Aktualno

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod...

Pomorska hitna pomoć: Brodice se grade, helikopteri se planiraju

Prva od šest brzih 15-metarskih brodica hitne pomorske medicinske službe zaplovit će hrvatskim Jadranom sredinom sljedeće godine. Kobilica za tu prvu brodicu svečano je položena jučer, 30. ožujka 2022. godine u šibenskom brodogradilištu Iskra, a do jeseni 2023. će Iskra sukcesivno isporučiti svih šest brodica.

Radi se o brodovima izgrađenim od aluminijskih legura i opremljenim suvremenom medicinskom opremom za pružanje hitne pomoći, a s maksimalnom brzinom od 35 čvorova. Brodove je projektirala američka kompanija Metal Shark, specijalizirana za ovakav tip plovila.

Brodice pomorske hitne pomoći moći će ploviti i u najtežim uvjetima na moru, kada ne mogu na teren izlaziti niti helikopteri niti gliseri. Osim za poboljšanje dostupnosti hitne pomoći na hrvatskim otocima, koristit će se i za traganje i spašavanje na moru.

Brodovi hitne pomorske pomoći bit će na vezu u Malom Lošinju, Rabu, u Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku.

Osim ovih brodica, za unaprjeđenje hitne pomoći na otocima, nabavit će se i 12 automatskih biokemijskih analizatora krvi. Oni će biti raspoređeni u ispostavama hitne pomoći u ovih 12 otočnih mjesta: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko. Naum je da se što prije dobiju rezultati temeljem kojih se odlučuje kakva je pomoć potrebna i je li pacijenta potrebno voziti na hitnu intervenciju u najbližu bolnicu.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je i da će se ići u organizaciju Hitne helikopterske medicinske službe. To je projekt koji se bez uspjeha najavljuje i inicira već desetljećima. Jesenas je ministar najavio uvrštenje helikopterske hitne u plan razvoja zdravstva do 2027. godine.

Novo

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod nazivom „Dani u vali“, održat će se u Starom gradu na Hvaru od 19. do...

RABSKA FJERA 2024: Zašto su antički Rimljani baš Rab nazvali – otokom sreće (Kompletan program Rabske fjere, 25 -27. 7.2024.)

Ove godine navršava se punih 660 godina otkako je održana prva Rabska fjera. Zbilo se to 21. srpnja 1364. godine, kada je Gradsko vijeće...

ACI svečano obilježio 41. rođendan

Protekla je 41 godina otkako je Veljko Barbieri s grupom entuzijasta, u rekordnom roku priveo kraju golem posao osnivanja ACI-ja i ekspresne gradnje na...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here