Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Francuska nautička ekspedicija na Jadranu: “Nemate dovoljno sportova u prirodi”

Tijekom dva tjedna plovidbe posjetili su Vis, Hvar, Brač, Kornate, Dugi Otok i druga mjesta istražujući mogućnosti za specifični turizam koji produbljuje odnos čovjeka i prirode: jedrenje na dasci, kite-surfing, paraglajding, kajak, penjanje po stijenama …

U listopadu 2016. je, u organizaciji udruge Expe2m, hrvatskim Jadranom jedrila osmeročlana francuska nautička ekspedicija pod nazivom „Uživaj – jedna dalmatinska odiseja“ (Uzivaj – une odyseée dalmateé). Tijekom dva tjedna plovidbe posjetili su Vis, Hvar, Brač, Kornate, Dugi Otok i druga mjesta istražujući mogućnosti za specifični turizam koji produbljuje odnos čovjeka i prirode: jedrenje na dasci, kite-surfing, paraglajding, kajak, penjanje po stijenama …

Zašto je baš Hrvatska bila zemlja za njihovu ekspediciju? Evo što su napisali na web portalu ekspedicije:

“Hrvatska je destinacija koja privlači sve više posjetitelja, na kopnu i na moru. Jadransko more ima tisuću otoka, mali je netaknuti dragulj koji oduševljava nautičare, koji se često kunu da su otkrili novu i divlju uvalu! I to nije samo varljiv osjećaj. Hrvatska ima čak 8 nacionalnih parkova (7 ih ima u kontinentalnoj Francuskoj), 6 zaštićenih morskih područja i stotine parkova i rezervata prirode. Kvaliteta vode za kupanje je izvrsna, jedna od najčišćih u Europi, prije Italije, Francuske i Španjolske. Ovaj jahting Eldorado vrlo je reprezentativan za udjele upravljanja mediteranskom obalom između stalno rastućih ljudskih aktivnosti i ranjivog okoliša.

Obnova riblje populacije nužna je za dobro funkcioniranje obalnih ekosustava i pruža mnoge “ekosustavne usluge” (na primjer, ribolov ili turizam). Ova obnova ovisi o stanju podvodnih obalnih staništa koja su bitna za rast riblje mlađi: ona je njihov “rasadnik”.

S Adrienom Cheminéeom, istraživačem ekologije na Sveučilištu u Perpignanu, posada će sudjelovati u prikupljanju podataka za lociranje i procjenu ovih kritičnih staništa. Ova akcija dio je ambicioznog mediteranskog projekta (“MEDJUV”) koji ima za cilj pomoći upraviteljima prirodnih područja i javnim tijelima pružanjem konkretnih informacija u cilju optimizacije upravljanja i promicanja racionalnog korištenja obalnog područja.”

Francuski nautičari zadivljeni hrvatskim Jadranom foto Maite Dracon
Francuski nautičari zadivljeni hrvatskim Jadranom / Foto: Maite Dracon

Ekspedicija „Uzivaj – une odyseée dalmateé“ završila je 28. listopada, a o prvim dojmovima razgovarali smo s Maite Dracon, strastvenom jedriličarkom i spisateljicom, Francuskinjom hrvatskih korijena – mama joj je porijeklom iz zaleđa Dugog rata.

Evo što Maite kaže o francuskoj ekspediciji na Jadran:

„Sve nas se posebno dojmila čistoća – i prirode i javnih prostora gdje god smo naišli, a oduševljeni su bili i time što svi znaju engleski. Imali smo problema sa motorom i bili smo oduševljeni načinom kako je čarter kompanija to efikasno riješila. No, primijetili smo da o sportovima u prirodi u marinama nema dovoljno informacija, nema ponude za najam opreme, izlete. tečajeve. Posjetili smo naconalni park Kornati i rezervat prirode Telašćica i iznenadilo nas je da oni nemaju vodiče za bavljenje sportovima na njihovom području i nisu niti navikli na takva pitanja. Kod paraglajdinga je bio problem pronaći organizirana polijetališta.

Najbolji dio puta bio nam je susret s domaćim ljudima. Oduševili su nas svojim odnosom prema prirodi i čuvanju tradicionalnog načina života i komunikacije …“

Maite nam je u ispričala još mnogo toga, a njene fotografije svjedoče o tome kako im je bilo lijepo. Tijek francuske nautičke ekspedicije u Hrvatskoj možete vidjeti na web stranici ekspedicije http://expe2m.org/en/croatia_expedition/ te na društvenim mrežama, a detalji rute su dostupni na http://expe2m.org/litineraire/.

Vis, Hvar, Brač, Kornati, Dugi otok ... Hrvatska je Eldorado za nautičare
Vis, Hvar, Brač, Kornati, Dugi otok … Hrvatska je Eldorado za nautičare/ Foto: Maite Dracon

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here