Aktualno

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

PLAN PLOVIDBE: Sjeverni Jadran – atraktivna ruta za nabrijane jedriličare

Predlažemo jednu atraktivnu rutu sjevernim Jadranom za nabrijane jedriličare: Ičići – Rabac – Lubenice – Martinšćica – Krivica – Silba – Škarda – Molat – Uvala Pantera – Veli Rat – Ist – Valun – Ičići

To je zahtjevna ruta s puno milja, ali se može skratiti i prilagoditi vremenskim prilikama. Inače, opravdano se može nazvati – jurnjavom pod jedrima.

Dakle, polazište neka nam posluži marina Ičići. Može i Ika ili Moščenička draga, a dakako i Lovran i Opatija. Subota je popodne, vrijeme je OK, zašto ostati na vezu kad možemo otići na kupanje u Medveju. Ostanimo na sidru pred plažom, jer ako se vežemo uz rivu postoji opasnost da nam zbog valova od brojnih jurećih glisera strada bok ili brodska ograda. Malo ranije popodne krećemo prema Rapcu, gdje ćemo noćiti.

Nedjelja: Krećemo prema Cresu

Nakon brodskog doručka i makijata u jednom od brojnih rabačkih kafića na rivi, krećemo prema Cresu. Iza svjetionika Zaglav nekoliko je lijepih uvalica za kupanje, zaštićenih od maestrala koji se ovdje zna dosta raspuhati. A možemo i produžiti do plaže ispod Lubenica. Sve su te plaže prekrivene lijepim bijelim kamenim oblutcima, od kojih su mnogi savršeno okrugli, a (informacija za romantičare) neki imaju i pravi oblik srca. Premda će nas ispod Lubenica mamiti prastari slikoviti grad gore visoko na stijeni, savjet je ne napuštati brod: radije to ostavite za kopnenu varijantu izleta automobilom. Jer, zbog promjena vjetra i popuštanje sidra mogli bi krstarenje neslavno završiti već ovdje. Ako baš ne možete odoljeti zovu starina, dio posade neka svakako ostane na brodu. I inače vrijedi pravilo koje treba imati uvijek na umu gdje god se sidrili ili vezali – najbolje mjesto i najbolja gostionica je ona iz koje se vidi brod! Ostaviti brod na vezu ili sidru i otići na drugi kraj otoka, pa se uz to zaigrati kakvom ribom ili vinom može završiti neugodnim posljedicama.

Za noćenje ćemo odabrati Martinšćicu, ribarsko a sada već i turističko mjesto na sjevernom početku široke osorske uvale .

Lubenice
Lubenice / Foto: TZ Cres

Ponedjeljak: Ručak u uvali Krivica

Krenut ćemo rano, jer pred nama je dug put. Ako imamo dobar vjetar, ili pak dovoljno jak motor stići ćemo negdje oko ručka do prelijepe zavojite uvale Krivica. Uvala je smještena na samom kraju otoka, nekoliko milja prije Ilovika. Obrasla je šumom i zaštićena je od svih vjetrova. Ostat ćemo na sidru i byboatom (gumenjakom) konop prenijeti na kopno te se vezati za neko od stabala ili stijenu. Tada možemo potražiti i objed kod obližnje obitelji koja se bavi ugošćavanjem gladnih nautičara a ako ne – stazom kroz šumu stiže se do restorana u susjednoj uvali Balvanida. Ovdje je opasnost da nam se mir ove uvale toliko svidi da ostanemo preko noći i sasvim uništimo zahtjevan plan ovog krstarenja. Dakle, ako smo ipak odoljeli čarima ove uvale krećemo poslije ručka dalje. Još je dosta plovidbe pred nama. Za noćenje smo odabrali 15-ak milja udaljenu Silbu. Na Silbi postoji luka na istočnoj strani koja je otvorena na buru i zapadno pristanište Žalić, otvoreno na jugozapadne, zapadne i sjeverozapadne vjetrove, i na neveru. Luka Silba ima muringe ( korpo morto ), ali ako nema mjesto iza lukobrana ne savjetujemo da tu ostanete po buri. Na zapadni dio dolaze i brodovi iz Pule i Zadra. Postoji i sidrište u uvali Sv. Ante, gdje se može ostati čak i po jugu, ali i tu prijeti nevera.

Uvala Krivica
Uvala Krivica / Foto: TZ Lošinj

Utorak: Škarda pa noćenje na Molatu

Prvo odredište je otok ili otočić Škarda i to jugoistočna uvala u kojoj je dizajner hrvatskog novca Jakuš obnovio jednu starinu s kulom: Nećemo se iskrcavati, jer privatno je ipak privatno. Na Škardi su još svega četiri kuće, za koje se priča da ih je sve kupio poznati bogati gospodin Benetton. Popodne produžujemo u Brgulje na Molatu gdje ćemo i prenoćiti.¸Uvala Lučina dobro je zaštićena od svih vjetrova, osim jugozapada i zapada, koji su u ovo doba godine rijetki.

Veli Rat
Veli Rat / Foto: TZ Dugi otok/Jakupović

Srijeda: Ribolov kod svjetionika Veli Rat

Danas produžujemo na najjužniju poziciju našeg puta za ovu priliku uvala Pantera na sjevernoj strani Dugog otoka iza rta na kojem je svjetionik Veli Rat. Pripazite na dugu plićinu čiji kraj označava plutača sa svjetlom. Nakon priveza na jednu od plutača ili na glavu molića (postoji zabrana, ali svi se vežu, kad ima mjesta). Obavezno izađite na kopno i pođite širokom stazom do svjetionika na drugom kraju, kroz drvored stoljetnih borova koji su zasadili i odnjegovali još austrougarski svjetioničari. Veli Rat je najviši svjetionik na jadranskoj obali i s njegova vrha puca pogled na daleko i široko. Visok je 41 metar, sagrađen je 1849. godine a u žbuku je ulupano 100.000 jaja. Uz svjetionik sagrađena je i mala kapela u kojoj su ee svjetioničarske obitelji molile Bogu i krstile djecu. Kod svjetionika možete otići na ronilački izlet do nasukanog broda ili na kupanje u uvalu Sakarun. Ta je uvala na vanjskoj strani Velog Rata sa šljunčanom plažom pogodna je za sidrenje, osim po jugu. Ili, krenite u ribolov. Ovdje ima ribe u izobilju, a ako nemate gradele zamolite za pomoć svjetioničara.

Ist
Ist / Foto: TZH

Četvrtak: Na povratku stajemo na Istu

Četvrtak je dan povratka, jer mi smo već daleko na jugu. Stat ćemo na Istu. Malo je to mjesto nije se baš dalo na turizam, ali su ljudi nisu siromašni, jer su puno navigali i to većinom, a i danas su mnogu od njih kapetani i mornari na bogataškim jahtama na francuskoj rivijeri. Sada se skoro svi bave malim ribolovom i jako su uspješni. Tu je i otkupna stanica ribe, pa uz malo dobre volje, lijepih riječi i nešto kuna možda obogatite svoj jelovnik kakvom svježom škrpinom, zubacem, san pjerom.

Valun
Valun / TZ Cres

Petak: Oproštajna večera u Valunu

Danas valja uraniti, jer nas čeka dug put do Valuna na Cresu. No, ako zapuše maestral s vjetrom u pola boka putovat ćemo toliko brzo da će biti vremena i za kupanje (naravno, opet Zaglav ili Lubenice). Za mirna vremena možemo prenoćiti u Valunu i posljednju (oproštajnu) večeru organizirati na jednoj od lijepih ugostiteljskih valunskih terasa na samom moru. No, sluti li na buru ili na jugo bolje je otići u sigurnost tri milje udaljenog Cresa.

Jastog na buzaru sa špagetama Foto Konoba MaMaLu Valun
Jastog na buzaru sa špagetama / Foto: Konoba MaMaLu Valun

Subota: Oproštajno kupanje u uvali Pragajena

Ako krenemo dosta rano stići ćemo i na oproštajno kupanje u uvali Pragajena ispod Dragozetića. To je uvala s plažom jednako lijepom kao i ona ispod Lubenica jedino što tu ima rivica pa dolaze izletnički brodovi iz Rapca ili Cresa. A to su obično “jodeldampferi” koji voze po sto ljudi, pa naprave gužvu na plaži. No, može i bez toga, jer je došlo vrijeme da se brod vrati u Ičiće.

PODSJETNIK

Evo još nekih važnih obavijesti o ovoj našoj zahtjevnoj ruti:

Povijesni spomenici

Silba: Župna crkva sv. Marije (ukupno je 6 crkvi), Ticijanova slika, toreta, stare kapetanske kuće

Valun: Valunska ploča (IX. stoljeće) – prvi glagoljski natpis i prijevod na latinski, župna crkva sv. Marije

Veli Rat: Najviši svjetionik na Jadranu (41 m) sagrađen prije 150 godina i kapelica

Restorani:

Silba: Konoba Mul, restorani Jadran, NYFC Silba, Ivo

Valun: Na moru, Borova šumica, Konoba Juna (poznatija kao Toš)

Piše: Mladen Gerovac

Naslovna fotografija: Valun / Izvor: TZ Cres

Novo

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

ZLATKO DALIĆ U ZLATNOJ MARINI FRAPA: Vrhunski izbornik u vrhunskoj marini

Marina Frapa je prema ocjenama nautičara u anketi Nautičke...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj. Prve čari tog kvarnerskog bisera podno Učke otkrio je riječki patricij Iginio Scarpa koji je...

Voditelj brodice za luksuzni mali hotel u Opatiji

Rok za prijavu: 4. 3. 2024. Poslodavac: Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa Mjesto rada: Opatija Opis posla: sigurno upravljanje brodicom i prijevoz gostiju, informiranje gostiju...

CRES: Ne propustite sajam i pučku feštu Creski semenj, 5. do 8. 8.

Prije točno 460 godina u Cresu je održan prvi Creski semenj, sajam domaćih jela, pića, alata i raznih kućnih rukotvorina i potrepština. Semenj je...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here