Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

RAB: Kako je lubanja Svetog Kristofora otjerala Normanske osvajače

Godine 1075., 9. svibnja, grad Rab su žestoko napali italski Normani. Kada su Rabljani već sasvim posustali, bez hrane i obrambenih mogućnosti, iznijeli su na zidine svoju najdragocjeniju relikviju - lubanju Svetog Kristofora.

Najveća rapska legenda je priča o zaštitniku Raba, svetom Kristoforu. Kristofor se rodio u Kanaanu u Palestini u 3. stoljeću pod imenom Reporb. Bio je to jak čovjek, pravi gorostas. Tražio je pravog gospodara kojem će služiti. Isprva to bijaše jedan kralj. Ali kada je vidio da se on boji Sotone, napustio ga je jer je shvatio da on baš i nije snažan, kako se predstavljao.

Reporb, Sotona, mali Isus

Zatim je Reporb otišao raditi za Sotonu, a kad je vidio da se Sotona boji svete vode i križa, shvatio da niti on nije baš tako jak da mu bude gospodarom. Lutajući svijetom naletio je na prosjaka uz rijeku koji je propovijedao kršćanstvo. Reporba tada nije zanimao Bog jer bio je uvjeren da neki svemogući vladar jednostavno ne postoji. Ali ostao je uz prosjaka koji ga je zamolio da prenosi nemoćne preko rijeke.

Sveti Kristofor - slika njemačkog slikara Konrada Witza iz 15. stoljeća
Sveti Kristofor nosi malog Isusa – slika njemačkog slikara Konrada Witza iz 15. stoljeća

Jedne noći dok je spavao probudi ga neko dijete i zamoli da ga prenese na drugu obalu. Reporb uze dijete na ramena, zagazi u rijeku i poče hodati pomažući se palminim štapom, kao i dotad. No, što je dalje išao, dijete je postajalo sve teže i teže. Digla se i oluje, pa skoro poginuše. Kad je došao na drugu stranu, spustio je dijete na tlo i zapitao ga: “Tko si ti, zapravo? Imao sam osjećaj kao da nosim težinu čitavo svijeta.” Tada mu dijete reče: „Nosio si Isusa Krista i nisi na leđima nosio samo mene, već si doista nosio težinu čitavog svijeta. Ako ne vjeruješ, zabodi štap u zemlju i vidjet ćeš, do sutra će procvasti i uroditi plodom.“ I tako je bilo. Kad se ujutro probudio vidio je da je palmin štap urodio plodom. Dobio je ime Kristofor, prema grčkom Krostoforos – nostitelj Krista.

Neprijatelji mu odrubili glavu, a lubanja kao relikvija poklonjena Rabu

Nakon toga je Kristofor povjerovao u Boga i postao propovjednik kršćanstva. Bio je zbog toga proganjan i umro je mučeničkom smrću. Pokušavali su ga ubiti na razne načine. Nisu uspjeli. Propao je i posljednji pokušaj: ispalili su u njega 40 strijela, ali sve su se odbile i ubile strijelce. Na kraju su ga ipak ubili odrubivši mu glavu.

Lubanja sv. Kristofora u srebrnom relikvijaru čuva se u rapskoj katedrali
Lubanja sv. Kristofora u srebrnom relikvijaru čuva se u rapskoj katedrali /Foto: TZ Rab

Dijelovi njegova tijela završili su kao relikvije u mnogim crkvama. Njegova lubanja u Rab je dospjela 809. godine iz Carigrada kao dar patrijarha Nikophorosa. Čuva se u rapskoj katedrali – župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Imao sam je prilike vidjeti u riznici katedrale, ukrašenu dragim kamenjem, u kutiji s pozlaćenim pokrovom, zahvaljujući direktorici Turističke zajednice Raba Ivani Matušan koja nas je provela kroz rapske mitove i legende i staru gradsku jezgru u kojoj svaki kamen govori o nevjerojatnoj povijesti ovog jedinstvenog grada.

Grb grada Raba sa sv. Kristoforom
Grb grada Raba sa sv. Kristoforom

Lubanja sv. Kristofora čudesno otjerala lađe napadača – italskih Normana

Godine 1075., 9. svibnja, grad Rab su žestoko napali italski Normani. Kada su Rabljani već sasvim posustali, bez hrane i obrambenih mogućnosti, iznijeli su na zidine svoju najdragocjeniju relikviju – lubanju Svetog Kristofora. Normani su odustali od opsade, okrenuli se i otišli otkud su i došli.

Od tada je Sveti Kristofor zaštitnik grada Raba, a 9. svibnja slavi se kao Dan grada. Njegova se skulptura nalazi na Trgu sv. Kristofora i gleda sa starih obrambenih gradskih zidina prema moru, prema Pagu, odakle su nekoć doplovile lađe osvajača koje je 9. svibnja 1075. otjerao.

Stare obrambene zidine Raba danas sa skulpturom Svetog Kristofora
Stare obrambene zidine grada Raba danas sa skulpturom Svetog Kristofora / Foto: Robert Kaštelan
Omiljeno foto mjesto na Rabu uz skulpturu Svetog Kristofora na Trgu sv. Kristofora
Omiljeno mjesto za fotografiranje u gradu Rabu je uz skulpturu Svetog Kristofora na Trgu sv. Kristofora. Suradnica Nautičke patrole Marija Filipaj na slici desno / Foto: Robert Kaštelan

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to baš po velikom jugu. To nam nije ni malo umanjilo zadovoljstvo da predamo posadi ACI...

Toni Antišin: „U marini Olive Island važni su nam domaći zaposlenici zbog domaće atmosfere u kojoj se gosti osjećaju ugodno“

U 5. mjesecu 2023. navršilo se 10 godina otkako je Toni Antišin glavni menadžer Olive Island marine. Toliko traje i naše poznanstvo i naše...

Boris Ninić: “Marina Betina ima gajetu s kojom sudjelujemo na regatama latinskog idra”

Priča o betinskoj gajeti ne bi bila potpuna bez Borisa Ninića, Šibenčanina koji je toliko dugo na prostorima Murtera i Kornata da mu je...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here