Aktualno

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LJETO U ISTRI: Car Franjo, gladijatori i Serena Williams

Prvi je dan kultnog ATP Croatia Open turnira u Umagu. Raskošni teniski kompleks Stella Maris vrvi ljubiteljima bijelog sporta. Navečer na otvorenju “Umaška školjka” bit će prepuna. Četiri tisuće ljudi uživat će u bravurama legendi tenisa: Ivaniševića, Mustera, Leconta i Bahramija. A tu je i teniska svjetska diva – Serena Williams. Odmara se u Novigradu, trenira u Umagu. Mnogi je žele vidjeti. I nautičari iz obližnje ACI marine. Serena radije razgovara s njima nego li s novinarima.

Serena Willisams na odmoru u Istri Foto Instagram Serene Williams
Serena Willisams na odmoru u Istri / Foto Instagram Serene Williams

Posjetili smo marinu. Recepcionari znaju gdje su im gosti. Jer upravo su im oni kazali što je vrijedno vidjeti, gdje se zabaviti dok su na vezu. Brodovi i gatovi gotovo su prazni. Naravno, nisu svi na tenisu. Neki su na kupanju u prelijepim obližnjim plažama ili jednostavno u nekoj uvali na sidru. Jer, dan je prekrasan, sunčan a Jadran je – neodoljiv. Prazni vez govori da su brod i posada već negdje na ruti prema jugu. A parkirani bicikli pred brodom da se odmaraju ili se tek pripremaju za put. Među njima su i Erika i Bojan iz Celja.

ACi marina Umag: Erika i Bojan iz Celja na svojoj jedrilici
ACi marina Umag: Erika i Bojan iz Celja već 17 godina su vjerni gosti

UMAG: Kupanje, izleti, posjet drevnim gradićima, tenis…

Zadovoljni su ACI marinom Umag – ovdje su na vezu već 17 godina. Što rade dok ne plove? Kupanje, izleti, posjet drevnim gradićima: Motovun, Grožnjan, Oprtalj… Teniski program je odličan, Umag se potrudi da svake godine organizira nešto novo. Krstare sve do Dubrovnika. Gdje bace sidro ili vežu brod – svaki otočni vrh je njihov. Žut i Piškera su sjajni, ostala im je u sjećanju ribarska fešta u Skradinu …

Antonella i Claudio iz talijanskog gradića Riva del Garda kod Trenta čekaju sina pa kreću na krstarenje. I oni su ovdje starosjedioci. Prvi put su u ACI-marini Umagu vezali brod 2002. – i ostali. Vole drevne gradove: Poreč, Rovinj, Opatija, Rab, Trogir, Dubrovnik … Oduševljeni su tržnicom u Puli. I njihovi susjedi na vezu Helmuth i Hanellore iz Salzburga spremaju se na jug. Trenutno uživaju u kupanju, izletima u okolicu, šetnjama, dobroj domaćoj hrani i vinu. Rado posjete i koju domaću feštu.

A Umagu i okolica doista nude mnogo dobre zabave. Beach party na plažama Mareda i Maestral, Carstvo muškata i priredba Vino i gitare u Momjanu, Ljetni karneval u Kanegri, Večer uličnih čarobnjaka i Plava noć u Novigradu, hepening Svjetionik ljubavi u Savudriji kao spomen na grofa Metternicha koji se ovdje u vrijeme gradnje svjetionika zaljubio u domaću djevojku. Goste tamo čeka afrodizijsko piće dobrodošlice, večer ljubavne glazbe i romantičnog ugođaja te domaća gozba grofa Metternicha: maneštra od bobića, domaće kobasice, brodet, palenta s tartufima, fritule, štrudle i naravno – dobro domaće vino.

ACI marina Rovinj 2014. godine prije obnove
ACI marina Rovinj 2014. godine / Foto: PR ACI

ROVINJ: 100 godina od potonuća ratnog broda Barun Gautsch

I mi krećemo dalje prema jugu. Mlade recepcionarke Barbara i Arijana u ACI-marini Rovinj sve drže po kontrolom. Tko dolazi, tko odlazi, odgovaraju na pitanja gostiju marine – kamo ići, što vidjeti …

A Rovinj doista obiluje takvim mjestima. Na trgu se učestalo priređuje fešta U duhu rovinjske tradicije, atraktivna Povorka batana s feralom kreće s Maloga škvera i završava tradicijskom večerom u Spaciju, nedjeljom se tijekom ljetnih mjeseci održava Mali sajam starina. Ove se godine u Rovinju obilježava i 100 godina od potonuća parobroda Barun Gautsch, koji je danas jedno od ekskluzivnih mjesta za nautičko-ronilački izlet. Zanimljivo je i u obližnjem Kanfanaru. Tamošnja priredba slijedi legendu o zakopanom blagu gusara Morgana a odvija se u ambijentu srednjovjekovnog grada Dvigrad.

ACI marina Rovinj: mlade domaćice Arijana i Barbara
ACI marina Rovinj: mlade domaćice Arijana i Barbara / Foto: Mladen Gerovac

No, vratimo se u sadašnjost i krenimo gatovima rovinjske marine koji pamte slavne dane ACI Cup Match Racea, a zatim i jedriličarske Formule 1 – regate klase RC 44 legendarnog osvajača Americas Cupa i rovinjskog gosta Russela Couttsa.
Danas ovdje na gatovima vlada uobičajeni ljetni red i mir. Osim na čarterskom gatu 6, jer subota je, novi se gosti spremaju na put.

Nijemac Jürgen je prvi put u Hrvatskoj i na čelu je «posade» koja broji osam članova – četvero odraslih i četvero djece. Uzbuđeni su, užurbano se spremaju, prvi cilj je Pula gdje imaju prijatelje a dalje će vidjeti. Puno očekuju od sedmodnevnog krstarenja jer čuli su sve najljepše o našoj obali, prva nautička iskustva stekli su u susjednoj Italiji.

Dva bračna para iz Austrije i Njemačke također kreću na put. Na svojem su brodu, luksuznoj jedrilici, ovdje su na vezu dvije godine.

Rovinj je za nas najbolje mjesto: odlična marina u sklopu, drevnog, lijepog i zanimljivog grada, more je čisto, restorani su dobri, specijaliteti i vino odlični – kaže «glasnogovornik» ove četveročlane posade – Günter Wavki. Spremaju se na put, prvi vez je Pula a zatim na Cres, pa Ilovik, Kornate, Hvar …

ACI marina Rovinj: dva bračna para iz Austrije i Njemačke uživaju na jedrilici
ACI marina Rovinj: dva bračna para iz Austrije i Njemačke uživaju na jedrilici / Foto: Mladen Gerovac

Nije preostalo drugo nego da se i mi uputimo u Pulu, jer ovo je već treća posada koja je za prvi vez na ruti sa sjevera izabrala – ACI marinu Pula.

ACI marina Pula
ACi marina Pula / Foto: PR ACI

PULA: Jedinstvena marina u blizini Arene

Naša marina je jedinstvena, u samom je gradu, u blizini znamenite Arene, ovdje se stalno nešto događa – kaže nam visprena i susretljiva recepcionarka Tatjana. A to se upravo zbiva i večeras. Uz veličanstveni vatromet i sudjelovanje visokih državnih dužnosnika u Areni je otvoren nacionalni dio najstarijeg (61.) hrvatskog filmskog festivala. Kada završe filmske projekcije središte grada i Arenu osvojit će – gladijatori. S predstavama u spomen na davna antička vremena.

Naša domaćica Tatjana upoznaje nas s vjernim gostima marine i Pule Alessandrom i Mauriziom. Alessandra je iz Trsta, Maurizzio je iz Venecije. Žive u Trstu i hrvatskim Jadranom plove već 20 godina. Promijenili su četiri broda, počeli su sa 6-metarskom brodicom. Sada su ovdje u Puli na vezu već 6. godinu sa 12-metarskom motornom jahticom «Captain Ginfizz».

Kada su u Puli idu na ovdašnje fešte, one s domaćom pjesmom i plesom. Drag im je Istra gourmet i Night market s mirisima i okusima Istre, s tartufima, pršutom, sirom, maslinovim uljem i vinima. Krstare duž cijele obale, svuda su već stekli prijatelje. Vole pjesmu klapa, hvale jelo, ribe, lignje, školjke, dalmatinska vina. Jednostavno – uživaju.

ACI marina Pula: Alessandra i Maurizzio, gosti iz Italije
ACI marina Pula: Alessandra i Maurizzio, gosti iz Italije, već 20 godina krstare Jadranom / Foto: Mladen Gerovac

Alessandra i Maurizzio već 20 godina krstare Jadranom

A najljepši otok nam je Lastovo. Na sidru si u Velom lagu, noćni maestral šumi u visokim tamnim krošnjama a zvijezde kao da možeš dohvatiti rukom – zaneseno priča Maurizzio i pokazuje kako se i sada ježi od doživljenog užitka.
Alessandra i Maurizzio rado posjećuju Opatiju, vole tamošnji ugođaj, Lungo mare, restorane, kafiće i – tamo se uvijek nešto događa.

Opatija nas dočekuje blistava i lijepa, kao da joj nije 170 godina. I sada i uvijek poletna je i šarmantna, poput mlade djevojke. Dolazimo baš na vrijeme. U tijeku je veliki trodnevni međunarodni povijesno-kulturni spektakl – upravo u spomen na kraljevske dane i početke liburnijskog hoch turizma.

ACI marina Opatija
ACI marina Opatija / Foto: PR ACI

OPATIJA: Grad je spreman za doček Josefa i Sissi

Carska se zastava vije na balkonu na kojem je car Franz Jozef sudjelovao u otvorenju drugog opatijskog hotela, koji je tada dobio ime po princezi Stephanie. Grad je spreman za doček Jozefa i Sissi. Spremna je i šest metara dugačka Sacher torta Stephanie za tisuću ljudi. Spektakularna predstava na Slatini sa 250 izvođača priča romantičnu storiju o rumunjskom kralju Karolu i kraljici Carmen Sylvi. Gradom šeću dame u krinolinama i gospoda u frakovima, nema automobila, voze kočije, stolovi su na ulici, lokali rade cijelu noć.

Opatija je puna ljepota i iznenađenja, u pravu su Alessandra i Maurizio – ovdje se uvijek nešto lijepo događa

A sada valja krenuti prema obalama i otocima juga. Prema tamošnjim marinama, mirnim i mirisnim uvalama. I u tim se mjestima cijeloga ljeta nešto zbiva: od Rapske fjera i Ribarske fešte, preko kornatske Gospe od Tarca do korčulanske Moreške i grandioznih Dubrovačkih ljetnih igara.

Tko će nabrojiti sva ljetna “čuda” juga. Ali, svako od njih uvijek je dobar razlog da se u tamošnjoj marini ostane na vezu barem dan duže.

Kostimirana događanja u Opatiji Foto Opatija-tourism.hr
Kostimirana događanja u Opatiji / Foto: Opatijatourism.hr

Novo

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LOVRAN: Fešta posvećena trešnji, 15. 6. 2024.

Tijekom cijelog lipnja u Lovranu se mogu kušati razne...

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i ove godine vrata svojih podruma otvoriti više od 40 istarskih vinarija i destilerija. Bit će...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj. Prve čari tog kvarnerskog bisera podno Učke otkrio je riječki patricij Iginio Scarpa koji je...

Ljudi koji su ACI marinama udahnuli dušu

Ovo su sjećanja i svjedočenja zaposlenika koji su od prvih dana svojim predanim radom u marinama udahnuli život cijelom ACI-ju. Ovo su i priče...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here