Aktualno

Boat Show Tulln, 29.2. – 3.3.2024: Prva sajamska adresa nakon Zagreba

Nakon Zagrebačkog sajma nautike Hrvatima najbliža i najprivlačnija iduća...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka...

ZAGREBAČKI SAJAM NAUTIKE 2024: Što vidjeti, što kupiti i koliko što košta (FOTOGALERIJA)

Ni ovaj Zagrebački sajam nautike, koji je upravo u...

FOUR WINNS H260: Brz, udoban, prostran

Four Winns Horizon 260 SS jedan je u nizu novih kreacija koju su Winnsi stvorili od ideje do izvedbe u svom obiteljskom “škveru” u Cadillacu, u Michigenu (SAD). To je luksuzni gliser duljine 8 metara, širine 2.6 m, sa spremnikom goriva od 265 litara i spremnik vode od 45 litara.

Pripada generaciji plovila s poznatom “Winns” izvedbom podvodnog trupa koji omogućuje da se maksimalno iskoristi ugrađena konjica: i za brzinu, i za upravljivost, i za stabilnost. A to mora biti doista znalački napravljen posao. Osnovni je model opremljen Volvo Penta motorom V8 DP od 350 konjskih snaga Aquamatic Sterndrive. To je snažan 8-cilindrični 5,3-litarski benzinski motor s izravnim ubrizgavanjem i katalizatorom hlađenim slatkom vodom, s duoprop pogonom i dvostrukim proturotirajućim propelerima i kick-up funkcijom. Gaz glisera je inače 46 cm, a sa spuštenim pogonom ovog motora je 90 cm, bez nekih velikih dodatnih opterećenja.

Na jednom od testova s opisanim motorom, s težinom od 2360 kg (dvije osobe i tri četvrt spremnika goriva) najveća dosegnuta brzina je 51 čvor. A ekonomična plovidba pokazala se sa 28 čvorova na 3500 okretaja s potrošnjom od 30-tak litara na sat. Tom brzinom s punim spremnikom Four Winns H260 SS mogao bi ploviti sedam i pol sati, a da mu u spremniku još ostane 10 posto sigurnosne rezerve.

Four Winns H260
Four Winns H260, jedna od varijanti / Foto: Screenshot, Fourwinns.com

Takav Four Winns po mirnom moru izglisira za 2,8 sekunde. Brzinu do 20 čv. postiže za 5 sekundi, a za 30 čv. treba mu 30 sekundi. I pri punoj brzini na vlastiti val ide mekano, bez posrtanja koje “trese bubrege”. Pod full gasom može ga se zavrtjeti u mjestu na malom prostoru.

Zbog odlične konstrukcijske drenaže, odnosno, kako se to voli znanstveno reći, zahvaljujući Water Intrusion Managementu (WIM) sustavu odvođenja vode, nećete se naći u “bazenu” ni po velikoj kiši ni po velikom valu.
Unutrašnjost ovog Four Winnsa posebna je priča. Ostavlja povoljan dojam i za oko, i za boravak. Takav je i ugođaj i doživljaj. Sve je na dodir oblo i mekano. Kretanje po brodu je slobodno i sve je lako dostupna od krme do prove, koja je posebno ugodno mjesto za sunčanje, izležavanje i uživanje u plovidbi.

Four Winns H260 organizacija prostora i spremišta
Four Winns H260 organizacija prostora i spremišta / Foto: Screenshot Fourwinns.com

Svi dijelovi “namještaja” mogu se podrediti prema želji i potrebi. Sjedalice se daju okrenuti, nasloni oboriti. Možete sjesti, leći ili se tek samo udobno ispružiti. Takav je i “sic” za volanom. Možete se “zavaliti” i sasvim opušteno upravljati brodom. Sve komande i kontrole su pregledne i na dohvat ruke. Za duže vožnje i desnu nogu možete opustiti na povišenom mjestu.

Dodatna udobnost je i dobro smišljena krmena platforma. Dvije osobe se mogu ugodno razbaškariti ili poslije kupanja sunčati se i ugodno lješkariti. A može poslužiti i kao mjesto gdje ćete odložiti masku i peraje za ronjenje. Brod ima toalet, umivaonik, tuš na krmi i mnoštvo pretinaca i škafetina za odlaganja odjeće, opreme, hrane, pića, igračaka …

Four Winns H260 brodski toalet na gliseru
Four Winns H260 brodski toalet na gliseru / Foto: Screenshot Fourwinns.com

U škveru kažu da na ovom Winnsu ima mjesta za 13-ero ljudi. Zvuči puno, ali baš zbog dobre organizacije prostora i prilagodljivosti “namještaja” moguće je da se ovdje i toliko ljudi dobro osjeća na dnevnom izletu, a još više na nekom dobrom prigodnom tulumu. Ili na obiteljskom izletu s djecom do kakve otočke skrovite plaže.

Ovogodišnja cijena osnovnog modela je 98.510 američkih dolara. Na web adresi https://www.fourwinns.com/us/boat/horizon-260 mogu se naći sve dodatne informacije. Tu je i custom trailer gdje se mogu birati brojne varijacije boje, motora, navigacije i sve ostale dodatne opreme.

KONKURENTI
Možemo reći da je Four Winns Horizon 260 SS još jedan vrhunski luksuzni gliser u svojoj kategoriji. Njegovi takmaci na tržištu mogu se svesti na nekoliko modela sličnih po namjeni, karakteristikama, performansama i opremi. Donekle i po cijeni. To su: Sea Ray 260 Sundeck, Chaparral 257 SSX SE, Baia 277 Islander, Chris-Craft Launch 28, Cobalt 262 Bowrider, Glastron GT 255 i Monterey 264 FS. Pa tko što voli. Jer, naravno, o ukusima se ne raspravlja.

Four Winns H260 zona za sjedenje u pramcu
Four Winns H260 zona za sjedenje u pramcu / Foto: Screenshot Fourwinns.com
Four Winns H260 ležaljka za troje u pramcu
Four Winns H260: u pramcu se može složiti ležaljka za troje / Foto: Screenshot Fourwinns.com
Four Winns H260 krma i kupališna zona
Four Winns H260 krma i kupališna zona / Foto: Screenshot Fourwinns.com
Gliser Four Winns H260 obiluje spremištima za izlet pa i za dječje igračke
Gliser Four Winns H260 obiluje spremištima za izlet pa i za dječje igračke / Foto: Screenshot Fourwinns.com

Novo

Prodavač u splitskom dućanu Yamaha motora, skutera i vanbrodskih motora

Rok za prijavu: 3. 3. 2024. Poslodavac: Pribudić - Borčić...

Voditelj brodice za luksuzni mali hotel u Opatiji

Rok za prijavu: 4. 3. 2024. Poslodavac: Ikador Luxury Boutique...

Hrvoje Matutinović: “Barbieri mi je rekao: „Budi opušten i ozbiljno radi, i rezultati moraju doći“

Hrvoje Matutinović posljednjih je dvadeset godina u poslovnom nautičkom...

Đorđe Pantović: Vrbovanje svjetske match race elite u Cannesu za ACI match race

Đorđe Pantović je pripadnik druge postave zaposlenika u bitci...

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

Ljetni posao u NP Mljet: Traži se zapovjednik broda, 4 mornara, 3 čuvara prirode, turistički vodič, 4 trgovca…

Rok za prijavu: 21.2.2024. Poslodavac: Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Pristanište 2, 20 226 Goveđari Mjesto rada: Mljet Posao: Sezonski, naknada za prijevoz u cijelosti, nije osiguran...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here