Aktualno

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod...

REGATA ŽIVOTA: Kako je nastao novi hit Nene Belana

Nakon što je Labudov jedriličar Josip Tafra na Svjetskom prvenstvu za klasu ILCA 4 u Portugalu osvojio srebrnu medalju, u susjednom konkurentskom splitskom Jedriličarskom klubu Mornar još se jedan mladi jedriličar najozbiljnije priprema za osvajanje jedriličarskog vrha svijeta. Mladi član hrvatskog olimpijskog tima, Hvaranin Filip Jurišić čvrsto vjeruje da će u svojoj klasi ILCA 7 na olimpijskom regatnom polju u Marseillesu osvojiti olimpijsku medalju. Ostvarenje tog Filipovog životnog sna inspiriralo je Nenu Belana, hrvatskog kantautora, pjevača i skladatelja pop-rock i zabavne glazbe mediteranskog ugođaja da Filipu posveti novu pjesmu pod nazivom „Regata života“. Pjesma je premijerno izvedena ove godine na Melodijama Jadrana, a po pjesmi je nazvan i veliki koncert kojim će Belan proslaviti 40 godina svoje karijere 8. ožujka 2025. u zagrebačkoj Areni. Za regatu života snimljen je i spot u Filipovom zavičaju – na Hvaru i na Paklenim otocima.

Neno Belan opisuje kako je došlo do pjesme Filipove regate života, a ujedno i njegove pjesme života.

– Prije godinu dana moj prijatelj Ivo Šćepanović ispričao mi je priču o jedriličaru, Hvaraninu Filipu Jurišiću i njegovim naporima da se plasira na Olimpijske igre, što je svakome sportašu životni san, te nam se obojici ta priča učinila zanimljivom i inspirativnom. Riješili smo da pokušamo napraviti pjesmu o toj temi, a kako je Ivo novinar, prirodno je njegova zadaća bila da složi tekst, a ja sam se bacio na izradu glazbe, imajući u glavi boje, zvukove, okuse i mirise Mediterana – kaže Belan.

– Dakle, ja kao ‘morski čovjek‘ more doživljavam kao esenciju života, pokretačku snagu, bit i smisao. More daje izazove, ali i nudi rješenja. More nas spaja, hrani, tetoši, ali ponekad je i ljuto i opasno. More je život. Sama pjesma je veoma introspektivna i pruža slušatelju iskustvo osobnog pogleda na tu temu iznutra. Drugim riječima, pjesma nije samo plošni opis nekog sportskog događaja na moru već u metaforičkom, dubinskom ili poetskom smislu označava i opisuje naše živote, jer svi mi, svatko od nas, plovi nekakvu svoju, vlastitu specifičnu regatu života, suočavajući se kroz život sa svakojakim izazovima i poteškoćama, ali često i hvatajući dobar vjetar i kurs. ‘Regata života‘ je i pjesma koja označava poštovanje prema moru i samome životu, izražava mu duboku zahvalnost i, naposljetku, označava i slavi taj morski način života“.

Snimljena je i engleska verzija pjesme pod nazivom ‘‘Regatta‘‘, a tekst za tu verziju napisao je još jedan Belanov prijatelj – Nikša Sviličić. Videospot za pjesmu režirao je Milan Latković.

Olimpijska regata u klasi ILCA 7 u kojoj će jedriti naš Filip starta 1. kolovoza. Nakon pet kvalifikacijskih jedrenja, šesti dan prvih deset plasiranih jedri „medal race“, regatu koja nosi duple bodove i to je ta Filipova regata života.

Novo

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju zanimljivi u svijetu jedrenja i izvan Hrvatske. Britanski portal Sail World, jedan od najznačajnijih u...

MOŠĆENIČKA DRAGA: Detaljan program smotre i regate tradicijskih barki “Mala barka – Štorija od mora“, 12-14.7.2024.

U Mošćeničkoj Dragi održava se od petka 12. 7. do nedjelje 14. 7. Smotra i regata tradicijskih barki na jedra Mala barka - Štorija...

33. Komiška regata: Pobjednik je jedrilica Dubrovnik

33. Komiška regata jedrila se od 31. svibnja do 2. lipnja na ruti Split - Komiža – Split. Flota od 52. jedrilice prvu je...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here