Aktualno

BETINA: Ženska veslačka regata “Dlan&Veslo” i velika mjesna fešta uz Dan brganja, 4. 8. 2024.

Dan brganja poznata je betinska fešta u čast posebnoj...

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo nagradu „Joža Horvat“ za najbolje putopise

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo je književnu nagradu „Joža Horvat“...

MITAN MARINA: Modna revija “Mitan fashion show”, 25. 7. 2024.

Nakon što se prošlog tjedna u Mitan Marini u...

ZIMSKO VARIVO: Slanutak s dimljenim goveđim jezikom

U ovom receptu smo se poigrali s jezikom kojeg se obično uz jetricu, tripice, bubrege, brizle, rep… smatra niže rangiranim komadom (pozicijom) mesa, ali on je kroz povijest uspješno prehranjivao velike težačke obitelji. Na škrtoj je zemlji trebalo do maksimuma sve iskoristiti, tako da je mekan i nutritivno bogat jezik u kombinaciji sa zasitnim slanutkom bio zahvalan zimski obrok.

Sastojci:

  • 1 dimljeni goveđi jezik ( cca 800 g)
  • 250 g slanutka (namočiti dan ranije)
  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 1 veća mrkva
  • 4 česna češnjaka
  • 1/2 vezice peršina
  • 50 g korijena celera
  • 200 g krumpira
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 lista lovora
  • 1 dl bijelog vina
  • začini: sol, papar, prstohvat muškatnog oraščića i ljute papričice po guštu

Priprema:

# 1. Jezik stavimo u hladnu vodu i prokuhamo 20-tak minuta. Ocijedimo pa ga stavimo u novu vrelu vodu uz dodatak jednog crvenog luka, oprane kore korijena celera i stabljike peršina te malo soli. Kuhamo oko 1,5 do 2 sata, odnosno dok ne postane mekan.

# 2. Kad smo stavili kuhati jezik, u drugom loncu prvo na maslinovom ulju 10-tak minuta propirjamo sitno sjeckani crveni luk s naribanim lukom i celerom. Kad luk lagano zažuti dodamo ocijeđeni slanutak koji smo namočili u vodi preko noći, krumpir narezan na kockice, sjeckani češnjak i lovor. Podlijemo vodom, vinom i dijelom vode u kojoj se kuha jezik. Dodamo začine po vlastitom ukusu i ostavimo da se kuha na sasvim laganoj vatri.

# 3. Kad jezik omekša, stavimo ga na par minuta u hladnu vodu tako da mu možemo lakše oguliti kožu, skinemo s njega okusne pupoljke pa ga narežemo na komade oko 1 cm debljine.

# 4. Kad je slanutak kuhan dodamo mu slanutak i ostavimo da se u slanutku kuha još pola sata da pusti, kako bi rekli, guše. Kad je gotovo pospemo varivo sitno narezanim listovima peršina i serviramo.

Novo

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo nagradu „Joža Horvat“ za najbolje putopise

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo je književnu nagradu „Joža Horvat“...

Marija Grčić Sultanija, prva hrvatska žena-mornar plovila je odjevena kao muškarac

Prva žena pomorac u Hrvatskoj zvala se Marija Grčić....

MITAN MARINA: Modna revija “Mitan fashion show”, 25. 7. 2024.

Nakon što se prošlog tjedna u Mitan Marini u...

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo nagradu „Joža Horvat“ za najbolje putopise

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo je književnu nagradu „Joža Horvat“ u znak čuvanja sjećanja na našeg poznatog književnika i putopisca koji je na jedrenjaku Besa...

Prihvaćena su nova pravila regate i opreme tradicijskih barki za sjevernu Dalmaciju

Srpanj, kolovoz i rujan krcati su terminima regata tradicijskih barki i događanja s programima očuvanja tradicije i hrvatske pomorske baštine. Hrvatski jedriličarski savez nema...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod nazivom „Dani u vali“, održat će se u Starom gradu na Hvaru od 19. do...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here