Aktualno

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

POZIV NAUTIČARIMA: Glasajte za NAJBOLJE HRVATSKE MARINE 2023 na portalu nauticka-patrola.hr

Dragi naši gosti nautičari. Podsjećamo da je prvog dana...

KRALJEVICA: Lov na tunu TIRA TIRA, 12. 8.

Simulacija tradicionalnog tunolova održava se u Bakarcu kod Kraljevice...

Otvoren natječaj za gradove do 100 tisuća stanovnika za Europsku destinaciju izvrsnosti

Gradovi i mjesta s 25.000 do 100.000 stanovnika mogu se prijaviti za natječaj Europske komisije za Europsku destinaciju izvrsnosti za 2023. godinu (eng. European Destinations of Exellence – EDEN). Prijave se podnose online na internetskoj stranici Europske komisije na linku ovdje: https://ec.europa.eu/growth/sectors/tourism/eden/apply_en

Cilj nagrade EDEN je promocija manje poznatih turističkih destinacija u Europi koja se ističu u održivom turizmu i zelenoj tranziciji. Online prijave ocjenjivat će komisija neovisnih stručnjaka, a tri destinacije koje oni ocijene najboljima predstavit će kandidature pred europskim žirijem koji proglašava pobjednika u studenom 2022. godine.

Prošli mjesec objavljeno je izvješće o kandidatima prošlogodišnjeg natječaja za Europsku destinaciju izvrsnosti, s primjerima praksi iz cijele EU. Izvješće možete preuzeti ovdje:

Iz Hrvatske su kao najbolji primjeri prakse za EDEN predstavljeni: Praznik cvijeća i promoviranje održivog poslovanja tvrtke Cemex u Kaštelima, Razvoj održivog transporta po Dunavu (elektro-solarni turistički brod) i Galerija na otvorenom u Vukovaru, SMART biciklistička odmorišta u Čakovcu te Pannonia Gourmet u Vinkovcima.

Primjeri prakse u segmentu pametnog turizma su projekti iz Dubrovnika koji se odnose na održiva rješenja za bicikliste (Changer Cargo Bike), za planiranje (Seadrion projekt), električni prijevoz (Electric marine projekt), digitalizaciju parkiranja (Dubrovnik parking), praćenje posjetitelja (Dubrovnik Visitors), privlačenje digitalnih nomada, promoviranje nematerijalne i kulturne baštine (FUTURE EPICS, Druga strana povijesti, Dubrovačke ljetne igre) i valorizacije materijalne baštine (Lazareti Creative HUB).

Novo

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Dinastija Pičuljan i njihova fascinantna flota brodova

U hrvatskom nautičkom i ribolovnom svijetu brodice Pičuljan iz...

Kako je istarska pasara izrasla u prekrasnu Leidi

Leidi. Savršeno pristalo ime liniji prelijepih brodica pulskog brodograditelja...

Arba Nautika i njena flota brodica nije počela na Rabu, već na zagrebačkom asfaltu

Najprije je Boško Popara sagradio brod za sebe da...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here