Aktualno

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

POZIV VINOLJUPCIMA Smotra istarskih vina u Gračišću, 1. 4. 2024.

Već 29 godina tradicionalno svakog Uskrsnog ponedjeljka u malom...

CROATIA NAUTIC SHOW, Marina Kaštela, 18-21. 4. 2024: 35 tvrtki predstavlja 80 brodova

U Marini Kaštela održava se od 18. do 21....

VIDEO: NIKAD DOSAD VIĐENO Blokada Rijeke zbog razorne mine u luci

Nikad dosad u svojoj povijesti riječka luka i cijelo područje grada oko nje nije bila pod blokadom kao jučer, u nedjelju 19. 3. 2023. Naredbom riječkog Stožera civilne zaštite zaustavljen je sav promet zemljom, morem i zrakom ulicama oko Putničke obale, od trga riječkog autobusnog kolodvora na Žabici i Krešimirove ulice preko Adamićeve ulice i cijele Rive do Rive Boduli i gradske tržnice. Sve firme morale su obustaviti rad i napustiti svoje prostorije. Ispražnjeni su i zatvoreni svi restorani i kafići. Štoviše, evakuirano je oko pet stotina Riječana iz okolnih stanova. Neki od njih, koji nisu imali kamo, smješteni su u Dvorani mladosti na Trsatu, na privremene ležajeve i prehranu.

Svi brodovi morali su napustiti Riječku luku, a cijeli Riječki zaljev bio je pod strogom zabranom prilaza i plovidbe. Početak akcije označio je prepoznatljiv zavijajući ton sirene za opasnost, kao u ratu.

Za sve ovo „kriva“ je neaktivirana protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata, pronađena zabodena u dno Riječke luke. Mina je slučajno uočena još potkraj lipnja prošle godine tijekom radova u luci. Ukupne dužine gotovo tri metra i težine blizu tisuću kilograma sa 690 kilograma eksploziva – bila je duboko ukopana u muljevito morsko dno. Pala je odluka da se ta prijeteća opasnost napokon mora ukloniti. Za Dan D određena je upravo nedjelja, 23.3. Uzbuna će trajati sve dok pripadnici Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka razornu minu ne otegle na sigurnu udaljenost na moru, i dok ju ne aktiviraju tj. detoniraju.

Zato je nedjeljni prizor na riječkoj rivi bio nestvaran, nikad dotad viđen. Na „terenu“, su ostali samo Policija, Civilna zaštita, nekoliko novinara, par znatiželjnika, i zagriženih ribića s tunjom za špara i nadom da umjesto mine možda naleti neka orada. Bio je tu i jedan zlatni retriver, tek toliko da se ne može reći „nije bilo ni pasa“.

Nakon cijele drame, napokon je u nedjelju u 13 sati i 45 minuta odjeknula daleka, ali snažna eksplozija. Mogao se vidjeti i veliki stup vode. Nakon toga odjeknula je i sirena za prestanak opasnosti. Život u Rijeci vratio se u svoju svakodnevnu kolotečinu.

Na naslovnoj slici je eksplozija mine / Izvor: MUP

VIDEO:

Novo

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

Ljudi koji su ACI marinama udahnuli dušu

Ovo su sjećanja i svjedočenja zaposlenika koji su od...

BORIS GAŠPERINI, direktor ACI marine Umag: Gost je – kralj!

Marina je sasvim promijenila Umag i odnos tamošnjih ljudi...

ACI MARINA JEZERA: Najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu je – Drago Pirija

Drago Pirija, najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu,...

POZIV VINOLJUPCIMA Smotra istarskih vina u Gračišću, 1. 4. 2024.

Već 29 godina tradicionalno svakog Uskrsnog ponedjeljka u malom drevnom istarskom gradiću Gračišću nedaleko Pazina održava se velika Smotra vina središnje Istre. Ovogodišnji Uskršnji...

Marija Blašković Krizmanić, 15 godina na čelu financija sustava ACI: “ACI je uvijek poslovao dobro”

Duša svake investicije i uspješne organizacije su – financije. A ACI je i tu imao sreće. ACI-jev Sektor ekonomsko-financijskih poslova od početka 1.7.1983. sve...

Emilio Vlačić: Kako su zbog straha JNA od stranih špijuna na jahtama skraćeni gatovi ACI marine Pula

Emilio Vlačić bio je uključen u projekt ACI od samog početka. Prije nego što je ušao u politiku, 15 je godina radio u pulskom...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here