Aktualno

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

OBUĆA ZA BROD: Brodarice, tenisice, čizme ili bosa noga

Svetogrđe je na brod ući u običnim cipelama, a sasvim je izvan pameti u njima i zaploviti. Za to postoji prigodna obuća. Najpogodnije su cipele brodarice, s protukliznim potplatima, gornjim dijelovima od posebno učinjene kože koja se brzo suši. Proizvođača je danas mnogo, a najpoznatije marke su Sperry, Sebago, Timberland, Dubarry …

Dubarry muške brodarice
Dubarry muške brodarice / Foto: Dubarry.com

Kako odabrati dobre brodarice

To mogu biti i tenisice, posebne jedriličarske, istih karakteristika kao i cipele (primjerice Harken). Poznati proizvođač garantira da se ne radi o cipelama “za šminku”. Premda ni to nije neka garancija, jer danas se takve stvari dopremaju na kontejnere iz Kine i ostalih dalekoistočnih destinacija s jeftinom radnom snagom.

Znalcu je lako prepoznati što je koža i posebno obrađeni kaučuk, a što plastika i sintetska guma. Ako niste znalac, provjerite deklaraciju ili u kupovinu krenite sa znalcem. Prvi znak prepoznavanja neka bude cijena. Prava obuća uvijek je skuplja, dakako ako se ne radi o posebnom bezobraznom trgovcu.

I još jedan savjet – oprez pri kupnji preko interneta. Jer, cipelu uvijek valja probati. Primjerice, Timberland, o bilo kojem modelu se radilo, ne paše svakome. Njegovi su modeli niski, i nisu za one s visokim “risom”.

Obična čizma ne može na brod

Čizme. Ljeti nam neće trebati, ali dobro je znati: čizme mogu biti visoke (bolje štite) i niske (praktičnije), važno je da dobro drže mokru palubu, te da u njih stanu po potrebi i termo čarape. Za čizme vrijedi isto pravilo kao i kod cipela i tenisica. Ne dolaze u obzir obične čizme za čišćenje štale ili svinjca. Na brodu ili jedrilici one će odmah ostaviti izdajnički crni trag. Sjećam se jednog našeg poznatog fotoreportera koji je u takvim čizmama došao pratiti jednu sedmodnevnu zimsku offshore regatu na maksi krstašu. Odmah smo ga bez milosti izuli i osudili na čarape ili tenisice.

Nekada zapravo i ne možete utjecati na to da vam netko ne stupi na brod u neprikladnoj obući. Sjećam se Malte kada je jedna naša tamošnja predstavnica u La Valleti na brod dovela svog prijatelja, inače Egipćanina iz Kaira, koji je na nogama imao okovane “gumiđonke” broj 52. Nakon par koraka po brodu zamolili smo ga da sjedne ili da se izuje i da u eventualno razgledanje broda pođe u čarapama. Radije je sjeo, vjerojatno nije mogao shvatiti da je naš brod – naše svetište.

Sebago ženske brodarice Nina
Sebago ženske brodarice Nina / Foto: Sebago.co.uk

Zabrana za štikle

Ili slučaj jednog velikog dilera poznate svjetske marke automobila, koji je naumio kupiti ekskluzivnu tek porinutu sportsku jedrilicu. Bio je to prototip koji smo upravo po žestokoj buri iskušavali u jednoj marini kod Trsta. Na brod je stupio u svojim skupocjenim kožnim cipelama, što je na našu peteročlanu posadu ostavilo dobar dojam. No, supruga je, uz njegovi pomoć preko ograde broda stupila u cipeli s visokim potpeticama. Unatoč fijuku bure i našim kapama i kapuljačama svaki smo njen korak čuli kao da nam korača po goloj glavi. Zato smo okrenuli glave i gledali u more, i u ciple koji su se izbezumljeno trzali na svaki damin korak.

Ista je stvar, radili se o takozvanom “đelkotu” ili o brodskom podu od tikovine. Jednako je svetogrđe koračati po brodu u neprikladnoj obući.

Dubarry muške čizme za brod
Dubarry muške čizme za brod / Foto: Dubarry.com

Nezadovoljna Jovanka na Galebu

Sjećam se jedne priče brodograditelja, stolara, kalafata s Raba, koji je vojni rok služio u mornarici bivše Jugoslavije na Titovom brodu Galeb. Kako je Josipa Broza na njegovim plovidbama uvijek pratila njegova Jovanka, za vrijeme jednog od “putovanja mira” u Indiju, pozvali su ga da ispred maršalovog apartmana na šetnoj palubi “izravna pod”. Nije shvatio o čemu se radi, dok mu “starješina” nije pokazao “rupe” na podu. Bio je to sitno rešetkasti pod od tikovine, koji je omogućavao slijevanje vode. U čemu je problem? Drugarica Jovanka ne može šetati, jer joj štikle upadaju u rupe!

Bosonogi jet-set party

U suvremenom svijetu problem je riješio Talijan Luca Basani. Najprije je svijet osvojio sa svojim ekstravagantnim jedrilicama Wally i s motornom jahtom WallyPower118 srušio sve barijere u dizajnu i koncepciji modernih super-jahti a zatim je postavio i nova pravila ponašanja jet-seta na jahtama. OK, dođite na banket i svečanu večeru u smokingu i s crnom kravatom ili leptir mašnom. Ali bez cipela – bosi!

Ženske gumene čizme za brod Helly Hansen
Ženske gumene čizme za brod Helly Hansen / Foto: Hellyhansen.com
Protuklizni potplat na ženskim gumenim čizmama Helly Hansen
Protuklizni potplat na ženskim gumenim čizmama Helly Hansen / Foto: Hellyhansen.com

Novo

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LOVRAN: Fešta posvećena trešnji, 15. 6. 2024.

Tijekom cijelog lipnja u Lovranu se mogu kušati razne...

6. CRESKI KAIĆ: Sedmodnevni dani creske pomorske baštine i tradicije stare pola milenija

Organizatori šestog Creskog kaića obavili su sjajan posao. A to su ponajprije Jedriličarski Klub Reful, uz suorganizatore Agenciju za lokalni razvoj OTRA-u i Grad...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i ove godine vrata svojih podruma otvoriti više od 40 istarskih vinarija i destilerija. Bit će...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here