Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Uručili smo Srebrno sidro Nautičke patrole Marini Funtana

Marina Funtana je prema ocjenama nautičara u anketi Nautičke patrole osvojila drugo mjesto za 2022. godinu a time i pripadajuće priznanje - Srebrno sidro Nautičke patrole

Evo nas u marini Funtana, koja je ocjenama nautičara ovoj marini priskrbila drugo mjesto za 2022. godinu a time i pripadajuće priznanje – Srebrno sidro Nautičke patrole. Tu smo da joj napokon i fizički uručimo ovu veliku i zasluženu nautičku nagradu. Imali smo izuzetno zadovoljstvo da u ovoj lijepoj i ugodnoj istarskoj marini sjednemo i porazgovaramo s jednako ugodnim društvom – predsjednicom uprave Komunalnog poduzeća Montraker d.o.o. Natašom Radin-Trifunović i direktorom Marine Funtana Dušanom Orlovićem. Naime, Marina Funtana zajedno sa susjednom marinom Vrsar pripada tom Komunalnom poduzeću.

Marine Funtana i Vrsar – u top 10

Inače, obje marine, i Vrsar i Funtana već su godinama u top 10 hrvatskih marina. U dosadašnjim ocjenama nautičara kroz anketne upitnike Nautičke patrole, Marina Vrsar je dvaput osvojila drugo mjesto (2020. i 2021. godine), dok je Marina Funtana dvaput osvojila 7. mjesto (2018. i 2020. godine). Bilo je to u ljetnoj konkurenciji 30-tak hrvatskih marina, a ovaj puta Marina Funtana je drugo mjesto – odnosno Srebrno sidro Nautičke patrole osvojila u konkurenciji 60 hrvatskih marina u on line anketama nautičara uključujući i on line reputaciju na društvenim mrežama za cjelogodišnje razdoblje, dakle i za predsezoni, i za sezonu, i za posezonu.

Srebrno sidro 2022 osvojila je marina Funtana
Srebrno sidro 2022 osvojila je marina Funtana

Vratili se talijanski nautičari

Za početak razgovora klasično novinarsko pitanje predsjednici uprave Montarkera Nataši Radin – Trifunović i direktoru marine Dušanu Orloviću: što je novo u marini.

Kao prvo, vratili su se talijanski nautičari i sada su ponovo na prvom mjestu stranih gostiju. Slijede ih Nijemci, Austrijanci i Slovenci. Također, porastao je broj dnevnih (tranzitnih) vezova i porasli su upiti za vez velikih plovila. Naši se sugovornici također slažu da je ovogodišnja sezona bila jedna od boljih, te da su svi zaposlenici odradili sjajan posao.

Na dar senzor za zaštitu plovila

Evo čime su Montraker s marinama Funtana i Vrsar osvojili simpatije nautičara. Goste marine posebno je oduševila mogućnost dodatne zaštite njihovih plovila putem senzora iz sigurnosnog paketa inovatora Krešimira Žica pod nazivom Sense4Boat – sigurnosne zaštite plovila od požara, potonuća, posljedica ispražnjenog akumulatora, te zaštite od krađe. Tim više što su nautičari na godišnjem vezu jedan od senzora po vlastitom izboru dobili na dar. Drugo, marina Funtana je nastavila s praksom povezivanja zelene i plave Hrvatske kroz OPG-tržnicu u marini, gdje poljoprivrednici Poreštine nautičarima nude svoje proizvode: hranu, pića, suvenire … Treće, obnovljena je nekad popularna ribarska fešta. Razgovor smo nastavili o nautici, sajmovima i budućnosti nautičkog turizma. Marina Funtana ima niz ideja i planova, ali o tom – po tom.

Marina Funtana
Marina Funtana

Pohvale Marini Funtana

Za kraj, izdvajamo mišljenja pojedinih nautičara o Marini Funtana, koji su pridonijeli da ta marina osvoji Srebrno sidro Nautičke patrole:

„Funtana je lijepa mala i ugodna marina“ upisao je u naš anketni upitnik nautičar iz Njemačke.

„Marina Funtana je najbolja marina na Jadranu“ smatra vlasnik broda iz Slovenije.

„Ljubazno osoblje, čista marina i toaletni prostori“ . napisao je vlasnik broda također iz Slovenija, koji punih 38 godina plovi u Hrvatskoj.

„Hvala marini što je opremila brodove sigurnosnim senzorima.“ (Austrija, vlasnik broda, na stalnom vezu u Funtani)

„Marina u kojoj se nautičari osjećaju kao kod kuće. Briga za plovila je posebna a mornari i šef marine su zaslužili svaku pohvalu“ (Njemačka, vlasnik broda)

„Veoma ljubazno i uslužno osoblje, uvijek paze treba li nam što“ (Belgija, vlasnik broda na stalnom vezu u marini Funtana)

„Super marina! Vrlo čisto. Odlično se brinu za brodove i njihovu sigurnost!„ (Nautičar iz Italije)

„Marinu toplo preporučujemo. Uslužni mornari, vrlo čiste i ugodne sanitarije. Cijena je također prihvatljiva.“ (Austrija)

„Savršeno govore talijanski (kao i engleski i njemački), brzo reagiraju na VHF poziv i mornar pomaže pri vezu. Uredna i čista kupaonica. Ljubazni i precizni!“ (Italija)

Njemačka: „Funtana je mala, lijepo uređena marina s ljubaznim osobljem. Od gazde do radnika. Sanitarije su toliko čiste da se stvarno može „jesti s poda“. Dizalica, servis, ima sve.“

Belgija: “U ovoj marini se osjećam kao kod kuće, posađena su stabla što jako volim. Personal je veoma prijateljski i uvijek na usluzi.”

Italija: “Prekrasna marina unutar zaštićene i vrlo mirne uvale. Čista je i uredna. Čak i u vrijeme turističke gužve, usluge i marina su savršeno funkcionalne. Čistačice su vrijedne i učinkovite. Osoblje marine, i mornari i osoblje recepcije uvijek su vrlo ljubazni i uslužni. Vrlo profesionalno i vrlo lijepo. Vrh!”

Pridružujem se mišljenju nautičara. Marina Funtana jedna je od hrvatskih marina i za moj trostruki užitak. Prvi je kada ulazim u tu lijepu marinu, drugi je – susret s ljudima iz marine i razgovor o nautici, novostima i planovima, a treći je užitak upravo ovaj kada se svega treba prisjetiti i o tome napisati članak za objavu.

Nataša Radin Trifunović , Dušan Orlović (desno) i Mladen Gerovac s priznanjem nautočara Marini Funtana
Nataša Radin Trifunović , Dušan Orlović (desno) i Mladen Gerovac s priznanjem nautočara Marini Funtana /Foto: Leon Tiska

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

MALINSKA: Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak, trinkani hrastovi, drvene barke i rimski novčić

Malinsku sam prvi put posjetio jednog proljeća prije dvadesetak godina. Inače sam je znao samo kao putokaz na cesti kojom sam putovao do marine...

BETINA: Gajeta i tradicija živjet će vječno

Ono što su u Egiptu piramide i faraoni, u Parizu Notre Dame i Eiffelov toranj, to su u Betini Muzej drvene brodogradnje i lučica...

Kako je istarska pasara izrasla u prekrasnu Leidi

Leidi. Savršeno pristalo ime liniji prelijepih brodica pulskog brodograditelja Marsela Brkića. Naziv je izveden iz engleske riječi lady, što znači – dama. Poznato je...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here