Aktualno

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

SA SPLITSKOG SAJMA NAUTIKE: Od velikih jahti do morskih igračaka

Splitski sajam je prvi ovogodišnji europski nautički sajam koji je prekinuo prisilnu dvogodišnju pandemijsku sajamsku apstinenciju. Otvoren je do subote 30. travnja, svaki dan od 10 do 19 sati, a zadnjeg dana do 18 sati.

Gat Svetog Nikole i splitska Riva za mnoge je goste i putnike oduvijek bilo najživlje mjesto u Splitu. A ovih dana je i najatraktivnije. Ne samo za goste i prolaznike, već i za same Splićane. Slika je doista impresivna. Ovdje nikad viđena. Čudesan botanički vrt sa stablima masline visokim i do 13 metara. Mnoštvo brodica, jahti, crveni tepisi i nizovi bijelih šatora, posvuda zastave, sajamsko šarenilo, sajmeni muving … I ljepota “splitskog svita” .

U Splitu je, naime, jučer svečano otvoren 22. Croatia Boat Show. Okupio je ponovo brojne graditelje plovila, proizvođače nautičke opreme, brodskih i vanbrodskih motora, elektronike i ribolovne opreme te čarteraše i ostale nautičke tvrtke širokog spektra. Ovogodišnji splitski nautički sajam, bez obzira na to što je manji od dosadašnjih, na ovom je mjestu doslovno procvao. Divno je ponovo doživjeti taj splitski koloritni nautički šušur, koji već dugo priželjkujemo, jer želimo napokon ponovo živjeti punim životom.

Croatia boat show 2022 riva
Croatia boat show 2022 riva

Velike jahte, fishermani, morske igračke

Krenimo crvenim sajmenim tepisima među brodove i šatore, i uživajmo. Među velikim jahtama posebnu pažnju privlači Azimut 38 fly, koji je izložio Navis. Ista tvrtka je prikazala talijansku atraktivnu luksuznu jurilicu Fiart Sea Walker 39. Taj najnoviji express cruiser “belle figure, belle piture” u opciji s tri vanbrodska motora Mercury Verado od po 300 KS, dug 12 i pol metara, s luksuznim spavaonicama i predviđen za 12 putnika, postiže maksimalnih 43 čvora.

Euromarine, jedan od najvjernijih i najzastupljenijih izlagača splitskog sajma izložio je Merry Fisher 695 i Cap Camarat 7,5 te u specijalnoj ponudi i atraktivni katamaran Excess 12.

Tu je poljski Parker 790 Explorer trogirskog Argora chartera, Grand Soleil i Marex šibenske tvrtke NCP, Karnic iz Bravo-Makarske, Nimbus brodovi iz Nimbus Center Croatia u Marini Pirovac … Inače, zanimljivo je da su baš Nimbusi, poznati po osebujnom dizajnu, kvaliteti, sigurnosti, udobnosti i robusnoj nordijskoj gradnji, predstavili prvi brod na struju. Naime, iskoristili su suradnju Torqeeda i BMW-a koji su automobilsku tehnologiju akumulatora učinila pogodnom i za brodove te su svoj day cruiser Nimbus 305 na sajmu u Dusseldorfu sada već davne 2016. godine predstavili kao Nimbus 305 E-power.

Među brojnim morskim “igračkama” izloženim na sajmu posebnu pažnju privlače atraktivni morski bicikli Red shark bikes, te Manta 5 – hidrofoyler XE-1, koji je predstavljen kao prvi morski bicikl na svijetu. No, mnogi nisu mogli odoljeti iMatJet morskoj fotelji, pogotovo kada se u njoj raskomotila jedna od brojnih lijepih Splićanki. iMatJet je doista nešto posebno. To je udobna mekana fotelja s motorom i remote kontrolom. Kreće se brže od supa, ima motor poput jet skia, ali ne tako jak, zahtjevan, bučan i agresivan. Morska fotelja iMatJet ima i držač za čašu i služi za čisti užitak u izležavanju na moru. U jednoj ruci držiš remote kontrolu, a u drugoj zveckaš s kockicama leda u rashlađenom piću i udobno zavaljen tiho ploviš.

iMatJet na Croatia Boat Showu 2022
iMatJet na Croatia Boat Showu 2022

Botanički vrt u srcu boat showa

Središnje i jedno od najposjećenijih mjesta i brodova na sajmu je drveni dvojarbolni Polaris. Brod je velika priča – čista legenda. Sagrađen je i porinut ratne 1943. godine u Buffalou (SAD). Specijalno je građen za Dan D, kao prateći brod u najvećoj pomorskoj akciji Drugog svjetskog rata, za iskrcavanje saveznika u Normandiji. Brod je uspješno obavio tu svoju povijesnu ratnu ulogu i preživio “najduži dan” te je nastavio ploviti kao tegljač u engleskim i francuskim lukama. Godine 1970. kupila ga je i u svoju flotu uključila splitska tvrtka Brodospas. Danas taj brod-legenda pod nazivom Polaris ima turistički zadatak. Na njemu uživaju gosti na dnevnim izletima po otocima srednje Dalmaciji, a ovdje na sajmu povjerena mu je glavna ugostiteljska uloga.

Brod legenda ima ovdje kraljevsku susjedu. To je Anthea, 52-metarska i najluksuznija jahta na sajmu, koja time zaslužuje titulu Quenn boat ovogodišnjeg Croatia Boat Showa.

Sve se to zbiva uz čudesni botanički vrt u srcu boat showa. Za to je zaslužna tvrtka Botanica Pologrina koja je na doista atraktivan način ostvarila ideju organizatora sajma da se promovira zelenilo i prirodno. Ujedno je ovdje Botanica Pologrina ponudila svoje eksponate na prodaju ili najam hotelima, restoranima i svima koji žele svoj okoliš oplemeniti zelenilom i prirodnim hladom.

Veliki uspjeh organizatora: splitski sajam je prvi ovogodišinji europski nautički sajam

Croatia BoatShow potvrđuje ono što je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma kazao jučer prilikom otvorenja sajma – da upravo radimo na transformaciji turizma u smjeru održivog, cjelogodišnjeg turizma visoke dodane vrijednosti, da imamo prigodu svijetu pokazati kako smo jedinstvena destinacija te je najavio nova ulaganja u nautički sektor, u visini od 2,2 milijarde kuna.

A Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja izrekao je prigodom otvorenja jednu za naše male i malo veće brodograditelje vrlo značajnu rečenicu – ide se na razvoj malih i srednjih plovila na pogon pomoću obnovljivih izvora energije za što će se davati poticaji.

Prisutni na otvorenju sajma posebni pljeskom nagradili su osnivača i direktora Croatia Boat Showa Vicenca Blagaića. Unatoč teškim vremenima i okolnostima uspio je izboriti splitskom sajmu čast da bude prvi ovogodišnji europski nautički sajam koji je prekinuo prisilnu dvogodišnju pandemijsku sajamsku apstinenciju.

A to je Zagreb nedavno svojim opetovanim odgađanjem svog najavljenog i željno očekivanog sajma nepovratno propustio. I mnoge izlagače kao i mnoštvo poklonika nautike, mora i plovidbe teško razočarao. Neki od njih sada su ovdje na Croatia Boat Showu.

U Split na sajam još se stigne. Otvoren je do subote 30. travnja, svaki dan od 10 do 19 sati, a zadnjeg dana do 18 sati. Cijena ulaznice je 40 kuna, a u petak i subotu 50 kuna.

FOTOGALERIJA

Novo

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LOVRAN: Fešta posvećena trešnji, 15. 6. 2024.

Tijekom cijelog lipnja u Lovranu se mogu kušati razne...

6. CRESKI KAIĆ: Sedmodnevni dani creske pomorske baštine i tradicije stare pola milenija

Organizatori šestog Creskog kaića obavili su sjajan posao. A to su ponajprije Jedriličarski Klub Reful, uz suorganizatore Agenciju za lokalni razvoj OTRA-u i Grad...

33. Komiška regata: Pobjednik je jedrilica Dubrovnik

33. Komiška regata jedrila se od 31. svibnja do 2. lipnja na ruti Split - Komiža – Split. Flota od 52. jedrilice prvu je...

GLAVNA ATRAKCIJA NAUTIČKOG SAJMA U VENECIJI Super eko inovativni i luksuzni katamaran WiderCat 92

Sa svojih 28 metara dužine i 12 metara širine katamaran WiderCat 92 spada u super-jahte, ali i po ostalim inovativnim karakteristikama, kao što su...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here