Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

VENECIJA U ŠOKU: Kanali presušili, 400 gondola u blatnoj kaljuži čeka kišu

Uzroci: Nedostatak oborina i za potrese kobna tektonska Jadranska ploča

Šokantne slike stižu iz Venecije. Kanali su gotovo posve presušili. Svih 400 gondola leži u toj ružnoj kaljuži. Iz blata izviruju temelji njenih raskošnih palača. Malobrojni zgroženi turisti tumaraju gradom. Cijela slika ne djeluje nimalo romantično. Ušutjeli su i gondolijeri, nije im do pjesme. Ne odzvanja Verdi i La donna e mobile.

Venecija je u potpunom kaosu

Promet stoji jer nasukane su brojne motorne brodice i vodeni taxiji, jedino prometno sredstvo u Veneciji. Nema ni vozila Hitne pomoći, ni vatrogasaca, koja su također ostala na suhom. Poznato je da u grad automobili nemaju pristupa, da su i bicikli pod strogom kaznom. Nema ni nekadašnjih kočija i konja, jer tu su – gondole, a one ne mogu po suhom. Venecija djeluje apokaliptično, grad je u potpunom kolapsu

Što je tome razlog. Prvi je – suša. Dugo nije bilo kiše. Tjedni sušnog zimskog vremena mogli bi prouzročiti da će se Italija suočiti s još jednom sušom nakon izvanrednog stanja prošlog ljeta. Jer je u Alpama palo manje od polovice uobičajenog snijega, prenosi Reuters.

O ozbiljnosti stanja govori i činjenica da je rijeke Po, koja se južno od Venecije ulijeva u Jadran, čitava tri metra ispod nulte razine, što je inače ne tako česta ljetna pojava. I jezero Garda na sjeveru Italije bilježi rekordno nizak vodostaj. Do tamošnjeg otočića San Biagio može se doći pješke, uređenom stazom. Suhim kanalima u Veneciji trenutno pridonosi i podudarnost još nekoliko faktora: morske struje, sustav visokog tlaka i pun mjesec.

POGLEDAJTE AKTUALNI VIDEO IZ VENECIJE:

Venecija tone i po 2 mm godišnje zbog tektonskih pomicanja Jadranske ploče

Osim toga, važno je i što se zbiva u podmorju. Poznato je da Venecija tone i do dva milimetra godišnje zbog tektonskih pomicanja Jadranske ploče. To je ona ista kobna ploča u jadranskom podzemlju, koja u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno uzrokuje potrese u Jadranu, u Italiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji, a i dalje, preko sustava ploča i rasjeda, sve do Turske i Rumunjke.

Poslije pandemije, Venecija na suhom, druga je pošast koja pogađa ovu svjetsku turističku must go destinaciju.

Prekomjerni turizam i zloglasni mega cruiseri – iseljavanje stanovnika Venecije

Treća je „prekomjerni turizam“, koji su uzrokovali zloglasni mega cruiseri što je problem i Dubrovnika, čije su horde ljudi sa selfi kulturom i najjeftinijom suvenir potrošnjom zagušile grad i njegove kanale, drevne ulice i mostove, opteretile javne službe, vodovod i kanalizaciju. A da se ne govori o zagađivanju, jer ti turistički monstrumi mora, su turističkim mekama kao što su Venecija i Dubrovnik postali prava noćna mora.

Uzrok se zna. Te su presudne turističke odluke bez preispitivanja mogućih posljedica, prepuštene nesposobnom pojedincu koji je kao šef mediteranskog udruženja kruzer kompanija pozicionirao i Veneciju i Dubrovnik kao vodeće svjetske kruzer destinacije. Tek sada se u oba slučaja ispravlja taj teški promašaj s dalekosežnim posljedicama.

Upravo zato da se bar novčano kompenzira ta suluda turistička najezda, cijene i troškovi života u Veneciji su otišle u nebo, što je imalo za posljedicu da su se stanovnici počeli iseljavati, doslovce bježati glavom bez obzira na sve strane. U godinama prije terora kineskog virusa Venecija je uz 20 milijuna turista godišnje, imala 120.000 svojih stanovnika. A onda je zbog mega invazije zloglasnih kruzera spala na samo oko 55.000 stalnih žitelja. Ovim tempom iseljavanja, ako se turizam ne dovode u red, Venecija bi do 2030. godine, postala samo turističko radilište, bez ijednog stalnog stanovnika.

Suha Venecija i njeni kanali ovih dana čekaju spasonosnu vodu ko’ ozebli sunce. U ovom dijelu Europe već gotovo 20 dana dominira anticiklona s visokim proljetnim temperaturama. Najnovije vremenske prognoze Aeronautice militare (u Italiji meteorologiju drži vojska) ne najavljuje oborine, barem ne u idućih tjedan dana. Venecija ostaje u glibu do daljnjega. Jedina je sretna okolnost ta što do nje sada ne mogu ni mega kruzeri.

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube Corriere Della Sera

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to baš po velikom jugu. To nam nije ni malo umanjilo zadovoljstvo da predamo posadi ACI...

Toni Antišin: „U marini Olive Island važni su nam domaći zaposlenici zbog domaće atmosfere u kojoj se gosti osjećaju ugodno“

U 5. mjesecu 2023. navršilo se 10 godina otkako je Toni Antišin glavni menadžer Olive Island marine. Toliko traje i naše poznanstvo i naše...

Boris Ninić: “Marina Betina ima gajetu s kojom sudjelujemo na regatama latinskog idra”

Priča o betinskoj gajeti ne bi bila potpuna bez Borisa Ninića, Šibenčanina koji je toliko dugo na prostorima Murtera i Kornata da mu je...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here