Aktualno

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod...

Danijela Crljen: Uspješna i kao direktorica ACI marine Slano i kao književnica

Prva knjiga Danijele Crljen, roman o splitskoj obitelji "Strah od kupine" koja je objavljena 2021. godine doživjela je već i drugo izdanje te je uvrštena u popis lektire jedne riječke gimnazije.

Danijela Crljen je direktorica ACI marine Veljko Barbieri Slano još od samog početka njene gradnje 2014. godine. Od prvog dana bila je uključena u oblikovanje te lijepe moderne marine visokog nautičkog standarda s bazenom, restoranom i pull barom.

I upoznali smo je na gradilištu marine. Svakoga je jutra putovala iz ACI marine Dubrovnika, gdje joj je bilo sjedište do otvorenja marine i sa graditeljima vodila računa o svakom detalju.

ACI marina Slano uvijek u samom vrhu ponude hrvatskih marina

Potom je brinula o popunjenosti vezova, otvaranju prodavaonica i dodatnih sadržaja, formiranju čarter baze, o suradnji s Turističkom zajednicom oko ponude zabave nautičarima u Slanom i okolici. O čistoći mora i okoliša, o uređenju marine koja je nautičare plijenila svojim izgledom i ugodnim ozračjem. Svoju marinu reprezentativno je predstavljala na promotivnim skupovima, a posebno na nautičkom sajmu u Dusseldorfu.

Nautičari su to iz godine u godinu nagrađivali visokim ocjenama u anketnim upitnicima Nautičke patrole, pa je Slano uvijek bilo u samom vrhu kvalitete ponude hrvatskih marina. A to je i danas. Tako je ACI marina Veljko Barbieri Slano postala dragulj u lancu od 22 ACI marine, a poznata je i po tome što je to jedina novosagrađena marina u posljednjih tri desetljeća ACI-ja, odnosno od vremena Barbierija.

Pritom direktorica ove marine nije zanemarila ni svoje drugo zanimanje – Danijela Crljen je i uspješna književnica. Njena prva knjiga, roman o splitskoj obitelji “Strah od kupine”, koja je objavljena 2021. godine u izdanju Naklade Fragment doživjela je i drugo izdanje te je uvrštena u popis lektire jedne riječke gimnazije.

Gotov valobran u ACI marini Slano koja se gradi 2016. Danijela Crljen (u sredini) s nadzorcom radovaInes Pean šefom gradilišta Danielom Bugarinom. / Foto: Ml
Gotov valobran u ACI marini Slano koja se gradi. Danijela Crljen (u sredini) s nadzornicom radova Ines Pean i sa šefom gradilišta Danielom Bugarinom 2015. godine. / Foto: Mladen Gerovac

Danijela Crljen: “Volim ljude, a i turizmu i pisanju u fokusu je čovjek”

Nedavno je Danijela o svojoj književnoj karijeri dala intervju u Dubrovačkom vijesniku, gdje je na pitanje novinarke Anđelke Kelave kako spaja nautički turizam i kreativno pisanje odgovorila ovako:

„Lako. Volim ljude, a i turizmu i pisanju u fokusu je čovjek. Nedavno sam doznala da je u jednom priručniku za pisce s početka prošlog stoljeća navedeno kako pisac mora imati neki drugi posao. To mi je bilo genijalno za čuti! O čemu bih pisala ako ne o onome što proživljavam sama? Sve priče su, zapravo, osobne. Knjige, pjesme, filmovi… sve je poteklo iz nečijeg osobnog iskustva, iz potrebe da podijelimo s drugima lekcije koje smo svladali, da upozorimo na nešto u društvu što treba mijenjati i da ostavimo u naslijeđe ovima koji dolaze svoju istinu o onome što je bilo. Iz svog radnog mjesta crpim mnogo. Učim o ljudima, odnosima, kolegijalnosti, konfliktima, prijateljstvu, moći, politici, državi, kompleksima, odnosu prema ženama, društvu, tradiciji, sukobu generacija, različitostima među kulturama… I onda o tome pišem.“

Danijela Crljen predstavlja novu marinu na sajmu u Dusseldorfu /Foto: Mladen Gerovac
Danijela Crljen predstavilaje novu marinu na sajmu u Dusseldorfu 2016. /Foto: Mladen Gerovac

Julijana Matanović: “Briljantan stil i čista kompozicija brinu o čitateljevoj lakoj šetnji kroz velike teme”

Urednica knjige Julijana Matanović u predgovoru “Straha od kupine” napisala je:

“Rukopis Danijele Crljen došao je do mene iz druge ruke. Poslala mi ga je moja bivša studentica naglasivši kako je uvjerena da ću upravo ja takav tekst osjetiti i prepoznati. I već na prvim rečenicama dogodilo se ono za što sam bila sigurna da mi se, nakon stotina i stotina pročitanih romana, ne može dogoditi. Čuđenje i zahvalnost.

Štivo koje obuhvaća više od stotinu godina povijesti splitske obitelji, posebice njezinih ženskih članova, možda se, u vremenima dominacije bliskih tema, i ne mora, na prvi pogled, činiti previše inovativnim. No, “Strah od kupine” drukčiji je i daleko slojevitiji od brojnih drugih. To je i obiteljski roman koji secira najrazličitije odnose i veze, i roman o povijesti čije kulise ne opterećuju nego se samo blago naziru, i ljubavni roman koji svjedoči o razlikama u shvaćanjima ljubavi kroz različite generacije, i roman o Splitu i njegovoj arhitekturi, novinarstvu, školstvu, njegovim starosjediocima i došljacima. Kupina je tekst koji na svakoj stranici nudi i definicije, poput bolesti, kazališta, rata, roditeljstva, mržnje, pamćenja… Čini to daleko mudrije i odmjerenije i od najrazvikanijih stranica literature za samopomoć.

Briljantan stil i čista kompozicija brinu o čitateljevoj lakoj šetnji kroz velike teme. Roman “Strah od kupine” neće ostati samo na ponos autorici i njezinima bližnjima. On će proslaviti i nakladnika, i grad Split, i suvremenu hrvatsku prozu. Svjedočim to iz prve ruke, vjerujući u prepoznavanje.”

Naslovnica knjige Strah od kupine Danijele Crljen
Naslovnica romana “Strah od kupine” Danijele Crljen

Knjgu Danijele Crljen “Strah od kupine” možete naručiti u oneline knjižari Naklade Fragment na linku ovdje.

Naslovna fotografija: Danijela Crljen u ACI marini Slano / Foto: Mladen Gerovac

Novo

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na morskim plovidbama donosi nesreću. Osnovni uzrok takvom vjerovanju bilo je nerazumijevanje prirodnih pojava, pa su...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju zanimljivi u svijetu jedrenja i izvan Hrvatske. Britanski portal Sail World, jedan od najznačajnijih u...

MALINSKA – GLAVOTOK: Porcijunkula – blagoslov barki, brodova i posada, 2. 8. 2024.

Bliži se 2. kolovoz, svetkovina Gospe od Anđela – Porcijunkula, kada u svim franjevačkim crkvama svi vjernici mogu izmoliti oprost svih vremenskih grijeha i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here