Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

KRALJEVICA: Lov na tunu TIRA TIRA, 12. 8.

Simulacija tradicionalnog tunolova održava se u Bakarcu kod Kraljevice u subotu 12. 8. 2023. od 19 sati. Nekoć su stanovnici Bakra živjeli od tunolova, o čemu i danas svjedoče brojne visoke promatračnice, tzv. straže uz obalu s kojih se dojavljivalo o dolasku jata tuna u zaljev. “Tira, tira…” bio je uzvik koji je znak ribarima da polako krenu zatvarati mrežu.

Posljednjih godina na manifestaciji “Tira, tira” u Bakarcu demonstrira se cijeli tradicionalni postupak tunolova, a na koncu se i izvuče mreža s “lovinom”. Prošle je godine to bila tuna od 150 kilograma. Tuna se vadi na obalu, brojni turisti se uz nju i fotografiraju, a na koncu se i ispeče na gradelama na mjesnom trgu. Uz jelo ide i dobra kapljice te živa glazba dugo u noć.

Tunere su sustav lova na tune koji se sastoji od straža, mreža, plovila, mandraća, isteziša i ribarskih kućica. Funkcija strže, koje se danas obnavljaju kao zaštićena baština, je praćenje i nadzor tune i pravovremeno izdavanje zapovjedi za zatvaranje mreža. Straže su bile visoka oko 24 metra.

Izvor fotografije: Wikimedia/Gargamel

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

ZADAR: Tuna, Sushi & Wine Festival, 18.-22. 4.

U Zadru se na Trgu Petra Zoranića održava već tradicionalni, sedmi gastro festival Sushi & Wine, od utorka 18. 4. do subote 22. 4....

Pašticada od tune

Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje vuče korijenje iz Italije. U Veneciji i Veroni se još od 5. stoljeća priprema pastissada de caval s...

Zoran Kosović: Moji recepti za kozice s medom, sashimi i tartar steak od tune

Kad se na prostranoj dubrovačkoj terasi Zorana Kosovića s pogledom na Elafite i morsko plavetnilo, nakon jako dobre večere koju je domaćin s ljubavlju...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here