Aktualno

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod...

VIDEO: NIKAD DOSAD VIĐENO Blokada Rijeke zbog razorne mine u luci

Nikad dosad u svojoj povijesti riječka luka i cijelo područje grada oko nje nije bila pod blokadom kao jučer, u nedjelju 19. 3. 2023. Naredbom riječkog Stožera civilne zaštite zaustavljen je sav promet zemljom, morem i zrakom ulicama oko Putničke obale, od trga riječkog autobusnog kolodvora na Žabici i Krešimirove ulice preko Adamićeve ulice i cijele Rive do Rive Boduli i gradske tržnice. Sve firme morale su obustaviti rad i napustiti svoje prostorije. Ispražnjeni su i zatvoreni svi restorani i kafići. Štoviše, evakuirano je oko pet stotina Riječana iz okolnih stanova. Neki od njih, koji nisu imali kamo, smješteni su u Dvorani mladosti na Trsatu, na privremene ležajeve i prehranu.

Svi brodovi morali su napustiti Riječku luku, a cijeli Riječki zaljev bio je pod strogom zabranom prilaza i plovidbe. Početak akcije označio je prepoznatljiv zavijajući ton sirene za opasnost, kao u ratu.

Za sve ovo „kriva“ je neaktivirana protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata, pronađena zabodena u dno Riječke luke. Mina je slučajno uočena još potkraj lipnja prošle godine tijekom radova u luci. Ukupne dužine gotovo tri metra i težine blizu tisuću kilograma sa 690 kilograma eksploziva – bila je duboko ukopana u muljevito morsko dno. Pala je odluka da se ta prijeteća opasnost napokon mora ukloniti. Za Dan D određena je upravo nedjelja, 23.3. Uzbuna će trajati sve dok pripadnici Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka razornu minu ne otegle na sigurnu udaljenost na moru, i dok ju ne aktiviraju tj. detoniraju.

Zato je nedjeljni prizor na riječkoj rivi bio nestvaran, nikad dotad viđen. Na „terenu“, su ostali samo Policija, Civilna zaštita, nekoliko novinara, par znatiželjnika, i zagriženih ribića s tunjom za špara i nadom da umjesto mine možda naleti neka orada. Bio je tu i jedan zlatni retriver, tek toliko da se ne može reći „nije bilo ni pasa“.

Nakon cijele drame, napokon je u nedjelju u 13 sati i 45 minuta odjeknula daleka, ali snažna eksplozija. Mogao se vidjeti i veliki stup vode. Nakon toga odjeknula je i sirena za prestanak opasnosti. Život u Rijeci vratio se u svoju svakodnevnu kolotečinu.

Na naslovnoj slici je eksplozija mine / Izvor: MUP

VIDEO:

Novo

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na morskim plovidbama donosi nesreću. Osnovni uzrok takvom vjerovanju bilo je nerazumijevanje prirodnih pojava, pa su...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju zanimljivi u svijetu jedrenja i izvan Hrvatske. Britanski portal Sail World, jedan od najznačajnijih u...

MALINSKA – GLAVOTOK: Porcijunkula – blagoslov barki, brodova i posada, 2. 8. 2024.

Bliži se 2. kolovoz, svetkovina Gospe od Anđela – Porcijunkula, kada u svim franjevačkim crkvama svi vjernici mogu izmoliti oprost svih vremenskih grijeha i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here