Aktualno

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

POZIV VINOLJUPCIMA Smotra istarskih vina u Gračišću, 1. 4. 2024.

Već 29 godina tradicionalno svakog Uskrsnog ponedjeljka u malom...

CROATIA NAUTIC SHOW, Marina Kaštela, 18-21. 4. 2024: 35 tvrtki predstavlja 80 brodova

U Marini Kaštela održava se od 18. do 21....

Danijela Crljen: Uspješna i kao direktorica ACI marine Slano i kao književnica

Prva knjiga Danijele Crljen, roman o splitskoj obitelji "Strah od kupine" koja je objavljena 2021. godine doživjela je već i drugo izdanje te je uvrštena u popis lektire jedne riječke gimnazije.

Danijela Crljen je direktorica ACI marine Veljko Barbieri Slano još od samog početka njene gradnje 2014. godine. Od prvog dana bila je uključena u oblikovanje te lijepe moderne marine visokog nautičkog standarda s bazenom, restoranom i pull barom.

I upoznali smo je na gradilištu marine. Svakoga je jutra putovala iz ACI marine Dubrovnika, gdje joj je bilo sjedište do otvorenja marine i sa graditeljima vodila računa o svakom detalju.

ACI marina Slano uvijek u samom vrhu ponude hrvatskih marina

Potom je brinula o popunjenosti vezova, otvaranju prodavaonica i dodatnih sadržaja, formiranju čarter baze, o suradnji s Turističkom zajednicom oko ponude zabave nautičarima u Slanom i okolici. O čistoći mora i okoliša, o uređenju marine koja je nautičare plijenila svojim izgledom i ugodnim ozračjem. Svoju marinu reprezentativno je predstavljala na promotivnim skupovima, a posebno na nautičkom sajmu u Dusseldorfu.

Nautičari su to iz godine u godinu nagrađivali visokim ocjenama u anketnim upitnicima Nautičke patrole, pa je Slano uvijek bilo u samom vrhu kvalitete ponude hrvatskih marina. A to je i danas. Tako je ACI marina Veljko Barbieri Slano postala dragulj u lancu od 22 ACI marine, a poznata je i po tome što je to jedina novosagrađena marina u posljednjih tri desetljeća ACI-ja, odnosno od vremena Barbierija.

Pritom direktorica ove marine nije zanemarila ni svoje drugo zanimanje – Danijela Crljen je i uspješna književnica. Njena prva knjiga, roman o splitskoj obitelji “Strah od kupine”, koja je objavljena 2021. godine u izdanju Naklade Fragment doživjela je i drugo izdanje te je uvrštena u popis lektire jedne riječke gimnazije.

Gotov valobran u ACI marini Slano koja se gradi 2016. Danijela Crljen (u sredini) s nadzorcom radovaInes Pean šefom gradilišta Danielom Bugarinom. / Foto: Ml
Gotov valobran u ACI marini Slano koja se gradi. Danijela Crljen (u sredini) s nadzornicom radova Ines Pean i sa šefom gradilišta Danielom Bugarinom 2015. godine. / Foto: Mladen Gerovac

Danijela Crljen: “Volim ljude, a i turizmu i pisanju u fokusu je čovjek”

Nedavno je Danijela o svojoj književnoj karijeri dala intervju u Dubrovačkom vijesniku, gdje je na pitanje novinarke Anđelke Kelave kako spaja nautički turizam i kreativno pisanje odgovorila ovako:

„Lako. Volim ljude, a i turizmu i pisanju u fokusu je čovjek. Nedavno sam doznala da je u jednom priručniku za pisce s početka prošlog stoljeća navedeno kako pisac mora imati neki drugi posao. To mi je bilo genijalno za čuti! O čemu bih pisala ako ne o onome što proživljavam sama? Sve priče su, zapravo, osobne. Knjige, pjesme, filmovi… sve je poteklo iz nečijeg osobnog iskustva, iz potrebe da podijelimo s drugima lekcije koje smo svladali, da upozorimo na nešto u društvu što treba mijenjati i da ostavimo u naslijeđe ovima koji dolaze svoju istinu o onome što je bilo. Iz svog radnog mjesta crpim mnogo. Učim o ljudima, odnosima, kolegijalnosti, konfliktima, prijateljstvu, moći, politici, državi, kompleksima, odnosu prema ženama, društvu, tradiciji, sukobu generacija, različitostima među kulturama… I onda o tome pišem.“

Danijela Crljen predstavlja novu marinu na sajmu u Dusseldorfu /Foto: Mladen Gerovac
Danijela Crljen predstavilaje novu marinu na sajmu u Dusseldorfu 2016. /Foto: Mladen Gerovac

Julijana Matanović: “Briljantan stil i čista kompozicija brinu o čitateljevoj lakoj šetnji kroz velike teme”

Urednica knjige Julijana Matanović u predgovoru “Straha od kupine” napisala je:

“Rukopis Danijele Crljen došao je do mene iz druge ruke. Poslala mi ga je moja bivša studentica naglasivši kako je uvjerena da ću upravo ja takav tekst osjetiti i prepoznati. I već na prvim rečenicama dogodilo se ono za što sam bila sigurna da mi se, nakon stotina i stotina pročitanih romana, ne može dogoditi. Čuđenje i zahvalnost.

Štivo koje obuhvaća više od stotinu godina povijesti splitske obitelji, posebice njezinih ženskih članova, možda se, u vremenima dominacije bliskih tema, i ne mora, na prvi pogled, činiti previše inovativnim. No, “Strah od kupine” drukčiji je i daleko slojevitiji od brojnih drugih. To je i obiteljski roman koji secira najrazličitije odnose i veze, i roman o povijesti čije kulise ne opterećuju nego se samo blago naziru, i ljubavni roman koji svjedoči o razlikama u shvaćanjima ljubavi kroz različite generacije, i roman o Splitu i njegovoj arhitekturi, novinarstvu, školstvu, njegovim starosjediocima i došljacima. Kupina je tekst koji na svakoj stranici nudi i definicije, poput bolesti, kazališta, rata, roditeljstva, mržnje, pamćenja… Čini to daleko mudrije i odmjerenije i od najrazvikanijih stranica literature za samopomoć.

Briljantan stil i čista kompozicija brinu o čitateljevoj lakoj šetnji kroz velike teme. Roman “Strah od kupine” neće ostati samo na ponos autorici i njezinima bližnjima. On će proslaviti i nakladnika, i grad Split, i suvremenu hrvatsku prozu. Svjedočim to iz prve ruke, vjerujući u prepoznavanje.”

Naslovnica knjige Strah od kupine Danijele Crljen
Naslovnica romana “Strah od kupine” Danijele Crljen

Knjgu Danijele Crljen “Strah od kupine” možete naručiti u oneline knjižari Naklade Fragment na linku ovdje.

Naslovna fotografija: Danijela Crljen u ACI marini Slano / Foto: Mladen Gerovac

Novo

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

Ljudi koji su ACI marinama udahnuli dušu

Ovo su sjećanja i svjedočenja zaposlenika koji su od...

BORIS GAŠPERINI, direktor ACI marine Umag: Gost je – kralj!

Marina je sasvim promijenila Umag i odnos tamošnjih ljudi...

ACI MARINA JEZERA: Najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu je – Drago Pirija

Drago Pirija, najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu,...

POZIV VINOLJUPCIMA Smotra istarskih vina u Gračišću, 1. 4. 2024.

Već 29 godina tradicionalno svakog Uskrsnog ponedjeljka u malom drevnom istarskom gradiću Gračišću nedaleko Pazina održava se velika Smotra vina središnje Istre. Ovogodišnji Uskršnji...

Marija Blašković Krizmanić, 15 godina na čelu financija sustava ACI: “ACI je uvijek poslovao dobro”

Duša svake investicije i uspješne organizacije su – financije. A ACI je i tu imao sreće. ACI-jev Sektor ekonomsko-financijskih poslova od početka 1.7.1983. sve...

Emilio Vlačić: Kako su zbog straha JNA od stranih špijuna na jahtama skraćeni gatovi ACI marine Pula

Emilio Vlačić bio je uključen u projekt ACI od samog početka. Prije nego što je ušao u politiku, 15 je godina radio u pulskom...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here