Aktualno

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

Seabin uređaj čisti i filtrira more u marini Punat

Marina Punat postavila je kod gata A1 uređaj koji prikuplja smeće i filtrira more. Radi se o Seabinu V5, svojevrsnoj “ekološkoj kantici”
koja može s morske površine dnevno skupiti i do kilogram i pol plutajućeg smeća, plastike, mikro plastike, raspadajućeg lišća, algi …
I što je najvažnije, Seabin ima posebne jastučiće koji stalno filtriraju more i upijaju ulja, naftu i deterdžente, koji nepažnjom prilikom pranja plovila, čišćenja brodske kaljuže ili punjenja spremnika završe u moru.

Inače, prvi takav uređaj kod nas postavljen je u veljači 2020. u riječkoj luci. Darovala ga je riječkoj Lučkoj upravi Inicijativa S.E.A. (Save, Embrace, Achieve) – pokret neformalne grupe građana i riječkog Rotary kluba Novi val u sklopu svog programskog djelovanja na promociji primjene najnovijih metoda, praksi i tehnologija zbrinjavanja plastike i mikroplastike, posebno u moru.

Fotografija uređaja za čišćenje morske vode Foto Seabinproject. com
Fotografija uređaja za čišćenje morske vode / Foto: www.seabinproject. com

Novo

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LOVRAN: Fešta posvećena trešnji, 15. 6. 2024.

Tijekom cijelog lipnja u Lovranu se mogu kušati razne...

6. CRESKI KAIĆ: Sedmodnevni dani creske pomorske baštine i tradicije stare pola milenija

Organizatori šestog Creskog kaića obavili su sjajan posao. A to su ponajprije Jedriličarski Klub Reful, uz suorganizatore Agenciju za lokalni razvoj OTRA-u i Grad...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i ove godine vrata svojih podruma otvoriti više od 40 istarskih vinarija i destilerija. Bit će...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here