Aktualno

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod...

MALINSKA – GLAVOTOK: Porcijunkula – blagoslov barki, brodova i posada, 2. 8. 2024.

Bliži se 2. kolovoz, svetkovina Gospe od Anđela –...

Festa svetog Vlaha u Dubrovniku, 3. 2. 2023.

Središnja proslava je na sam Dan sv. Vlaha 3. 2. 2023. i ove godine održava se 1051. puta.

Festa sv. Vlaha 2023. obilježit će se nizom vjerskih, prigodnih i tradicionalnih programa koji se održavaju u Dubrovniku od danas, 23. siječnja 2023., do nedjelje 5. 2. 2023. kada završava proslavom sv. Vlaha na Gorici.

Središnja proslava je na sam Dan sv. Vlaha 3. 2. 2023. i ove godine održava se 1051. puta. Dubrovačka biskupija objavila je svoj tradicionalni proglas Feste sv. Vlaha kojim „ovogodišnji festanjuli (svetkovnici) kapetan Vlaho Milićević i obrtnik Mato Konsuo s rektorom zborne crkve sv. Vlaha don Ivicom Pervanom pozivaju svekoliki puk i štovatelje sv. Vlaha na Parčevu festu u Dubrovnik.

Proglas započinje poznatim stihovima akademika Luka Paljetka:
„Neka te ne zaboli ruka na kojoj grad
naš držiš, nigda, nigda, premda ti nije lako,
moj sveti Vlaho, ima svakakvijeh nas, što ćeš,
i teškijeh i lakih, ovako i onako (…)“

Crkveni program Feste

Uz proglas Feste objavljen je i crkveni program na kojem se nalazi tijek i najvažniji događaji proslave, kao i najava trodnevne duhovne obnove kju ove godine predvodi isusovac pater Mijo Nikić iz Zagreba.

Tradicionalno slavlje Feste počinje na Gospu Kandeloru (svijećnicu) 2. veljače u 15.30 sati puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira, ispred crkve sv. Vlaha, uzdizanjem Vlahovoga barjaka na Orlandov stup i iznošenjem relikvije sv. Vlaha koji u rukama drži maketu grada. U 17.30 je u katedrali svečana večernja misa nakon čega slijedi koncert Mješovitog katedralnog zbora.

U 6 sati ujutro na dan Sv. Vlaha 3. 2. 2023. oglasit će se gradska zvona uz glazbu i pluton iz trombuna. Predvoditelj mise pred crkvom sv. Vlaha u 10 sati je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. dr. Tomo Vukšić. Nakon mise uz pjesmu „Čuj, sveti Vlaho“ kreće svečana procesija kreće Stradunom te prolazi ulicama Grada.

U 15.30 ispred crkve sv. Vlaha je pozdrav barjaktara biskupima izvijanjem barjaka pristiglih na Festu.

Festa završava u nedjelju, 5. veljače misom na Gorici sv. Vlaha i spuštanjem barjaka sv. Vlahe ispred njegove crkve u Gradu (kompletan program je ispod teksta).

Kako je sv. Vlaho spasio Grad, pa preživio potres i požar

Festa sv. Vlaha je od 2009. na popisu zaštićene nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. Prvi je puta održana 972. godine kada je sv. Vlaho pomogao Dubrovčanima u obrani od Mlečana. Prema zapisima dubrovačkih kroničara sv. Vlaho je spasio Dubrovčane kada su Mlečani usidrili svoje ratne brodove u Gružu i pred Lokrumom. Dubrovčani su povjerovali njihovim pričama kako su u njihovom gradu pristali radi nabavke hrane i pića pa će onda krenuti dalje prema Levantu. Mlečani su iskoristili priliku da razgledaju grad i traže slabe točke obrane kako bi te noći osvojili grad. Ali te se večeri sv. Vlaho ukazao župniku Stojku, rekao mu njihove namjere i neka podigne Dubrovčane na obranu grada. Te je noći Dubrovnik obranjen od Mletaka. Župnik Stojko je sv. Vlaha opisao kao sijedog starca duge brade s biskupskom kapom na glavi i štapom u ruci, te je tako predstavljen slikama i skulpturama u Dubrovniku. Dubrovčani su u znak zahvalnosti sv. Vlaha proglasili svojim zaštitnikom. Dan sv. Vlaha slavi se 3. veljače, a njegov blagdan proglašen je i Danom Grada Dubrovnika.

Dubrovčani su sagradili crkvu sv. Vlaha u 14. stoljeću. Čudom je ta crkva ostala gotovo neoštećena u velikom potresu 1667. godine koji je uništio većinu zgrada u gradu Dubrovniku. Ali je zato posve uništena u velikom požaru 1706. godine. Na zgarištu crkve ostao je sačuvan srebrni reljef sv.Vlaha iz 15. stoljeća koji u ruci drži maketu grada. U dubrovačkim je kronikama zapisano: “svi ostali kipovi od zlata, srebra i mjedi bili rastopljeni u vatri, dok je kip svečev, zaštićen čudom, izvađen iz požara neoštećen”.

Crkveni program Feste Svetoga Vlaha 2023.
Crkveni program Feste Svetoga Vlaha 2023.

Novo

TINJAN: Festival istarskog pršuta, 12-13.7.2024.

U središtu Istre, u Tinjanu nedaleko Pazina održava se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod nazivom „Dani u vali“, održat će se u Starom gradu na Hvaru od 19. do...

REGATA ŽIVOTA: Kako je nastao novi hit Nene Belana

Nakon što je Labudov jedriličar Josip Tafra na Svjetskom prvenstvu za klasu ILCA 4 u Portugalu osvojio srebrnu medalju, u susjednom konkurentskom splitskom Jedriličarskom...

ACI svečano obilježio 41. rođendan

Protekla je 41 godina otkako je Veljko Barbieri s grupom entuzijasta, u rekordnom roku priveo kraju golem posao osnivanja ACI-ja i ekspresne gradnje na...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here