Aktualno

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Svjetska premijera Jeanneau Yachts 65 by Euromarine u marini Kaštela

Vrhunac uspješne suradnje i izvanrednog povjerenja Jeanneaua u svog hrvatskog predstavnika Euromarine dogodio se ove godine kada je Euromarineu povjereno da u Hrvatskoj organizira svjetsku premjeru nove hit jahte pod jedrima Jeanneau Yachts 65

Nedavno je u Marini Kaštela održana vrhunska svjetska premijera jedne vrhunske jahte na jedra. Radi se o Jeanneau Yachtsu 65, super luksuznoj jedrilici. Premijeru je organizirala tvrtka Euromarine, koja će uskoro navršiti punih 30 godina otkako u Hrvatskoj zastupa tog moćnog i svjetski probitačnog graditelja brodova i na jedra i na motor.

Izgled, jedrilje, oprema i način jedrenja, a posebno raskošni luksuz te najnovije inovativne perjanice Jeanneauove respektabilne jedriličarske flote vratilo je nas neke notorne i nepopravljive jedriličarske i nautičke nostalgičare, tek radi usporedbe, u neke početne hrvatske jahting godine. Sredinom 1980-tih ovako je nešto bilo nezamislivo. Jer Jules Verne nije pisao ni o jahtama ni o jedrenju, premda je imao neke kvalifikacije za to. Bio je Francuz, more mu je bila najdraža tema, i boravio je kod nas u Istri. Nema veze što se to zbivalo u 19. stoljeću, njegova mašta nije bila baš ničim ograničena. A ovo u što danas gledamo i na čemu plovimo i jedrimo – u to bi vrijeme bila prava žilvernovska znanstvena fantastika.

Kako smo 80.tih jedrili Elanom 31, a čeznuli za nedostižnim Grand soleilom, Dufuorom, Jeanneauom…

No, vratimo se u realni svijet sredinom 1980-tih. Tada je za nas strasne poklonike mora, vjetra i jedara, hedoniste ne baš jako dubokog džepa, vrhunska jahta bila Elan 31. Bila je to jedrilica tek malo duža od devet metara, s jednom kabinom na krmi i drugom u provi. Kabina je bila uska i niska, na spavanje smo se uvlačili četveronoške pa smo je zvali torpednom cijevi. Elan 31 imao je salon, ali je to zapravo najčešće bila spavaonica za uvijek brojne prekobrojne. Bila je tu i kuhinjica s dva plamenika. A toalet je bio samo za one isposničke tjelesne građe. Kad sjedneš, ne bi mogao raskriliti današnja “24 sata” , a kamo li tadašnji Vjesnik. Velika pogodnost bio je rol-flok, ali si zato glavno jedro mukotrpno morao skupiti i često na jakom vjetru složiti i vezati na bum po cijenu pucanja noktiju na krutom dakronu.

Unatoč svemu voljeli smo taj život, zapravo obožavali smo ga. Ali smo ipak s gatova neke od tadašnjih 20-tak hrvatskih marina, kada bi nas tamo odvele regate, sa zavišću virili u kokpite ondašnjih za nas nedostižnih Grand soleila, Dufoura, Beneteaua, ponekog Hallberg Rassyija i naravno Jeanneau. Kada bismo se nekako dokopali nautičkog sajma u Genovi bio je to za nas pravi nautički praznik. Ali najčešće smo listali nautičkih magazina, koji su išli iz ruke u ruku sve dok se ne bi gotovo sasvim raspali. Poglavito njemački Yacht, talijanske Nauticu i Vela e Motore, rjeđe francuski Batoaux. Divili smo se novim brodovima, a posebno Jeanneauovim Sun Odysseima. Predivan brod, svaki novi model sve ljepši, ali u to doba Juge još rijedak u našim vodama.

Mario Knego razvio Euromarine, a njegov sin Žarko je današnji izvršni direktor

A onda se 1993. pojavila tvrtka Euromarine, kojoj je Jeanneau povjerio zastupstvo za Hrvatsku. Osnovao ju je kapetan duge plovidbe, dobar poznavatelj nautike Mario Knego. Nizom pravih poslovnih ideja i poteza Euromarine se razvio u jednu od najuspješnijih i najuglednijih nautičkih tvrtki u Hrvatskoj. Posao je počeo upravo s jedrilicama, razvio se u kombinirani posao prodaje i menadžment čarter, a zatim je posao proširio i na cjelokupni proizvodni Jeanneauovih motornih brodica i luksuznih jahti. U međuvremenu njegov je sin Žarko Knego (na naslovnoj fotografiji stoji uz brod Jeanneau Yachts 65 kojeg prezentira) uz oca ispekao zanat te je od skipera i voditelja čarter baze napredovao do današnjeg izvršni direktor cijele firme. Postao je ono što u cijelom suvremeno poslovnom svijetu prepoznaju kao CEO – Chief Executive Officera.

Danas Euromarine kao generalni zastupnik Jeanneaua suvereno vlada tim dijelom nautičkog tržišta. Koliko u toj moćnoj francuskoj tvrtki cijene svoje hrvatske predstavnike imali smo se prilike osvjedočiti na jednom od pariških nautičkih sajmova prije par godina. Prisustvovali smo poslovnom susretu predstavnika Jeanneaua i oca firme Euromarine Maria Knege.

A vrhunac te uspješne suradnje i izvanrednog povjerenja Jeanneaua u svog hrvatskog predstavnika dogodio se upravo ove godine kada je Jeanneau povjerio Euromarineu da u Hrvatskoj organizira svjetsku premjeru njihove najnovije hit jahte pod jedrima Jeanneau Yachts 65.

CEO Euromarine Žarko Knego odradio je prezentaciju doista svjetski. Događanje u Marini Kaštela od 19. do 21. veljače 2022. organizirano je za distributere, klijente, charter kompanije i novinare.

Brod će u Francuskoj i Italiji biti premijerno izložen na sajmu u Cannesu (6.-11. 9. 2022.) i Genovi (22. -27. 9.2022.).

Pogledajte video sa svjetske premijere Jeanneau Yachtsa 65 održane by Euromarine u Marini Kaštela. Video potpisuje Mario Jelavić:

Novo

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Ribarski dani u Baškoj na Krku, 5.- 7.8.2022.

Prvog vikenda u kolovozu već tradicionalno se u Baškoj...

Zadnji dan sajma u Marini Kaštela: Dođite na besplatnu sipu s bobom

Sutra, u nedjelju 15. svibnja završavaju 14. Hrvatski dani male brodogradnje i turističkih atrakcija, a glavnu atrakciju zadnjega dana sajma priređuje Udruga maslinara Kaštela...

Marina Kaštela traži kuhara i pomoćnog kuhara

Rok za prijavu: 20.5.2022. Radno mjesto: Marina Kaštela zapošljava kuhara i pomoćnog kuhara za sezonu za puno radno vrijeme, uz mogućnost trajnog zaposlenja Uvjeti za zaposlenje:...

14. Hrvatski dani male brodogradnje, 12.-15.5., Marina Kaštela

Nautički sajam na kojem se posebno predstavljaju hrvatski mali brodograditelji održava se u Marini Kaštela od 12. do 15. 5. 2022. godine. Ulaz za...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here