Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Festa svetog Vlaha u Dubrovniku, 3. 2. 2023.

Središnja proslava je na sam Dan sv. Vlaha 3. 2. 2023. i ove godine održava se 1051. puta.

Festa sv. Vlaha 2023. obilježit će se nizom vjerskih, prigodnih i tradicionalnih programa koji se održavaju u Dubrovniku od danas, 23. siječnja 2023., do nedjelje 5. 2. 2023. kada završava proslavom sv. Vlaha na Gorici.

Središnja proslava je na sam Dan sv. Vlaha 3. 2. 2023. i ove godine održava se 1051. puta. Dubrovačka biskupija objavila je svoj tradicionalni proglas Feste sv. Vlaha kojim „ovogodišnji festanjuli (svetkovnici) kapetan Vlaho Milićević i obrtnik Mato Konsuo s rektorom zborne crkve sv. Vlaha don Ivicom Pervanom pozivaju svekoliki puk i štovatelje sv. Vlaha na Parčevu festu u Dubrovnik.

Proglas započinje poznatim stihovima akademika Luka Paljetka:
„Neka te ne zaboli ruka na kojoj grad
naš držiš, nigda, nigda, premda ti nije lako,
moj sveti Vlaho, ima svakakvijeh nas, što ćeš,
i teškijeh i lakih, ovako i onako (…)“

Crkveni program Feste

Uz proglas Feste objavljen je i crkveni program na kojem se nalazi tijek i najvažniji događaji proslave, kao i najava trodnevne duhovne obnove kju ove godine predvodi isusovac pater Mijo Nikić iz Zagreba.

Tradicionalno slavlje Feste počinje na Gospu Kandeloru (svijećnicu) 2. veljače u 15.30 sati puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira, ispred crkve sv. Vlaha, uzdizanjem Vlahovoga barjaka na Orlandov stup i iznošenjem relikvije sv. Vlaha koji u rukama drži maketu grada. U 17.30 je u katedrali svečana večernja misa nakon čega slijedi koncert Mješovitog katedralnog zbora.

U 6 sati ujutro na dan Sv. Vlaha 3. 2. 2023. oglasit će se gradska zvona uz glazbu i pluton iz trombuna. Predvoditelj mise pred crkvom sv. Vlaha u 10 sati je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. dr. Tomo Vukšić. Nakon mise uz pjesmu „Čuj, sveti Vlaho“ kreće svečana procesija kreće Stradunom te prolazi ulicama Grada.

U 15.30 ispred crkve sv. Vlaha je pozdrav barjaktara biskupima izvijanjem barjaka pristiglih na Festu.

Festa završava u nedjelju, 5. veljače misom na Gorici sv. Vlaha i spuštanjem barjaka sv. Vlahe ispred njegove crkve u Gradu (kompletan program je ispod teksta).

Kako je sv. Vlaho spasio Grad, pa preživio potres i požar

Festa sv. Vlaha je od 2009. na popisu zaštićene nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. Prvi je puta održana 972. godine kada je sv. Vlaho pomogao Dubrovčanima u obrani od Mlečana. Prema zapisima dubrovačkih kroničara sv. Vlaho je spasio Dubrovčane kada su Mlečani usidrili svoje ratne brodove u Gružu i pred Lokrumom. Dubrovčani su povjerovali njihovim pričama kako su u njihovom gradu pristali radi nabavke hrane i pića pa će onda krenuti dalje prema Levantu. Mlečani su iskoristili priliku da razgledaju grad i traže slabe točke obrane kako bi te noći osvojili grad. Ali te se večeri sv. Vlaho ukazao župniku Stojku, rekao mu njihove namjere i neka podigne Dubrovčane na obranu grada. Te je noći Dubrovnik obranjen od Mletaka. Župnik Stojko je sv. Vlaha opisao kao sijedog starca duge brade s biskupskom kapom na glavi i štapom u ruci, te je tako predstavljen slikama i skulpturama u Dubrovniku. Dubrovčani su u znak zahvalnosti sv. Vlaha proglasili svojim zaštitnikom. Dan sv. Vlaha slavi se 3. veljače, a njegov blagdan proglašen je i Danom Grada Dubrovnika.

Dubrovčani su sagradili crkvu sv. Vlaha u 14. stoljeću. Čudom je ta crkva ostala gotovo neoštećena u velikom potresu 1667. godine koji je uništio većinu zgrada u gradu Dubrovniku. Ali je zato posve uništena u velikom požaru 1706. godine. Na zgarištu crkve ostao je sačuvan srebrni reljef sv.Vlaha iz 15. stoljeća koji u ruci drži maketu grada. U dubrovačkim je kronikama zapisano: “svi ostali kipovi od zlata, srebra i mjedi bili rastopljeni u vatri, dok je kip svečev, zaštićen čudom, izvađen iz požara neoštećen”.

Crkveni program Feste Svetoga Vlaha 2023.
Crkveni program Feste Svetoga Vlaha 2023.

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

MALINSKA: Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak, trinkani hrastovi, drvene barke i rimski novčić

Malinsku sam prvi put posjetio jednog proljeća prije dvadesetak godina. Inače sam je znao samo kao putokaz na cesti kojom sam putovao do marine...

BETINA: Gajeta i tradicija živjet će vječno

Ono što su u Egiptu piramide i faraoni, u Parizu Notre Dame i Eiffelov toranj, to su u Betini Muzej drvene brodogradnje i lučica...

Uručili smo Srebrno sidro Nautičke patrole Marini Funtana

Evo nas u marini Funtana, koja je ocjenama nautičara ovoj marini priskrbila drugo mjesto za 2022. godinu a time i pripadajuće priznanje - Srebrno...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here