Aktualno

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

POZIV NAUTIČARIMA: Glasajte za NAJBOLJE HRVATSKE MARINE 2023 na portalu nauticka-patrola.hr

Dragi naši gosti nautičari. Podsjećamo da je prvog dana...

KRALJEVICA: Lov na tunu TIRA TIRA, 12. 8.

Simulacija tradicionalnog tunolova održava se u Bakarcu kod Kraljevice...

BENTE 24: Jedrilica za mlade ovisnike o adrenalinu

Stari i mladi poklonici jedrenja ovisni o adrenalinu već su na samom predstavljanju projekta Bente 24 u siječnju na sajmu u Düsseldorfu, prepoznali da se radi o pravoj stvari. o maloj, hitroj i dinamitnoj jedrilice za užitak u jedrenju. Potvrdili su to sada i testovi.

Projekt Bente pokrenuli su pisac, redatelji i jedriličar Stephan Boden i dizajner Alexander Vrolijk, sin naval-arhitekta Rolfa iz slavne tvrtke Judel / Vrolijk & co. Zatim su pozvali moreplovca i profesor Michaela Adlkofera sa Sveučilišta u Hannoveru koji je u projekt uključio 18 studenata industrijskog dizajna. Svaki od njih dao je svoj doprinos s detaljima dizajna za Bente, od namještaja na tragu IKEA-e do sigurnosne opreme. Slijedi prava navala ideja mladih ljudi putem Facebooka slijedi. Tako je projekt Bente postao plod jedne sveopće online suradnje.

Osnovna cijena od samo 25.000 eura

Rezultat je i dizajnerski jedinstven: krstaš-racer od 24 stope s osnovnom cijenom od samo 25.000 eura. Za tu cijenu dobije se doduše prazan ali čvrst brod, potpuno opremljena svime što treba da odmah može zajedriti punom snagom. Trup gradi poljski Yacht servis, koji, među ostalim, gradi i trupove za X-Yachts.

Sve ostalo možete poslije dodati iz duge liste dodatne opreme. Uključujući i nabrijaniju varijantu s dubljom ili pokretnom kobilicom, s većim glavnim i prednjim jedrom, sa genakerom, višim jarbolom od karbona umjesto standardnog od aluminija itd.

Bente 24 povlačenja jedra je lako i za djecu
Bente 24 povlačenja jedra je lako i za djecu / Foto: Bente Yachts

Inovativna rješenja: sudoper i kuhinja na tračnicama

Ako želite kuhati na brodu inovativna rješenja uključuju sudoper i kuhinju na tračnicama. Ako želite i motor, tu je električni Torqeedo koji može razviti 4kW. Koristi litij-ionsku bateriju koja teži 23kg, ali ima isti kapacitet kao 100 kg olovnih ćelija. Ovo je ujedno i najskuplja dodatna oprema, stoji 10.000 eura. No, najmanje toliko koštala bi instalacija dizela sa spremnikom goriva. ali slično instalirate dizel motorom i spremnika potrebno.

Dosadašnji testovi su pokazali: Bente je mali, brzi lako upravljivi racer koji hitro reagira na vjetar i pruža ugodan osjećaj sigurnosti. Jedra se brzo i lako mijenjaju, svaki manevar teče lako i glatko. Odlično sluša kormilo, upravljiv je na malom prostoru, tako da se njime pod jedrima vrlo precizno može uploviti i na vez. Bente 24 nije samo brod, on je i doživljaj. Kruži priča da je na sajmu u Düsseldorfu štand posjetio čovjek koji je niz godina imao gliser. Kada je vidio projekt, odlučio je prodati gliser i kupiti Bente.

Bente 24 unutrašnjost
Bente 24 unutrašnjost: ležajevi i stol od tikovine / Foto: Bente Yachts

KARAKTERISTIKE

  • Duljina preko svega 7,55 m
  • Vodna linija 7,15 m
  • Širina 2,75 m
  • Gaz 1,45 m
  • Težina: 1350 kg
  • Glavno jedro: 22 m²
  • Prednje jedro: 12 m²
  • Jarbol 11,15 m
  • Osnovna cijena 25.000 eura

Piše: Mladen Gerovac

Fotografije: Bente Yachts

Novo

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Dinastija Pičuljan i njihova fascinantna flota brodova

U hrvatskom nautičkom i ribolovnom svijetu brodice Pičuljan iz...

Kako je istarska pasara izrasla u prekrasnu Leidi

Leidi. Savršeno pristalo ime liniji prelijepih brodica pulskog brodograditelja...

Arba Nautika i njena flota brodica nije počela na Rabu, već na zagrebačkom asfaltu

Najprije je Boško Popara sagradio brod za sebe da...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here