Aktualno

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

POZIV VINOLJUPCIMA Smotra istarskih vina u Gračišću, 1. 4. 2024.

Već 29 godina tradicionalno svakog Uskrsnog ponedjeljka u malom...

CROATIA NAUTIC SHOW, Marina Kaštela, 18-21. 4. 2024: 35 tvrtki predstavlja 80 brodova

U Marini Kaštela održava se od 18. do 21....

SVE O ČARTERU: Kako krstarenje pretvoriti u pravi užitak

Evo slike koja vas sasvim sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Dan plavetan, divan, sunčan. Lagani maestral, onaj ljetni koji počinje ujutro oko devet. Baš vas lijepo hladi i puni jedra. Brod lagano, bešumno klizi kroz to plavetnilo. Pogled vam se odmara na beskraju modroga neba, na očaravajućem azuru mora. Zatim malo skrene na obližnje otoke, s kojih dopiru opojni mirisi ružmarina , kadulje, lavande… Ili na golemi šareni balon spinakera, što se lagano njiše visoko gore između pramca i jarbola. I tiho bez napora vuče brod kroz svu tu morsku divotu.

Uživamo u svakom trenutku

Uživamo u svakom trenutku tog doživljaja. Lako usmjeravajući brod kormilom ili snatreći u sjeni jedara. Ili hladeći dlan i dušu limenkom piva iz brodskog hladnjaka. A onda, vrijeme je ručku. Iz kuhinje javljaju da je objed pri kraju. Pramac usmjeravamo prema obližnjoj uvali s pješčanom plažom. Ne palimo motor. Samo s glavnim jedrom vrlo lako dovodimo brod do sredine uvale s pramcem u vjetar. Tek smo bacanjem sidra razbili mir i tišinu ovog rajskog mjesta. Ručak je lagani mediteranski: frigana riba, blitva, krumpir. A zatim, orošena boca bijelog dalmatinskog vina, breskve, rashlađena lubenica. Kratki predah, kupanje u prozirnom moru, mali ronilački safari i istraživanje uvale…

Tjedan će proći kao dan. Ako se vrijeme i pokvari, uvijek postoji zavjetrinska uvala, marina, gradić na otoku. Ne bude li puhalo baš neljudski, uživat ćemo i u oštrijem jedrenju. A ugodno je i u brodskom salonu, uz piće, priče, karte … Baš je bio pravi pogodak iznajmljivanje ove jedrilice.

Naravno, postoji i ona druga varijanta – motorna brodica. Ili jahta. Brza i luksuzna. S raskošnim salonom, udobnim spavaonicama, prostranim fly bridgeom, jakim motorima. S njom ćete brzo obići puno zanimljivih mjesta. Ovisno o opremi, možete uživati u skijanju na vodi, jašući na „banani“, ludujući na jet-skiju. Izbor ovisi o tome uživate li u plovidbi s vjetrom ili u tome da uz pomoć konjskih snaga, mnoštva decibela i oktana budete brži od vjetra. No, i u ovom odabiru možete uživati u moru i miru neke uvale i u blagodatima mediteranske kuhinje i konobe.

Matematika i zamke organizacije godišnjeg odmora s čater plovilom

Oni iskusni znaju i sve čari ali i matematiku i zamke organizacije takvog godišnjeg odmora. A evo što trebaju znati oni kojima je to prvi put ili imaju tek malo iskustva.

Prvi je korak da nađete složno i zabavno društvo, koje se zna opustiti. Takvu ekipu u kojoj neće biti niti jednog člana koji lako gube živce ili je sklon prigovaranju, zadjevicama i svađi. Jer provest ćete zajedno tjedan dana na malom prostoru pa se užitak može pretvoriti u muku. Skipera možete iznajmiti s brodom, a dobro je da u društvu bude još netko tko ima iskustva s plovidbom.

Drugo je – da odaberete brod. Najam jedrilice uvijek je jeftiniji a jedrilica ima i motor. Motorne su jahte uvijek skuplje a i gutaju gorivo.

Treće je da odaberete područje jednotjednog (ili dvotjednog) krstarenja. Zatim preko agencije ili Internetom potražite čarter-tvrtku koja drži brodove za iznajmljivanje u ishodištu (luci, marini) vašeg krstarenja. Čarter brod se za ljeto u pravilu unajmljuje već zimi ili u rano proljeće. Tada imate više mogućnosti da izaberete područje i rutu krstarenja. Rano planiranje omogućuje vam također da dobro proučite i usporediti cjenike. Te su pripreme sastavni dio užitka plovidbe koja vas čeka. Ali ni sada nije kasno. Osim toga postoje posebne ponude kao i last minut charter, koji je 30 do 35 posto jeftiniji.

Kada imate priliku birati, svakako provjerite godinu proizvodnje broda. Ako u cjeniku nije navedena, postoji mogućnost da vam se za istu cijenu nudi stari brod. Što je brod noviji (i veći) to će imati i više opreme. Pa tako možete računati da ćete imati ledenicu, mikrovalku, perilicu suđa, klimu, LCD televizor, DVD i CD mp3 player, zvučnike u kokpitu, tikovinu, tank otpadne vode …

Kvaka je u opremi

Zato je najbolje dobro proučiti ponudu, jer “kvaka” je najčešće u opremi. Možda je brod jeftiniji a nema: bimini (sjenilo, platneni krov nad kokpitom), sprayhood (štit od vjetra i valova na ulazu u potpalublje), bow-thruster (bočni motor, gurač pramca, vrlo koristan za vezanje na malom prostoru ili po jačem vjetru), GPS, auto-pilot… Je li u cijeni i by-boat (pomoćni, obično gumeni čamac). Izvanbrodski motor za gumenjaka i spinaker s priborom gotovo su uvijek dodatna oprema.

Osim toga dobro se raspitajte o svim vrstama dodatnih troškove: poput troškova baze, veza, čišćenja broda, naplate posteljine, ručnika i sl. Obavezan trošak je, primjerice, boravišna taksa (1 euro dnevno po osobi). Neke agencije nude i opskrbu broda živežnim namirnicama (15 eura), pristup Internetu (30 eura tjedno), nabavku dozvole za ribolov … Ako sa sobom vodite kućnog ljubimca, vjerojatno ćete i to morati nadoplatiti.

Brod možete iznajmiti preko agencije ili direktno u čarter tvrtki. Za direktno javljanje tvrtki dobiva se popust. Prilikom sklapanja ugovora plaća se 30 do 50 posto akontacije, a ostalo mjesec dana prije početka čartera. Za otkaze unutar mjesec dana ne vraća se ništa od pologa, a ako otkažete ugovor prije, dobit ćete polovicu uplaćene svote. Prilikom preuzimanja broda polaže se osigurnina u iznosu franšize osiguranja broda – gotovinom ili najčešće kreditnom karticom (obično 1000 do 2000 eura).

U traganju za pogodnim brodom i mjestom ukrcaja Internet je postao neizbježan. Ukucavanjem riječi chartar (može i čarter) i imena željenog mjesta ukrcaja u pretraživač već ćete dobiti veliki broj opcija ili bar polazišta za daljnje traženje.

Cijene tjednog najma jedrilica, motornih jahti i brodica

Cijena iznajmljivanja plovila za krstarenje ovisi o vrsti broda, veličini, modelu, godini proizvodnje, opremi i dobu godine. Naravno, najskuplje je u punoj ljetnoj sezoni, između 10 srpnja i 1. rujna. Ne postoji pravilo datumskog mijenjanja cijene: od – do. Tvrtke koje iznajmljuju brodove to uglavnom određuju po nekoj vlastitoj poslovnoj politici. Zbog toga kod cijene pojedinih brodova vršna se cijena uglavnom odnosi na drugu polovicu kolovoza.

Najčešće se iz spomenutih razloga nude i traže jedrilice: Bavarije, Elani, Beneteaui, Jeanneaui, Dufouri, sve češće i Hanse, te domaći: Vektor i Salona. Najskuplji su novi modeli brodova, i za njima je najveća potražnja.

Veličina počinje od 7,60 metara do 8,80 m (26 do 29 stopa). Cijene tjednog najma tih brodova u punoj sezoni kreću se od 900 do 1200 eura. Sljedeća kategorija je ona do 10 m (uglavnom 31 stopa).

Sljedeća veličina je do 11 metara (33-34 stope) s cijenom od 1500 do 2000 eura tjedno. Slijedi «trokabinci» (Bavarije i Elani, 36, 37, 40), dakle za 6+2 osobe, s cijenom do 2700 eura. Najam jahte-jedrilice između 40 i 50 stopa, 4 i 5 kabina, za 8+1 i 8+2 osobe u full-sezoni stoji do najviše 4.500 eura tjedno.

Što se tiče motornih jahti, one se manje nude, i njihova je cijena, u usporedbi s jedrilicama iste veličine, 35 do 40 posto veća. Njihovo je iznajmljivanje ograničeno uglavnom na dva ljetna mjeseca, jer pružaju brz provod u sezoni kupanja, a značajna je stavka gorivo.

Kod planiranja budžeta za krstarenje, dakle treba previdjeti i utrošak goriva (i jedrilica se vraća s punim spremnikom), naknadu za skipera, te opskrbu broda hranom. Ako si želite priuštiti užitak kuhanja na brodu, to znači punjenje brodske smočnice svim onim osnovnim namirnicama, koje u startu mora imati na raspolaganju jedna prosječna obiteljska kuhinja.

Ukrcaj čarteraša
Ukrcaj čarteraša / Foto: Mladen Gerovac

CHECK IN – CHECK OUT: Kako isploviti što prije

Brod se u čarteru preuzima u subotu, od 16,00, a najčešće od 17,00 sati. Opušteniji iznajmljivač će u ponudi odrediti: preuzimanje plovila (check in) – subota od 18,00 sati. Dakle, kada vas puste na vaš brod, provjerite je li to zaista taj brod, za koji ste potpisali ugovor (tip, model, naziv, godina proizvodnje). Pošto ste napravili popis posade (crew listu), a skiper pokazao odgovarajuću dozvolu za upravljanje takvom jahtom, potpišete check listu (popis stvari i opreme preuzete s brodom).

Cilj je isploviti što prije. Tu se vidi kvaliteta usluge čarter tvrtke. Nesposobni čarteraš će vam ukrasti cijelu subotu. Što je brod bolje pripremljen, to je vrijeme predaje (check in) kraće. Dakle, da je sva oprema na mjestu i na broju, da je spremnik goriva napunjen, da su plinske boce pune… Rekord check ina je ispod 20 minuta, a ako se radi o iskusnom gostu koji poznaje tip broda, sve se može obaviti i za 10-15 minuta.

Ako ste u tome novi i nemate iskustva ili se radi o novom tipu broda, s preuzimanjem broda ne treba žuriti. Tražite da vam se točno pokažu prekidači sa struju i plin, ventili, što je što na instrument-ploči, način upotrebe auto-pilota, vitla za sidro, toaleta… I ipak prekontrolirajte brod po sekcijama s liste zaduženja: interijer, paluba, jedra, sigurnosna oprema, motor. Kod jedrilica, nije na odmet zaroniti i provjeriti trup: list kormila i kobilicu. Ako oko vijaka kojima je pričvršćena kobilica za trup vidite puknuća, to može biti pogibeljno. A ako vam to promakne teško ćete kod predaje broda dokazati, da niste baš vi s kobilicom «poljubili» morsko dno.

Na kraju svakako uzmite sve telefonske brojeve iznajmljivača da ga možete pozvati u slučaju kvara ili nezgode. Prije isplovljenja ne zaboravite na vremensku prognozu. U ugovoru stoji kad ne smijete ploviti. Obično je to pri vjetru i moru od 6-7 bofora. Ako se takvo nevrijeme dogodi u petak na subotu kada morate vratiti brod, to se smatra višom silom, ali morate o tome obavijestiti čarter tvrtku. Brod se inače mora vratiti najkasnije u subotu ujutro do 9,00 sati. Komotniji vlasnici broda traže da to bude u 8,00. S onim preuzimanjem u 18,00 i vraćanjem u 8,00 mogu vam „ukrasti“ jedan cijeli dragocjeni dan. Tim više što jedrilicu morate vratiti i s punim spremnikom goriva. Ili će vam potrošeno gorivo naplatiti „od oka“, prema položaju kazaljke na mjeraču.

ČARTER: Najjeftinija varijanta za šestoro

Najjeftinija čarter varijanta tjedan dana na jedrilici od desetak metara za šestero, s dvije kabine tako da dvoje spava u salonu, s najnužnijom opskrbom broda živežnim namirnicama i skromnom izvan brodskom potrošnjom, bez vanjskog skipera i troškova putovanja do mjesta ukrcaja, s nevelikim potroškom brodske nafte, tek za isplovljenje, uplovljavanje i brodski agregat (struja za frižider, crpke za vodu, svjetla, brodske instrumente, paljenje motora) – računajte na minimalnih 2.500 eura.

SAM SVOJ SKIPER: Voditelj brodice B

Ako imate ambicija da sami samostalno stanete za kormilo, znajte i ovo: vlasnici čartera će vam za sve jedrilice, uglavnom one do 50 stopa izdati plovila da možete s njim sami upravljati – ako imate licencu odnosno dozvolu kategorije – Voditelj brodice B. Za one veće a posebno za motorne jahte s jakim motorima morat ćete imati «jače» dozvole Voditelj brodice C, Zapovjednik jahte kategorije A, Zapovjednik jahte kategorije B a u pojedinim slučajevima oni će imati i pomoćnika s određenom kategorijom. Sve će to ovisiti i o području plovidbe. Ako nemate ništa od toga, morat ćete unajmiti skipera, što će vas koštati 130 do 150 eura na dan, plus hrana.

LAST MINUTE: Popust 30 do 35 posto

Last minute ponude za plovilo u čarteru znači da se taj brod rezervira sedam do 15 dana unaprijed. Takva ponuda uključuje popust 30 do 35 posto. Što je razmak od rezervacije do dana najma kraći, to je popust veći i što je nautička sezona jača to je last minut ponuda više. One počinju već u travnju a najintenzivnije su upravo sad u lipnju i traju sve do 1. rujna. Jedina mana last minut rezervacija je to da ne možete birati brod, jer se radi o otkazanom čarteru ili brodu koji je ostao „neprodan“.

Novo

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

Ljudi koji su ACI marinama udahnuli dušu

Ovo su sjećanja i svjedočenja zaposlenika koji su od...

BORIS GAŠPERINI, direktor ACI marine Umag: Gost je – kralj!

Marina je sasvim promijenila Umag i odnos tamošnjih ljudi...

ACI MARINA JEZERA: Najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu je – Drago Pirija

Drago Pirija, najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu,...

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić u Segetu Donjem održat će se prvi puta nautički sajam Dalmatia Boat Show. Organizator...

Tehničar-mornar u charter bazi u Šibeniku

Rok za prijavu: 23. 2. 2024. Poslodavac:  Croatia Yachting d.o.o., Dražanac 2/a, 21000 Split, http://www.croatia-yachting.hr/ Opis posla: Poslovi redovnog održavanja plovila u charter floti, praćenje stanja plovila, opreme...

CHARTER 2023: Koliko stoji tjedan dana krstarenja na jedrilicama, motornim jahtama i katamaranima na motor i jedra (TABELE)

Imamo najveću charter flotu na svijetu. Nikada dosad nije bilo u ponudi toliko charter brodova u hrvatskom Jadranu kao sada. I nikada tržište iznajmljivana brodova...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here