Aktualno

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

POZIV NAUTIČARIMA: Glasajte za NAJBOLJE HRVATSKE MARINE 2023 na portalu nauticka-patrola.hr

Dragi naši gosti nautičari. Podsjećamo da je prvog dana...

KRALJEVICA: Lov na tunu TIRA TIRA, 12. 8.

Simulacija tradicionalnog tunolova održava se u Bakarcu kod Kraljevice...

OBUĆA ZA BROD: Brodarice, tenisice, čizme ili bosa noga

Svetogrđe je na brod ući u običnim cipelama, a sasvim je izvan pameti u njima i zaploviti. Za to postoji prigodna obuća. Najpogodnije su cipele brodarice, s protukliznim potplatima, gornjim dijelovima od posebno učinjene kože koja se brzo suši. Proizvođača je danas mnogo, a najpoznatije marke su Sperry, Sebago, Timberland, Dubarry …

Dubarry muške brodarice
Dubarry muške brodarice / Foto: Dubarry.com

Kako odabrati dobre brodarice

To mogu biti i tenisice, posebne jedriličarske, istih karakteristika kao i cipele (primjerice Harken). Poznati proizvođač garantira da se ne radi o cipelama “za šminku”. Premda ni to nije neka garancija, jer danas se takve stvari dopremaju na kontejnere iz Kine i ostalih dalekoistočnih destinacija s jeftinom radnom snagom.

Znalcu je lako prepoznati što je koža i posebno obrađeni kaučuk, a što plastika i sintetska guma. Ako niste znalac, provjerite deklaraciju ili u kupovinu krenite sa znalcem. Prvi znak prepoznavanja neka bude cijena. Prava obuća uvijek je skuplja, dakako ako se ne radi o posebnom bezobraznom trgovcu.

I još jedan savjet – oprez pri kupnji preko interneta. Jer, cipelu uvijek valja probati. Primjerice, Timberland, o bilo kojem modelu se radilo, ne paše svakome. Njegovi su modeli niski, i nisu za one s visokim “risom”.

Obična čizma ne može na brod

Čizme. Ljeti nam neće trebati, ali dobro je znati: čizme mogu biti visoke (bolje štite) i niske (praktičnije), važno je da dobro drže mokru palubu, te da u njih stanu po potrebi i termo čarape. Za čizme vrijedi isto pravilo kao i kod cipela i tenisica. Ne dolaze u obzir obične čizme za čišćenje štale ili svinjca. Na brodu ili jedrilici one će odmah ostaviti izdajnički crni trag. Sjećam se jednog našeg poznatog fotoreportera koji je u takvim čizmama došao pratiti jednu sedmodnevnu zimsku offshore regatu na maksi krstašu. Odmah smo ga bez milosti izuli i osudili na čarape ili tenisice.

Nekada zapravo i ne možete utjecati na to da vam netko ne stupi na brod u neprikladnoj obući. Sjećam se Malte kada je jedna naša tamošnja predstavnica u La Valleti na brod dovela svog prijatelja, inače Egipćanina iz Kaira, koji je na nogama imao okovane “gumiđonke” broj 52. Nakon par koraka po brodu zamolili smo ga da sjedne ili da se izuje i da u eventualno razgledanje broda pođe u čarapama. Radije je sjeo, vjerojatno nije mogao shvatiti da je naš brod – naše svetište.

Sebago ženske brodarice Nina
Sebago ženske brodarice Nina / Foto: Sebago.co.uk

Zabrana za štikle

Ili slučaj jednog velikog dilera poznate svjetske marke automobila, koji je naumio kupiti ekskluzivnu tek porinutu sportsku jedrilicu. Bio je to prototip koji smo upravo po žestokoj buri iskušavali u jednoj marini kod Trsta. Na brod je stupio u svojim skupocjenim kožnim cipelama, što je na našu peteročlanu posadu ostavilo dobar dojam. No, supruga je, uz njegovi pomoć preko ograde broda stupila u cipeli s visokim potpeticama. Unatoč fijuku bure i našim kapama i kapuljačama svaki smo njen korak čuli kao da nam korača po goloj glavi. Zato smo okrenuli glave i gledali u more, i u ciple koji su se izbezumljeno trzali na svaki damin korak.

Ista je stvar, radili se o takozvanom “đelkotu” ili o brodskom podu od tikovine. Jednako je svetogrđe koračati po brodu u neprikladnoj obući.

Dubarry muške čizme za brod
Dubarry muške čizme za brod / Foto: Dubarry.com

Nezadovoljna Jovanka na Galebu

Sjećam se jedne priče brodograditelja, stolara, kalafata s Raba, koji je vojni rok služio u mornarici bivše Jugoslavije na Titovom brodu Galeb. Kako je Josipa Broza na njegovim plovidbama uvijek pratila njegova Jovanka, za vrijeme jednog od “putovanja mira” u Indiju, pozvali su ga da ispred maršalovog apartmana na šetnoj palubi “izravna pod”. Nije shvatio o čemu se radi, dok mu “starješina” nije pokazao “rupe” na podu. Bio je to sitno rešetkasti pod od tikovine, koji je omogućavao slijevanje vode. U čemu je problem? Drugarica Jovanka ne može šetati, jer joj štikle upadaju u rupe!

Bosonogi jet-set party

U suvremenom svijetu problem je riješio Talijan Luca Basani. Najprije je svijet osvojio sa svojim ekstravagantnim jedrilicama Wally i s motornom jahtom WallyPower118 srušio sve barijere u dizajnu i koncepciji modernih super-jahti a zatim je postavio i nova pravila ponašanja jet-seta na jahtama. OK, dođite na banket i svečanu večeru u smokingu i s crnom kravatom ili leptir mašnom. Ali bez cipela – bosi!

Ženske gumene čizme za brod Helly Hansen
Ženske gumene čizme za brod Helly Hansen / Foto: Hellyhansen.com
Protuklizni potplat na ženskim gumenim čizmama Helly Hansen
Protuklizni potplat na ženskim gumenim čizmama Helly Hansen / Foto: Hellyhansen.com

Novo

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Dinastija Pičuljan i njihova fascinantna flota brodova

U hrvatskom nautičkom i ribolovnom svijetu brodice Pičuljan iz...

Kako je istarska pasara izrasla u prekrasnu Leidi

Leidi. Savršeno pristalo ime liniji prelijepih brodica pulskog brodograditelja...

Arba Nautika i njena flota brodica nije počela na Rabu, već na zagrebačkom asfaltu

Najprije je Boško Popara sagradio brod za sebe da...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala vrlo atraktivna navigacijska Regata tisuću otoka na relaciji Rijeka - Tivat i natrag. Organizatori su...

Kako je istarska pasara izrasla u prekrasnu Leidi

Leidi. Savršeno pristalo ime liniji prelijepih brodica pulskog brodograditelja Marsela Brkića. Naziv je izveden iz engleske riječi lady, što znači – dama. Poznato je...

Arba Nautika i njena flota brodica nije počela na Rabu, već na zagrebačkom asfaltu

Najprije je Boško Popara sagradio brod za sebe da ima na čemu ploviti dok ljetuje na Rabu. Danas je to pravi škver u Leknenom...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here