Aktualno

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

PELORUS: Irina je rastavom dobila najbolji brod u Abramovičevoj floti

Iako se vjerojatno nikada neće saznati točni financijski detalji mega razvoda Abramovičevih, Romanova bivša supruga Irina Malandina postala je, ako ne jedna od najbogatijih žena svijeta, a onda sasvim sigurno najbogatija među bivšim stjuardesama. Priopćili su da će se razvesti u prijateljskim odnosima, ali njen izbor odvjetnika Raymonda Tootha zvanog «Ralje» i Nicholasa Mostyna zvanog «Inkasator» – govori drukčije. Irinu je ipak razbjesnio upad Daše Žukove, 25-godišnje ruske priučene homeopatkinje i izučene modne dizajnerice s diplomom koledža u Santa Barbari u njihov brak i «zlatni kavezu».

Pelorus vlasnička spavaonica sa balkonom
Pelorus vlasnička spavaonica sa balkonom / Foto: Lurssen

Zna se da se Abramovičev FK Chelsea nije dijelio, ne zna se što je sa 35 milijuna eura vrijednim imanjem u Sussexu «Flying Hallom» sa 28 slugu, golemim imanjima u Rusiji… Ali zna se da je od njegove četiri mega-jahte Le Grande Bleu, Sussurro, Pelorus i Ecstasea, te Boeinga 767 s nadimkom «Bandit», Irina postala vlasnica Pelorusa i Bandita.
I nije slučajno da je ove godine, baš kada je njen bivši plovio Jadranom s Dašom na Ecstasei, ona s petero njihove djece Jadranom krstarila Pelorusom. Jedino što su dobro pazili da im se rute ne ukrste. Što se god nagađalo o Ectasei, ona je u svakom slučaju minorna u odnosu na Pelorus, a da se ne priča o Le Grand Blueu, koji je u odnosu na ostali dio flote zastario (uostalom već ga je poklonio), i na daleko manji iako ne mali (50 m) Sussurro, kojim uglavnom krstare igrači Chelsea.

Pelarus – najspektakularnija jahta ikad sagrađena

U čemu sada uživa Irina i petero malih Abramoviča? Pelorus je vjerojatno najspektakularnija jahta koja je ikad sagrađena. Ima unikatni lay out, ona je impresivna, gotovo monstruozna, sa 115 metara dužine i dva 3.600 KS motora. Njen je izgled sofisticiran i graciozan, sa sječenim bridovima, inovativnim terasama, izvanrednom krmenom garažom za četiri glisera. Pelorus ima stakla neprobojna za metke, sustav detekcije projektila, dva helikoptera i podmornicu. Brod u filmu “Povratak Supermena” bio je kopiran prema Pelorusu.

To je jahta sa zapanjujućim interijerom s dovoljno prostora i aktivnosti za 24-ero gostiju i 36 članova posade i osoblja. Ima jedinstveni spa, tu su veliki bazen za plivanje, vruće masažne kupke, fittnes, ronilački centar, soba za masažu, blatne kupke, unutarnji i vanjski saloni… Smješteno je na glavnoj palubi. Ulazi se kroz bogato osvijetljen hol i foaje, koji su potpuno izolirani od zvukova. U foajeu je bar u kojem se može ponešto popiti i zagristi u pauzi gledanja.

Pelorus salon
Pelorus salon / Foto: Lurssen

U dvorani se mogu komforno smjestiti 12 odraslih i petero-šestero djece. Podij se lagano spušta prema filmskom platnu, kako oni u redu ispred ne bi smetali. To su najudobnije kino-fotelje koje su dizajneri mogli smisliti. U gornjem redu su tri dvostruke sofe tzv. «chaise lounge» za parove – baza im je presvučena brušenom kožom. Ležaj i jastuci presvučeni su mekanim štofom, sve u zagasitoj boji neba nakon zalaska sunca, s porubima od konca brončane boje.

Irina je dobila najbolje od najboljega

Uz svaku fotelju je stolić s rasvjetom za čitanje, sve patinirano u bronci, s dovoljno mjesta za piće i grickalice, i Creston kontrolnim panelom za kontrolu funkcija u sobi. U sljedećem je redu 6 jednostrukih sofa, s individualnim stolićima, a pred platnom su ležajevi nalik na goleme mekane jastuke gdje se djeca mogu najugodnije smjestiti. Pod je obložen plavim tepihom, od materijala koji služi ublažavanju refleksije zvuka i svjetla, a slični materijalom su obloženi i zidovi. Zid sučeljen platnu i dijelovi pokrajnjih zidova obloženi su panelima od hrasta s vertikalnim koncčertino efektom, s nekoliko ploča bajcanih tamnoplavom bojom. Tu su i klizne, sklopive zidne ploče dizajnirane tako da podsjete na tradicionalne kino zastore. Druge zidne površine i strop su obloženi brušenom kožom, s umecima od drva, koje imaju trodimenzionalni finiš, tako da izgledaju kao erodirane stijene – taj je dizajn apliciran i ponegdje na podu. Samo kućno kino proizvod je kompanije All Systems Go, a nadzire se iz kontrolne prostorije u koju se ulazi kroz skrivena vrata na stražnjem zidu.

Ukratko, Irina je dobila najbolje od najboljeg – Pelorus je svijet za sebe koji može putovati 7.000 nautičkih milja bez uzimanja goriva. Njeni su se odvjetnici vjerojatno pobrinuli da ga može i održavati. Njegovi operativni troškovi iznose oko 9 milijuna eura godišnje. Pelorusa je sagradilo njemačko brodogradilište Lurssen, isporučen je 2003. godine.

Piše: Mladen Gerovac

Fotografije: Lurssen

FOTOGALERIJA:

Novo

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LOVRAN: Fešta posvećena trešnji, 15. 6. 2024.

Tijekom cijelog lipnja u Lovranu se mogu kušati razne...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here