Aktualno

24. Biograd Boat Show: Veći nego ikad

Kroz protekle 23 godine biogradski nautički sajam izrastao je...

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

FOUR WINNS H260: Brz, udoban, prostran

Four Winns Horizon 260 SS jedan je u nizu novih kreacija koju su Winnsi stvorili od ideje do izvedbe u svom obiteljskom “škveru” u Cadillacu, u Michigenu (SAD). To je luksuzni gliser duljine 8 metara, širine 2.6 m, sa spremnikom goriva od 265 litara i spremnik vode od 45 litara.

Pripada generaciji plovila s poznatom “Winns” izvedbom podvodnog trupa koji omogućuje da se maksimalno iskoristi ugrađena konjica: i za brzinu, i za upravljivost, i za stabilnost. A to mora biti doista znalački napravljen posao. Osnovni je model opremljen Volvo Penta motorom V8 DP od 350 konjskih snaga Aquamatic Sterndrive. To je snažan 8-cilindrični 5,3-litarski benzinski motor s izravnim ubrizgavanjem i katalizatorom hlađenim slatkom vodom, s duoprop pogonom i dvostrukim proturotirajućim propelerima i kick-up funkcijom. Gaz glisera je inače 46 cm, a sa spuštenim pogonom ovog motora je 90 cm, bez nekih velikih dodatnih opterećenja.

Na jednom od testova s opisanim motorom, s težinom od 2360 kg (dvije osobe i tri četvrt spremnika goriva) najveća dosegnuta brzina je 51 čvor. A ekonomična plovidba pokazala se sa 28 čvorova na 3500 okretaja s potrošnjom od 30-tak litara na sat. Tom brzinom s punim spremnikom Four Winns H260 SS mogao bi ploviti sedam i pol sati, a da mu u spremniku još ostane 10 posto sigurnosne rezerve.

Four Winns H260
Four Winns H260, jedna od varijanti / Foto: Screenshot, Fourwinns.com

Takav Four Winns po mirnom moru izglisira za 2,8 sekunde. Brzinu do 20 čv. postiže za 5 sekundi, a za 30 čv. treba mu 30 sekundi. I pri punoj brzini na vlastiti val ide mekano, bez posrtanja koje “trese bubrege”. Pod full gasom može ga se zavrtjeti u mjestu na malom prostoru.

Zbog odlične konstrukcijske drenaže, odnosno, kako se to voli znanstveno reći, zahvaljujući Water Intrusion Managementu (WIM) sustavu odvođenja vode, nećete se naći u “bazenu” ni po velikoj kiši ni po velikom valu.
Unutrašnjost ovog Four Winnsa posebna je priča. Ostavlja povoljan dojam i za oko, i za boravak. Takav je i ugođaj i doživljaj. Sve je na dodir oblo i mekano. Kretanje po brodu je slobodno i sve je lako dostupna od krme do prove, koja je posebno ugodno mjesto za sunčanje, izležavanje i uživanje u plovidbi.

Four Winns H260 organizacija prostora i spremišta
Four Winns H260 organizacija prostora i spremišta / Foto: Screenshot Fourwinns.com

Svi dijelovi “namještaja” mogu se podrediti prema želji i potrebi. Sjedalice se daju okrenuti, nasloni oboriti. Možete sjesti, leći ili se tek samo udobno ispružiti. Takav je i “sic” za volanom. Možete se “zavaliti” i sasvim opušteno upravljati brodom. Sve komande i kontrole su pregledne i na dohvat ruke. Za duže vožnje i desnu nogu možete opustiti na povišenom mjestu.

Dodatna udobnost je i dobro smišljena krmena platforma. Dvije osobe se mogu ugodno razbaškariti ili poslije kupanja sunčati se i ugodno lješkariti. A može poslužiti i kao mjesto gdje ćete odložiti masku i peraje za ronjenje. Brod ima toalet, umivaonik, tuš na krmi i mnoštvo pretinaca i škafetina za odlaganja odjeće, opreme, hrane, pića, igračaka …

Four Winns H260 brodski toalet na gliseru
Four Winns H260 brodski toalet na gliseru / Foto: Screenshot Fourwinns.com

U škveru kažu da na ovom Winnsu ima mjesta za 13-ero ljudi. Zvuči puno, ali baš zbog dobre organizacije prostora i prilagodljivosti “namještaja” moguće je da se ovdje i toliko ljudi dobro osjeća na dnevnom izletu, a još više na nekom dobrom prigodnom tulumu. Ili na obiteljskom izletu s djecom do kakve otočke skrovite plaže.

Ovogodišnja cijena osnovnog modela je 98.510 američkih dolara. Na web adresi https://www.fourwinns.com/us/boat/horizon-260 mogu se naći sve dodatne informacije. Tu je i custom trailer gdje se mogu birati brojne varijacije boje, motora, navigacije i sve ostale dodatne opreme.

KONKURENTI
Možemo reći da je Four Winns Horizon 260 SS još jedan vrhunski luksuzni gliser u svojoj kategoriji. Njegovi takmaci na tržištu mogu se svesti na nekoliko modela sličnih po namjeni, karakteristikama, performansama i opremi. Donekle i po cijeni. To su: Sea Ray 260 Sundeck, Chaparral 257 SSX SE, Baia 277 Islander, Chris-Craft Launch 28, Cobalt 262 Bowrider, Glastron GT 255 i Monterey 264 FS. Pa tko što voli. Jer, naravno, o ukusima se ne raspravlja.

Four Winns H260 zona za sjedenje u pramcu
Four Winns H260 zona za sjedenje u pramcu / Foto: Screenshot Fourwinns.com
Four Winns H260 ležaljka za troje u pramcu
Four Winns H260: u pramcu se može složiti ležaljka za troje / Foto: Screenshot Fourwinns.com
Four Winns H260 krma i kupališna zona
Four Winns H260 krma i kupališna zona / Foto: Screenshot Fourwinns.com
Gliser Four Winns H260 obiluje spremištima za izlet pa i za dječje igračke
Gliser Four Winns H260 obiluje spremištima za izlet pa i za dječje igračke / Foto: Screenshot Fourwinns.com

Novo

24. Biograd Boat Show: Veći nego ikad

Kroz protekle 23 godine biogradski nautički sajam izrastao je...

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske unije brod za nadzor zaštićenih područja ekološke mreže Natura 2000.  Radi se o brodu Rab...

Žicova monografija o 100. godišnjici brodogradlišita Punat “Tradicija za budućnost”

Danas brodogradilište Punat, iz kojeg se razvila Marina Punat grupa slavi stoljeće rada i postojanja. Prigodna svečanost kojom se skromno obilježena obljetnica održava se...

Nagrađeni film s tri priče iz Bola na Braču: O Zmajevoj špilji, o dominikanskom samostanu i o Galeriji Branislava Deškovića

Čestitamo Turističkoj zajednici Bola na Braču na Zlatnom medvjedu - nagradi koju su osvojili na prestižnom natjecanju turističkog filma i multimedije The Golden City...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here