka je uvala Tiesni gdje u najboljem slučaju stanu četiri brodice i to na sidru. Zaštićena je od bure, tramontane, maistraluna i pulenta.

Na južnoj strani Suska je uvala Nasuzanski. Dobro je zaštićena od sjevernih i istočnih vjetrova, ali je mala i uska tako da u njoj mogu sidriti najviše dvije brodice.

Uvala Porat na zapadnom dijelu Suska je popularno ljetno sidrište. Zaštićena je od bure, od levanta i u jednom dijelu od ponenta i maestrala. Na sjeverozapadnom dijelu otoka je plitka pjeskovita uvala Baldarka, zaštićena od južnih vjetrova.

Naslovna fotografija: Susak /Foto: Roman Klementschitz, Wikimedia

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to baš po velikom jugu. To nam nije ni malo umanjilo zadovoljstvo da predamo posadi ACI...

Toni Antišin: „U marini Olive Island važni su nam domaći zaposlenici zbog domaće atmosfere u kojoj se gosti osjećaju ugodno“

U 5. mjesecu 2023. navršilo se 10 godina otkako je Toni Antišin glavni menadžer Olive Island marine. Toliko traje i naše poznanstvo i naše...

Boris Ninić: “Marina Betina ima gajetu s kojom sudjelujemo na regatama latinskog idra”

Priča o betinskoj gajeti ne bi bila potpuna bez Borisa Ninića, Šibenčanina koji je toliko dugo na prostorima Murtera i Kornata da mu je...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here