Aktualno

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Ribarski dani u Baškoj na Krku, 5.- 7.8.2022.

Prvog vikenda u kolovozu već tradicionalno se u Baškoj...

Inovacije i zelene tehnologije su uvjet opstanka male brodogradnje

Kako pravilno upisati brodicu u Hrvatski registar brodova * Upute za korištenje kreditnih i bespovratnih sredstava iz EU fondova * O čemu se govorilo na sjednici Grupacije malih brodograditelja pri HGK

U sklopu Hrvatskih dana male brodogradnje u Marini Kaštela održana je sadržajna, i za male brodograditelje a i za pojedine čarter tvrtke, vrlo korisna sjednica Grupacije hrvatske male brodogradnje pri HGK. Dnevni je red sadržavao konkretne upute kompetentnih stručnjaka o pravilnom upisu brodica u HRB i popunjavanju CE certifikata; o korištenju kredita i bespovratnih sredstava HAMAG-BICRO-a; o umrežavanju za potpore sredstvima SME – Interreg ADRION – Eco-NautiNET PLUS čime se postiže veća konkurentnost, zatim o iskustvima u promicanju zelenih tehnologija za unaprjeđenje održive brodogradnje, te o upravljanju i provedbi EU projekata ADRION NEORION.

Cijeli tijek sjednice snimljen je na YouTube Stakeholder event ECO-NautiNET PLUS 14. HDMB, odnosno može se naći na linku https://youtu.be/LwQvPcHqjf0. Za one koje zanimaju samo određene teme s dnevnog reda sjednice naveli smo minutažu, gdje ih mogu lako naći na ovoj snimci koja ukupno traje oko sat i pol. Osim toga, objavljujemo i pojedine grafičke prikaze da bi bili korisniji, jer su na snimci teže spoznatljivi.

Upis brodica

O problematici upisa novih brodica i ispravnom popunjavanju CE certifikata govorio je Zlatko Košta, načelnik sektora za inspekcijske poslove u Ministarstvu mora. Košta je naveo najčešće greške koje mali brodograditelji čine ispunjavajući dokumentaciju koja se sada zasniva na elektronskim upisnicima. Posebno kada se radi o tzv. modulu A i modulu A1. Koštino izlaganje možete pregledati od 3. do 14. minute snimke, a donosimo i grafičke prikaze najčešćih grešaka.

Što treba sadržavati pločica graditelja
Što treba sadržavati pločica graditelja
Najčešće pogreške kod identifikacijskog broja plovila
Najčešće pogreške kod identifikacijskog broja plovila
Modul ocjene sukladnosti i prijavljena tijela
Modul ocjene sukladnosti i prijavljena tijela
Kako se upisuju primijenjene norme
Kako se upisuju primijenjene norme

Krediti i bespovratna sredstva

Govoreći o programima kreditiranja i bespovratnih sredstava HAMAG_BICRO-a, Ina Despotović iz splitske ispostave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije vrlo je transparentno navela upravo aktualne mjere kao i one koje bi se trebale otvoriti tijekom godine. Posebno je govorila o poticanjima zelene tranzicije i zelenih vještina, te o potpori mikro i srednjim poduzećima za tranziciju na energetski i resorno učinkovito gospodarstvo. Izdvojila je poticaje i mjere koje se odnose na turizam, te mogu biti zanimljive i za iznajmljivače plovila. Također je dala kontakt na koji zainteresirani mogu zatražiti dodatne i aktualne informacije. (Izlaganje Ine Despotović možete pratiti od 15. do 48 minute snimke.)

Kontakt HAMAG BICRO, Ispostava Split
Kontakt HAMAG BICRO, Ispostava Split

Ekoinovacije i manji troškovi

– Mi se bavimo energetskim tranzicijama, potičemo male i srednje poduzetnike i istraživače da se udružuju kako bismo došli do zelenih i ekoinovacija manje škodljivih za okoliš, i to u sektorima koji su povezani s malom brodogradnjom, kao što su sektor plave energije, pomorstva pa i turizma – rekao je mag. ing Antun Pfeifer sa zagrebačkog Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju. Svoje izlaganje Pfeifer je bazirao na projektu što ga provode Fakultet i županijska HGK u Puli. Cilj je pristup najboljim dostupnim tehnologijama, osvajanje novih tržišta,smanjenje troškova, bolja konkurentnost …

(Kako to postići, pogledajte i poslušajte na snimci Pfeiferovog izlaganja na sjednice Udruženja male brodogradnje na YouTubeu: https://youtu.be/LwQvPcHqjf0 od 51. do 60-te minute).

Zatim je prof.dr.sc. Smiljko Rudan, tako đer sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, govorio o promicanju zelenih pomorskih tehnologija za unapređenje održive brodogradnje, te o iskustvima upravljanja i provedbe EU projekata ADRION NEORION (od 60-te do 120-te minute).

Novi testni bazen

Prof. Izvor Grubišić predstavio je u 10-minutnom izlaganju novi eksperimentalni bazen u sklopu zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, gdje se mogu testirati modeli i inovacije. Prikazao je i vrlo zanimljiv video praktičnog funkcioniranja bazena.

Na kraju je predsjednik Udruženja male brodogradnje Boris Vukušić sumirao sukus izlaganja te je kazao da je uvođenje inovativnog i zelenog uvjet i opstanka i napretka male brodogradnje. Još na početku Boris Vukušić informirao je skup da je u sklopu reorganizacije HGK Udruga postala Grupacija male brodogradnje te da je nova poslovna tajnica Grupacije magistra Gordana Pehnec Pavlović, inž. kemije, čija će specijalnost, iskustvo i znanje uvelike pomoći malim brodograditeljima na zadacima zaštite okoliša i primjeni novih kompozitnih materijala.

Boris Vukušić
Boris Vukušić

Novo

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Ribarski dani u Baškoj na Krku, 5.- 7.8.2022.

Prvog vikenda u kolovozu već tradicionalno se u Baškoj...

Marina Martinis Marchi: Summer party La Dolce Vita, 6.8.2022.

Već tradicionalno, prvog vikenda u kolovozu u marini Martinis...

U marini Funtana Sense4boat Smart senzori uključeni u naknadu za vez kao dio standardne usluge

Marina Funtana postala je prva marina na hrvatskom tržištu koja je sve brodove u marini opremila Sense4boat Smart senzorima. U ovoj su marini tako...

Maxi krstaš Portopiccolo Prosecco je pobjednik rekordno brze regate Fiumanka 2022.

Zahvaljujući jakom vjetru koji je dosezao i preko 20 čvorova na jučerašnjoj je 23. Fiumanki postavljen rekord. Pobjednik Maxi krstaš Portopiccolo Prosecco s posadom...

31. Komiška regata: “Bonaca u pojačanju”

Tuga i nevolja. Okorjeli regataši znaju . Uvijek se treba bojati bonace, ili kako smo znali reći kada su jedra nemoćno visjela "bonace u...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here