Aktualno

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod...

FUNTANA CHARTER: Otkrivanje Istre s mora i istraživanje Limskog kanala

Funtana je lijepo turističko mjesto s marinom i mnoštvom apartmana. Smještena je nedaleko Vrsara, ima odličnu plažu, najsuvremeniji auto-kamp, ishodište je za pješačke i biciklističke izlete. U blizini je cijeli arhipelag otočića s skrovitim uvalama i plažicama, koje valja istražiti. U tome će pomoći mjesni rent a boat Funtana charter sa svojom flotom brzih i dobro opremljenih glisera za dnevne izlete. Tako će vam dostupna sva zanimljiva mjesta na zapadnoj obali Istre od Umaga i Poreča sve do Rovinja. Oni iskusniji i odvažniji mogu se po lijepom vremenu i mirnom moru uputiti sve do Pule, Kamenjaka i Pomera. Mogu posjetiti i Brijune, ali tamo baš i ne vole nautičare, pa preporučujemo da radije puno više pažnje posvetite bližem i zanimljivijem Rovinju. Lučki vezovi za brodice i jahte su u rovinjskoj Sjevernoj luci (1,5 eura po metru), a tu je i crpka za gorivo. Na sjeveru od Funtane je isto tako zanimljiv Poreč.

Limski kanal foto Mladen Gerovac
Limski kanal /Foto: Mladen Gerovac

Istraživanje Limskog kanala

No, posebno preporučujemo da najam brodice iskoristite za istraživanje Limskog kanala. Limski kanal se može istražiti i s kopna – pješice, biciklom, autom. Ali s mora je daleko uzbudljivije. Tjednim iznajmljivanjem glisera u Funtani imat ćete dovoljno vremena za to, jer je to udaljenost od 20-tak milja tamo i natrag.

Svojedobno Limski je kanal bio udolina s korito rijeke Pazinčice s morskim ušćem. Geološkim promjenama taj je kanjon ispunilo more i tako je nastao uski i 12 km dugački zaljev koji mnogi rado nazivaju fjordom. Limski je kanal taj nordijski naziv zaslužio prije svega zato što je ovdje 1950-tih godina snimljen mega-popularni film o Vikinzima u kojem su glumili nezaboravni velikani Hollawooda Kirk Douglas i Tony Curtis. Film je moćna saga o skandinavskom junaku Ragnaru Lodbroku i njegovim sinovima. Ista uzbudljiva povijesna priča vrti se i danas u popularnoj seriji Vikinzi History Channela. A onda je još tu i legenda o karijernom gusaru Henryu Morganu, koji je navodno u ovdašnjoj pećini sakrio blago. Doduše, blaga nema, ali je zato pravo blago čaroban pogled s terase ovdašnjeg Pirate Cave bara pravo blago pogled na more i fjord.

Limski kanal pogled na restorane i luku foto Mladen Gerovac
Limski kanal pogled na restorane i luku / Foto: Mladen Gerovac
Limski kanal privezište pred restoranima foto Mladen Gerovac
Limski kanal privezište pred restoranima /Foto: Mladen Gerovac

Tu je još jedna limska špilja vrijedna pažnje. Za razliku od prethodne ova je priča istinita. U toj je špilji živio pustinjak Romuald, svetac iz Ravenne. Taj se budući svetac ovdje osamio razočaran raskalašenim životom svojih redovnika. Špilja se nalazi na samom kraju Kanala, 120 metara iznad mora. Unutrašnjost je visoka i do šest metara. Ali je ulaz težak, visok je tek pola metra. Spilja obiluje oblicima kao i sve krške špilje poput Postojne i Škocjanske jame. Tu živi jedna od posljednjih europskih kolonija zaštićenih šišmiša Myotis myotis. U posljednje vrijeme špilja je za posjetitelje bila zatvorena zbog zaštitnih mjera. Inače u cijenu ulaznice uključen je i stručni vodič. Stoga, prije no što se odlučite posjetiti pustinjakovo sklonište, provjerite da li je ponovo otvorena.

No, tu su zato preko puta restorani Fjord i Viking te Coctail bar Thor. Oba restorana imaju bogat jelovnik svježe ribe i plodova mora. Pred restoranima su vezovi za brodice i jahte. Još se stignete vratiti do marine Funtana i planirati izlet za slijedeći dan.

Ograničenja aktivnosti u Limskom kanalu
Ograničenja aktivnosti u Limskom kanalu
Plan vezova
Plan vezova

Explorer i pleasure flota Funtana chartera

Evo izbora iz flote koja će vam omogućiti otkrivanje Istre s mora, te užitak u moru i plovidbi, a nudi je tvrtka Funtana charter. Od 1. 3. do 30. 6. vrijede popusti, a ovdje smo donijeli cijene za punu ljetnu sezonu.

Marinello 26 Eden je gliser dužine 7,65 m, širine 2,55 m i gaza od jednog metra, registriran za 10 osoba. S motorom Honda od 250 konja i spremnik goriva 270 litara može obići cijelu Istru. Cijena u full sezoni od 1.7 do 31.8. je 355 do 420 eura dnevno, odnosno 2.330 do 2.440 eura tjedno.

Marinello 22 Eden new gliser je dug 6,80 m, širok 2,50 m, gaza 0,90 m, s motorom Honda 150 KS i tankom od 120 litara goriva. U punoj sezoni dnevno košta od 255 do 299 eura, a tjedno od 1290 do 1670 eura.

Sea Ray 19 new iz 2022. godine registriran za 8 osoba dnevno u punoj sezoni košta 299 do 320 eura, a tjedni najam iznosi od 1595 do 1695 eura.

Ranieri H20 dužine 6 m, širine 2,30 m, gaza 0,90 m sa Hondom od 115 KS i registriran za 7 osoba košta dnevno 260 eura, a tjedno 1390 do 1450 eura.

Marinello 18 Eden registriran za 7 osoba i s Hondom od 75 KS, te spremnikom goriva 70 l, u punoj sezoni košta dnevno 199 eura, a tjedno 995 eura.

Svi brodovi imaju GPS, echo-sonder, električno sidreno vitlo, sjenilo, tuš, hladnjak, radio-CD-blootuth, stepenice za more.

Ostale modele i detaljnije informacije možete naći na webu www.funtana-charter.com, dobiti na mobitele 091/252 99 25 ili 091 251 01 03, te na e-mail info@funtana-charter.com ili rentaboat.funtana@yahoo.com

FOTOGALERIJA BRODOVA FUNTANA CHARTERA:

Novo

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na morskim plovidbama donosi nesreću. Osnovni uzrok takvom vjerovanju bilo je nerazumijevanje prirodnih pojava, pa su...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju zanimljivi u svijetu jedrenja i izvan Hrvatske. Britanski portal Sail World, jedan od najznačajnijih u...

MALINSKA – GLAVOTOK: Porcijunkula – blagoslov barki, brodova i posada, 2. 8. 2024.

Bliži se 2. kolovoz, svetkovina Gospe od Anđela – Porcijunkula, kada u svim franjevačkim crkvama svi vjernici mogu izmoliti oprost svih vremenskih grijeha i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here