Aktualno

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod...

PLAN PLOVIDBE: Sedmodnevno krstarenje jedrilicom po Kvarnerskim otocima

Najčešća asocijacija na riječ krstarenje jest: Kornati! Mi imao drugi prijedlog: Kvarnerski otoci

Polazište neka bude Punat na otoku Krku: velika marina lako dostupna automobilom, dobar položaj za početak krstarenja, jak čarter. Jedrilice iz čartera se u pravilu podižu subotom popodne i ako je sve idealno pripremljeno ne možete isploviti prije 17 sati. Jer, treba ukrcati sve stvari za sedam dana plovidbe i još jednom provjeriti da li nešto nedostaje. No, najvažnije je s predstavnikom čarter-tvrtke napraviti chek in, tj. preuzeti brod.

Imate li nestrpljivu ekipu koja bi odmah isplovila, najbolje da ih odvedete na popodnevno kupanje ili odmah blizu u puntarskoj uvali ili sa zapadne strane otoka prema uvali Vela Jana, a dobar izbor je i južna strana otočića Plavnika, gdje se nalazi nekoliko uvalica s pješčanim plažama. U Puntarskoj uvali je otočić Košljun na kojem je franjevački samostan otvoren za posjete a more oko njega čisto je i pogodno za kupanje.

Kad ste već isplovili savjetujemo – ne vraćajte se u Punat. Možete prenoćiti u Krku, gdje će vam sasvim sigurno, u okruženju građevina starih Frankopana, zgodnih kafića, restorana i konoba, biti zabavnije. Vezovi su odmah iza lukobrana. Treba imati na umu da je za vrijeme jakoga juga luka valovita, za olujnog juga valovi prelijevaju lukobran a bura ovdje puše žestoko. Zato je u blizini Uvala Sveti Juraj, oko 2 milje zapadno od krčke luke. To su zapravo dvije manje uvale i obje su dobro zaklonište. Sidri se na dubini 3-4 metra, a postoje i betonske bitve. Ajmo po danima, bila je to subota.

Nedjelja: Rapske uvalice za kupanje

Ujutro krećemo za Rab. Između punte Kalifront i grada Raba nekoliko je uvalica pogodnih za sidrenje i kupanje: Čifuti, Planki, Krištofor i sv. Mara, uz istoimeni svjetionik. Do tamo je oko 20 nm. Nemojte ostati do večernjih sati, pogotovo ne u punoj sezoni, ako želite naći mjesto u rapskoj marini. Dakle, noćimo u Rabu.

Rapska uvala Čifnata
Rapska uvala Čifnata / Foto: Pinija.hr

Ponedjeljak: Swingerski raj u Punta Križi ili čedne Nerezine

Ujutro je najvažnije nabaviti svježi kruh, jer ćemo sljedeću noć ako Bog da provesti na sidru. Isplovljavamo u pravcu južne strane Cresa. Prolazimo pokraj Trstenika, otoćića sa svjetionikom. Ako je mirno, tu se možemo zakratko usidriti, preroniti obalu, ima hobotnica. Trstenik je inače nenastanjen. Punta Križa je puna malih pjeskovitih uvalica obraslih borovinom. To su inače oaze mira i tišine, ali ljeti iz obližnjeg kamp krene grmljavina skuteri i glisera svih veličina. Najdublje uvučena u kopno je Jadrišnica. Ima konobu sa svježom ribom, a stolovi su tik uz more. Jadrišnica je sigurna čak i po jugu, iako je otvorena u tom pravcu, no ne treba isprobavati jačinu sidrenog lanca. Bolje je zaklon potražiti preko puta u Nerezinama na otoku Lošinju. Punta križa je u posljednje vrijeme na glasu kao raj svingera i homseksualaca i golaća pa ako niste taj ostanite na brodu i na sidru. Ili krenite, kako rekosmo, put čednih Nerezina.

Turistička mapa s uvalama Punta križe
Turistička mapa s uvalama Punta križe / Izvor: TZ Lošinj

Utorak: Popodnevno kupanje u prelijepoj laguni

Ako je sve u redu budimo se u utorak ujutro na sidru u Punta Križi. Krećemo na jug, prema Iloviku, izbjegavajući u širokom luku Plitvac Palacol. Obavezno se moramo zaustaviti u prolazu između Malih i Velih Orjula, jer tu je prelijepa laguna s kristalno zeleno-plavim morem, idealna za popodnevno kupanje. Noćimo u Iloviku, na sidru, odnosno privezani za jednu od bova u prolazu između Ilovika i Sv. Petra. U Iloviku je trgovina, pošta i nekoliko gostionica. Ljeti, ako ste na bovi, ujutro će vas u čamcima posjetiti prodavači kolača i voća, s ponudom da vam iz mjesta donesu sve što vam treba.

Male Orjule, Cres
Male Orjule / Foto: Mladen Gerovac

Srijeda: Susak, sa svim svojim posebnostima

Srijeda je ujutro i još je puno toga pred nama. Na pet-šest milja nalazi se Susak sa svim svojim posebnostima: vinom, nošnjom, pijeskom. Šteta ga je zaobići. Privezati se možemo uz mol, a možda nađemo mjesto u mandraću. U nastavku je pješčana plaža s plitkim, vrlo toplim morem. Sve je tu od pijeska, osim malo stijena na južnoj strani, gdje su dobre pozicije za lov s podvodnom puškom. Noćni privez bio je sve do nedavno idealan u Malom Lošinju. Ali pontoni su nestali, Mali Lošinj više nije prijatelj nautičarima. A da ipak ne bismo ostali uskraćeni za usluge jednog od najljepših otočkih velegrada, pokušajmo naći mjesto u marini, nedaleko ulaza i dosta daleko od centra. Ostala mi je u dobrom sjećanju konoba kod Corada. Nije čak uz more. Dobro se oznojiš da dođeš do nje: pješke uzbrdo iz centra prema drugoj obali u pravcu istoka. Čini se kao da si došao u goste rođaku, koji je napravio piknik u svom dvorištu. Riba je izuzetno spremljena, jer Corado je iskusni barkarjol i podvodni ribolovac.

Susak
Susak / Foto: Mark Dhawn Wikimedia Commons

Četvrtak: Dah starine u Osoru

U četvrtak ujutro popunjavamo zalihe nafte, vode, piva, sokova a možda i pridodamo bocu dobrog vina sa Suska. Idemo na Unije nekada najobrađeniji poljoprivredni otok Lošinjskog arhipelaga. Na istočnoj strani Unija nalazi se uvala Maračol. To je bivša utvrda JRM, sad u tim zgradama jedna obitelj drži ovce. Možda se može kupiti domaćeg sira. Nakon kupanja, nećemo se puno zadržavati jer nas čeka deset milja plovidbe do Osora. Noć možemo provesti na sidru u ustrinskom zaljevu. Najmirnija je najzapadnija uvala Porat, osim po jugu. Osorska uvala Bijar sigurna je od svih vjetrova, a možemo biti i vezani bokom na rivu u samom osorskom prolazu prije mosta. Od nedavno tu je i mala marina. Osor je prastaro pomorsko mjesto, obavezna stanica starorimskih, mletačkih i njihovi nasljednika suvremenih moreplovaca tj. nautičara. Pun je drevnih spomenika kulture: katedrala iz 15. stoljeća, srednjovjekovna gradska vijećnica u kojoj je sada muzej itd. Vrijedi prošetati gradićem, te šetalištem iznad mora, uz drevne osorske zidine, osjetiti dah starine.

Osor vezovi
Osor, vezovi / Foto: Mladen Gerovac

Petak: Uvala Krušćica na povratku uz istočnu stranu Cresa

No, ne treba pretjerivati, jer se pokretni most otvara ujutro u davet i onda tek popodne u pet. Već je petak a mi se moramo u subotu do devet vratiti u Punat. Pred nama je dug put, pa ćemo dan uglavnom provesti u plovidbi. Naravno, sve ovisi o vjetru. Ploveći na sjever istočnom stranom Cresa, već pred sam kraj, blizu Plavnika, nalazi se još jedna zanimljiva uvala, Krušćica. Dno je pjeskovito a gusto se zimzeleno raslinje spušta do samog mora. Ta je uvala nautičko izletište i divlje kampiralište Riječana i Primoraca. Dobro mjesto za prenoćiti na sidru. Iz Krušćice do Punta ima pet-šest milja, pa se ne treba dići prerano da bismo u Puntu na vrijeme vratili brod.

Uvala Krušćica
Uvala Krušćica / Foto: Mick Morton Wikimedia Commons

Subota: povratak u Punat i vraćanje broda

Plan krstarenja – rekapitulacija

SUBOTA: Polazak 17,00 iz Punta na Krku

Do uvale Vela Jana (Krk) (ili) do Plavnika, uvale na kasno poslijepodnevno kupanje

Krk (grad) – spavanje

NEDELJA: polazak za Rab

Kupanje u uvalama iza rta Kalifront (Ćifuti, Planki, Krištofer, svjetionik sv. Mara).

Spavanje: marina Rab

PONEDJELJAK: Polazak za Punta Križu (južna strana Cresa)

Zastanak kod otočića Trstenik

Jadrišnica noćenje (ako nema juga)

Alternativa po jugu: Nerezine

UTORAK: polazak za Ilovik

Izbjeći pličine Palacol

Obavezan odmor u prolazu između Malih i Velih Orjula

Noćenje na plutači između Sv. Petra i Ilovika

SRIJEDA: polazak za Susak, te za Mali Lošinj (noćenje)

ČETVRTAK: polazak za Unije u uvalu Maraćol

Iz Maraćola za Osor (noćenje) ili po buri u Ustrinskom zaljevu (uvala Porat, NNW)

PETAK: Prolaz kroz Osorski tjesnac, do uvale Krušćica (noćenje)

SUBOTA (zorom): polazak za Punat i vraćanje broda

Piše: Mladen Gerovac

Novo

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

6. CRESKI KAIĆ: Sedmodnevni dani creske pomorske baštine i tradicije stare pola milenija

Organizatori šestog Creskog kaića obavili su sjajan posao. A to su ponajprije Jedriličarski Klub Reful, uz suorganizatore Agenciju za lokalni razvoj OTRA-u i Grad...

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17. do 19. svibnja u tom lijepom, povijesnom i po mnogo čemu znamenitom mjestu na otoku...

KRK: Srednjovjekovni sajam Lovrečeva, Psihomodopop i TBF, 8-10. 8.

Krčki sajam Lovrečevo održava se od 8. do 10. 8. 2023. U samom gradu na Trgu Kamplinu održavaju se viteške borbe i turinir, izložba...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here