Aktualno

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

ZIMSKO VARIVO: Slanutak s dimljenim goveđim jezikom

U ovom receptu smo se poigrali s jezikom kojeg se obično uz jetricu, tripice, bubrege, brizle, rep… smatra niže rangiranim komadom (pozicijom) mesa, ali on je kroz povijest uspješno prehranjivao velike težačke obitelji. Na škrtoj je zemlji trebalo do maksimuma sve iskoristiti, tako da je mekan i nutritivno bogat jezik u kombinaciji sa zasitnim slanutkom bio zahvalan zimski obrok.

Sastojci:

  • 1 dimljeni goveđi jezik ( cca 800 g)
  • 250 g slanutka (namočiti dan ranije)
  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 1 veća mrkva
  • 4 česna češnjaka
  • 1/2 vezice peršina
  • 50 g korijena celera
  • 200 g krumpira
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 lista lovora
  • 1 dl bijelog vina
  • začini: sol, papar, prstohvat muškatnog oraščića i ljute papričice po guštu

Priprema:

# 1. Jezik stavimo u hladnu vodu i prokuhamo 20-tak minuta. Ocijedimo pa ga stavimo u novu vrelu vodu uz dodatak jednog crvenog luka, oprane kore korijena celera i stabljike peršina te malo soli. Kuhamo oko 1,5 do 2 sata, odnosno dok ne postane mekan.

# 2. Kad smo stavili kuhati jezik, u drugom loncu prvo na maslinovom ulju 10-tak minuta propirjamo sitno sjeckani crveni luk s naribanim lukom i celerom. Kad luk lagano zažuti dodamo ocijeđeni slanutak koji smo namočili u vodi preko noći, krumpir narezan na kockice, sjeckani češnjak i lovor. Podlijemo vodom, vinom i dijelom vode u kojoj se kuha jezik. Dodamo začine po vlastitom ukusu i ostavimo da se kuha na sasvim laganoj vatri.

# 3. Kad jezik omekša, stavimo ga na par minuta u hladnu vodu tako da mu možemo lakše oguliti kožu, skinemo s njega okusne pupoljke pa ga narežemo na komade oko 1 cm debljine.

# 4. Kad je slanutak kuhan dodamo mu slanutak i ostavimo da se u slanutku kuha još pola sata da pusti, kako bi rekli, guše. Kad je gotovo pospemo varivo sitno narezanim listovima peršina i serviramo.

Novo

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LOVRAN: Fešta posvećena trešnji, 15. 6. 2024.

Tijekom cijelog lipnja u Lovranu se mogu kušati razne...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here