Aktualno

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

Festa svetog Vlaha u Dubrovniku, 3. 2. 2023.

Središnja proslava je na sam Dan sv. Vlaha 3. 2. 2023. i ove godine održava se 1051. puta.

Festa sv. Vlaha 2023. obilježit će se nizom vjerskih, prigodnih i tradicionalnih programa koji se održavaju u Dubrovniku od danas, 23. siječnja 2023., do nedjelje 5. 2. 2023. kada završava proslavom sv. Vlaha na Gorici.

Središnja proslava je na sam Dan sv. Vlaha 3. 2. 2023. i ove godine održava se 1051. puta. Dubrovačka biskupija objavila je svoj tradicionalni proglas Feste sv. Vlaha kojim „ovogodišnji festanjuli (svetkovnici) kapetan Vlaho Milićević i obrtnik Mato Konsuo s rektorom zborne crkve sv. Vlaha don Ivicom Pervanom pozivaju svekoliki puk i štovatelje sv. Vlaha na Parčevu festu u Dubrovnik.

Proglas započinje poznatim stihovima akademika Luka Paljetka:
„Neka te ne zaboli ruka na kojoj grad
naš držiš, nigda, nigda, premda ti nije lako,
moj sveti Vlaho, ima svakakvijeh nas, što ćeš,
i teškijeh i lakih, ovako i onako (…)“

Crkveni program Feste

Uz proglas Feste objavljen je i crkveni program na kojem se nalazi tijek i najvažniji događaji proslave, kao i najava trodnevne duhovne obnove kju ove godine predvodi isusovac pater Mijo Nikić iz Zagreba.

Tradicionalno slavlje Feste počinje na Gospu Kandeloru (svijećnicu) 2. veljače u 15.30 sati puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira, ispred crkve sv. Vlaha, uzdizanjem Vlahovoga barjaka na Orlandov stup i iznošenjem relikvije sv. Vlaha koji u rukama drži maketu grada. U 17.30 je u katedrali svečana večernja misa nakon čega slijedi koncert Mješovitog katedralnog zbora.

U 6 sati ujutro na dan Sv. Vlaha 3. 2. 2023. oglasit će se gradska zvona uz glazbu i pluton iz trombuna. Predvoditelj mise pred crkvom sv. Vlaha u 10 sati je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. dr. Tomo Vukšić. Nakon mise uz pjesmu „Čuj, sveti Vlaho“ kreće svečana procesija kreće Stradunom te prolazi ulicama Grada.

U 15.30 ispred crkve sv. Vlaha je pozdrav barjaktara biskupima izvijanjem barjaka pristiglih na Festu.

Festa završava u nedjelju, 5. veljače misom na Gorici sv. Vlaha i spuštanjem barjaka sv. Vlahe ispred njegove crkve u Gradu (kompletan program je ispod teksta).

Kako je sv. Vlaho spasio Grad, pa preživio potres i požar

Festa sv. Vlaha je od 2009. na popisu zaštićene nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. Prvi je puta održana 972. godine kada je sv. Vlaho pomogao Dubrovčanima u obrani od Mlečana. Prema zapisima dubrovačkih kroničara sv. Vlaho je spasio Dubrovčane kada su Mlečani usidrili svoje ratne brodove u Gružu i pred Lokrumom. Dubrovčani su povjerovali njihovim pričama kako su u njihovom gradu pristali radi nabavke hrane i pića pa će onda krenuti dalje prema Levantu. Mlečani su iskoristili priliku da razgledaju grad i traže slabe točke obrane kako bi te noći osvojili grad. Ali te se večeri sv. Vlaho ukazao župniku Stojku, rekao mu njihove namjere i neka podigne Dubrovčane na obranu grada. Te je noći Dubrovnik obranjen od Mletaka. Župnik Stojko je sv. Vlaha opisao kao sijedog starca duge brade s biskupskom kapom na glavi i štapom u ruci, te je tako predstavljen slikama i skulpturama u Dubrovniku. Dubrovčani su u znak zahvalnosti sv. Vlaha proglasili svojim zaštitnikom. Dan sv. Vlaha slavi se 3. veljače, a njegov blagdan proglašen je i Danom Grada Dubrovnika.

Dubrovčani su sagradili crkvu sv. Vlaha u 14. stoljeću. Čudom je ta crkva ostala gotovo neoštećena u velikom potresu 1667. godine koji je uništio većinu zgrada u gradu Dubrovniku. Ali je zato posve uništena u velikom požaru 1706. godine. Na zgarištu crkve ostao je sačuvan srebrni reljef sv.Vlaha iz 15. stoljeća koji u ruci drži maketu grada. U dubrovačkim je kronikama zapisano: “svi ostali kipovi od zlata, srebra i mjedi bili rastopljeni u vatri, dok je kip svečev, zaštićen čudom, izvađen iz požara neoštećen”.

Crkveni program Feste Svetoga Vlaha 2023.
Crkveni program Feste Svetoga Vlaha 2023.

Novo

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

ZLATKO DALIĆ U ZLATNOJ MARINI FRAPA: Vrhunski izbornik u vrhunskoj marini

Marina Frapa je prema ocjenama nautičara u anketi Nautičke...

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

Ljetni posao u NP Mljet: Traži se zapovjednik broda, 4 mornara, 3 čuvara prirode, turistički vodič, 4 trgovca…

Rok za prijavu: 21.2.2024. Poslodavac: Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Pristanište 2, 20 226 Goveđari Mjesto rada: Mljet Posao: Sezonski, naknada za prijevoz u cijelosti, nije osiguran...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here