Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Pomorska hitna pomoć: Brodice se grade, helikopteri se planiraju

Prva od šest brzih 15-metarskih brodica hitne pomorske medicinske službe zaplovit će hrvatskim Jadranom sredinom sljedeće godine. Kobilica za tu prvu brodicu svečano je položena jučer, 30. ožujka 2022. godine u šibenskom brodogradilištu Iskra, a do jeseni 2023. će Iskra sukcesivno isporučiti svih šest brodica.

Radi se o brodovima izgrađenim od aluminijskih legura i opremljenim suvremenom medicinskom opremom za pružanje hitne pomoći, a s maksimalnom brzinom od 35 čvorova. Brodove je projektirala američka kompanija Metal Shark, specijalizirana za ovakav tip plovila.

Brodice pomorske hitne pomoći moći će ploviti i u najtežim uvjetima na moru, kada ne mogu na teren izlaziti niti helikopteri niti gliseri. Osim za poboljšanje dostupnosti hitne pomoći na hrvatskim otocima, koristit će se i za traganje i spašavanje na moru.

Brodovi hitne pomorske pomoći bit će na vezu u Malom Lošinju, Rabu, u Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku.

Osim ovih brodica, za unaprjeđenje hitne pomoći na otocima, nabavit će se i 12 automatskih biokemijskih analizatora krvi. Oni će biti raspoređeni u ispostavama hitne pomoći u ovih 12 otočnih mjesta: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko. Naum je da se što prije dobiju rezultati temeljem kojih se odlučuje kakva je pomoć potrebna i je li pacijenta potrebno voziti na hitnu intervenciju u najbližu bolnicu.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je i da će se ići u organizaciju Hitne helikopterske medicinske službe. To je projekt koji se bez uspjeha najavljuje i inicira već desetljećima. Jesenas je ministar najavio uvrštenje helikopterske hitne u plan razvoja zdravstva do 2027. godine.

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

MALINSKA: Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak, trinkani hrastovi, drvene barke i rimski novčić

Malinsku sam prvi put posjetio jednog proljeća prije dvadesetak godina. Inače sam je znao samo kao putokaz na cesti kojom sam putovao do marine...

BETINA: Gajeta i tradicija živjet će vječno

Ono što su u Egiptu piramide i faraoni, u Parizu Notre Dame i Eiffelov toranj, to su u Betini Muzej drvene brodogradnje i lučica...

Uručili smo Srebrno sidro Nautičke patrole Marini Funtana

Evo nas u marini Funtana, koja je ocjenama nautičara ovoj marini priskrbila drugo mjesto za 2022. godinu a time i pripadajuće priznanje - Srebrno...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here