Aktualno

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

FOUR WINNS H260: Brz, udoban, prostran

Four Winns Horizon 260 SS jedan je u nizu novih kreacija koju su Winnsi stvorili od ideje do izvedbe u svom obiteljskom “škveru” u Cadillacu, u Michigenu (SAD). To je luksuzni gliser duljine 8 metara, širine 2.6 m, sa spremnikom goriva od 265 litara i spremnik vode od 45 litara.

Pripada generaciji plovila s poznatom “Winns” izvedbom podvodnog trupa koji omogućuje da se maksimalno iskoristi ugrađena konjica: i za brzinu, i za upravljivost, i za stabilnost. A to mora biti doista znalački napravljen posao. Osnovni je model opremljen Volvo Penta motorom V8 DP od 350 konjskih snaga Aquamatic Sterndrive. To je snažan 8-cilindrični 5,3-litarski benzinski motor s izravnim ubrizgavanjem i katalizatorom hlađenim slatkom vodom, s duoprop pogonom i dvostrukim proturotirajućim propelerima i kick-up funkcijom. Gaz glisera je inače 46 cm, a sa spuštenim pogonom ovog motora je 90 cm, bez nekih velikih dodatnih opterećenja.

Na jednom od testova s opisanim motorom, s težinom od 2360 kg (dvije osobe i tri četvrt spremnika goriva) najveća dosegnuta brzina je 51 čvor. A ekonomična plovidba pokazala se sa 28 čvorova na 3500 okretaja s potrošnjom od 30-tak litara na sat. Tom brzinom s punim spremnikom Four Winns H260 SS mogao bi ploviti sedam i pol sati, a da mu u spremniku još ostane 10 posto sigurnosne rezerve.

Four Winns H260
Four Winns H260, jedna od varijanti / Foto: Screenshot, Fourwinns.com

Takav Four Winns po mirnom moru izglisira za 2,8 sekunde. Brzinu do 20 čv. postiže za 5 sekundi, a za 30 čv. treba mu 30 sekundi. I pri punoj brzini na vlastiti val ide mekano, bez posrtanja koje “trese bubrege”. Pod full gasom može ga se zavrtjeti u mjestu na malom prostoru.

Zbog odlične konstrukcijske drenaže, odnosno, kako se to voli znanstveno reći, zahvaljujući Water Intrusion Managementu (WIM) sustavu odvođenja vode, nećete se naći u “bazenu” ni po velikoj kiši ni po velikom valu.
Unutrašnjost ovog Four Winnsa posebna je priča. Ostavlja povoljan dojam i za oko, i za boravak. Takav je i ugođaj i doživljaj. Sve je na dodir oblo i mekano. Kretanje po brodu je slobodno i sve je lako dostupna od krme do prove, koja je posebno ugodno mjesto za sunčanje, izležavanje i uživanje u plovidbi.

Four Winns H260 organizacija prostora i spremišta
Four Winns H260 organizacija prostora i spremišta / Foto: Screenshot Fourwinns.com

Svi dijelovi “namještaja” mogu se podrediti prema želji i potrebi. Sjedalice se daju okrenuti, nasloni oboriti. Možete sjesti, leći ili se tek samo udobno ispružiti. Takav je i “sic” za volanom. Možete se “zavaliti” i sasvim opušteno upravljati brodom. Sve komande i kontrole su pregledne i na dohvat ruke. Za duže vožnje i desnu nogu možete opustiti na povišenom mjestu.

Dodatna udobnost je i dobro smišljena krmena platforma. Dvije osobe se mogu ugodno razbaškariti ili poslije kupanja sunčati se i ugodno lješkariti. A može poslužiti i kao mjesto gdje ćete odložiti masku i peraje za ronjenje. Brod ima toalet, umivaonik, tuš na krmi i mnoštvo pretinaca i škafetina za odlaganja odjeće, opreme, hrane, pića, igračaka …

Four Winns H260 brodski toalet na gliseru
Four Winns H260 brodski toalet na gliseru / Foto: Screenshot Fourwinns.com

U škveru kažu da na ovom Winnsu ima mjesta za 13-ero ljudi. Zvuči puno, ali baš zbog dobre organizacije prostora i prilagodljivosti “namještaja” moguće je da se ovdje i toliko ljudi dobro osjeća na dnevnom izletu, a još više na nekom dobrom prigodnom tulumu. Ili na obiteljskom izletu s djecom do kakve otočke skrovite plaže.

Ovogodišnja cijena osnovnog modela je 98.510 američkih dolara. Na web adresi https://www.fourwinns.com/us/boat/horizon-260 mogu se naći sve dodatne informacije. Tu je i custom trailer gdje se mogu birati brojne varijacije boje, motora, navigacije i sve ostale dodatne opreme.

KONKURENTI
Možemo reći da je Four Winns Horizon 260 SS još jedan vrhunski luksuzni gliser u svojoj kategoriji. Njegovi takmaci na tržištu mogu se svesti na nekoliko modela sličnih po namjeni, karakteristikama, performansama i opremi. Donekle i po cijeni. To su: Sea Ray 260 Sundeck, Chaparral 257 SSX SE, Baia 277 Islander, Chris-Craft Launch 28, Cobalt 262 Bowrider, Glastron GT 255 i Monterey 264 FS. Pa tko što voli. Jer, naravno, o ukusima se ne raspravlja.

Four Winns H260 zona za sjedenje u pramcu
Four Winns H260 zona za sjedenje u pramcu / Foto: Screenshot Fourwinns.com
Four Winns H260 ležaljka za troje u pramcu
Four Winns H260: u pramcu se može složiti ležaljka za troje / Foto: Screenshot Fourwinns.com
Four Winns H260 krma i kupališna zona
Four Winns H260 krma i kupališna zona / Foto: Screenshot Fourwinns.com
Gliser Four Winns H260 obiluje spremištima za izlet pa i za dječje igračke
Gliser Four Winns H260 obiluje spremištima za izlet pa i za dječje igračke / Foto: Screenshot Fourwinns.com

Novo

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LOVRAN: Fešta posvećena trešnji, 15. 6. 2024.

Tijekom cijelog lipnja u Lovranu se mogu kušati razne...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here