Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

ŽIVOT NA MORU: Tri godine plovidbe oko svijeta na kruzeru sa stanovima i uredima

Za trogodišnji život i putovanje svjetskim morima na stambeno-poslovnom kruzeru MV Gemini kompanija „Life at Sea Cruises“ iz Floride traži od 90 000 dolara po osobi, all inclusive.

Brod, plovidba i pučina oduvijek su bili simbol slobode. Tako je i danas, tim više nakon iskustva zatvorenosti u stanovima za vrijeme pandemije. Kamo i kako pobjeći od rutiniranog, dosadnog života u kojem se redaju stalno isti dani? Koliko samo ljudi svaku večer utone u san s mislima o bijegu nekamo daleko, na uzbudljivo lutanje svjetskim morima od obale do obale, do egzotičnih podneblja, do ugode i mira južnih mora.

Zov oceana i avantura pod jedrima

Neki su taj san i ostvarili. I kod nas i u svijetu. O tome govore njihovi brodski dnevnici. Kod nas je to Besa – brodski dnevnik književnika i partizana Jože Horvata. Pobjegao je sa cijelom svojom obitelji na pučinu od šikaniranja tadašnjih vlastodržaca, komunista koji baš i nisu podnosili slobodoumne intelektualce. O tome je napisao slikovito, živo i uzbudljivo svjedočanstvo. U to vrijeme nije bilo interneta, pa je tekstove slao poštom i telegramom u redakciju Vjesnika i tako je u tadašnjim uvjetima radio „na daljinu“. Honorari su ga pak čekali u poštama u sljedećim lukama na raznim tropskim otocima.

Njegovim brazdama krenuli su i drugi, iz različitih pobuda. Pa čak i bogati kralj ovrha odvjetnik Marijan Hanžeković koji je ploveći na jedrilici preko Atlantika odlučio da će se razvesti i o tome napisao knjigu „Klatarenje Atlantikom“.

Nekadašnji prelazak Atlantika pod jedrima danas nije više nikakav pothvat. Sve se zna o vjetrovima i godišnjim dobima, pa to više nije uzbudljivo putovanje. Važno je samo da imate pouzdan brod, dovoljno provijanta i novca da se možete vratiti. Ako baš ne namjeravate preko bare i ostati. Puno je uzbudljivije ploviti Jadranom, pod burom, neverom i olujnim jugom. Ali to je neka druga priča. To je izazov za adrenalince, a ne za ljude željne komfornog putovanja po egzotičnim mjestima.

Lounge na palubi MV Gemini
Lounge na palubi MV Gemini / Izvor: LifeAtSeaCruises.com

Luksuzna plovidba na kruzeru sa stanovima, uredima, bolnicom, fitnessom…

A evo što takvima nudi suvremena stvarnost. Možete se preseliti na kruzer i pretvoriti godišnji odmor u trogodišnji odmor. Zakupite brodski stan i ured. Imate svoj dom, posao, plovite svijetom uz sve blagodati civilizacije. I k tome još imate porezne olakšice kao međunarodni rezident na brodu. Za trogodišnji život i putovanje svjetskim morima na stambeno-poslovnom kruzeru MV Gemini kompanija „Life at Sea Cruises“ iz Floride traži od 90 000 dolara po osobi, all inclusive. Kompanija je 1. 3. 2023. počela primati rezervacije za prvo ovako dugačko i sveobuhvatno putovanje oko svijeta. Za tu je svrhu tridesetak godina star brod MV Gemini obnovljen i preuređen. Brod ima 400 kabina u kojima se može smjestiti 1 074 putnika.

Sunčalište s bazenom na palubi MV Gemini
Sunčalište s bazenom na palubi MV Gemini / Izvor: LifeAtSeaCruises.comEvo što se nudi na tom kruzeru. Stambeni prostor od komforne garsonijere veličine 40 četvornih metara do apartmana od 80 kvadrata s balkonom i pogledom na more. Poslovni centar sa 14 ureda, sobama za sastanke, knjižnicom i besplatnim širokopojasnim pristupom internetu velike brzine preko Muskovog satelitskog sustava Star Link. Posebne porezne povlastice jer živite i radite na brodu u međunarodnim vodama razlikuju se ovisno o tome iz koje države dolazite – za Amerikance je to povoljno i privlačno. A kakva je situacija u Hrvatskoj to netko jako poduzetan tek treba dobro proučiti i prodiskutirati s našim poreznicima, pa neka nam javi. Na brodu su restorani, kafići, kino, kazalište, bazen, trim staza, fitness, wellness, golf simulator, spa, ples, koncerti, animacije, razna predavanja i radionice… Bolnica dežura 24 sata, s besplatnim „kućnim“ posjetama liječnika.

Lounge s panoramskim pogledom
Lounge s panoramskim pogledom / Izvor: LifeAtSeaCruises.com

Uplovit će u 375 luka na 7 kontinenata

Brod MV Gemini će tijekom sljedeće tri godine obići 375 luka u 135 zemalja na svih sedam kontinenata. Putnici/stanovnici broda će preploviti 130 000 milja oko svijeta. Šest puta će prijeći ekvator, istražiti više od 100 tropskih otoka. Brod će stalno biti u pokretu, a njegovi s stanovnici s prozora svoje sobe svakih će par dana imati pogled na drugačije „dvorište“. Svaki dan će doživjeti, osjetiti i naučiti nešto novo, upoznati nove ljude, nove okuse hrane i pića, nove krajeve – sve to obećaju oranizatori.

Vidjet će kip Krista iznad Rio de Janeira, Taj Mahala u Indiji, piramide u Gizi, sveti grad Inka Machu Picchua u Peruu i Kineski zid. Božić će proslaviti u Brazilu a Novu godinu dočekati u Argentini. Stat će na Karibima i oploviti obje obale Latinske Amerike te zapadnu obalu SAD-a i zatim prijeći na Havaje. Na ruti su i Australija, i Novi Zeland, i cijela Afrika te Napoleonova Sv. Helena, Kanari i Madeira. Nakon sjeverne Europe brod se vraća u Sredozemlje.

Rezervacije su u tijeku. Brod isplovljava 1. 11. 2023., iz Istanbula, 5. 11. 2023. iz Barcelone, a 16. 11. 2023. iz Miamija. Sve informacije i online rezervacije dostupne su na web stranici https://www.lifeatseacruises.com/.

Pandemija je dala sasvim novi zamah kruzing industriji. Osim ove ponude trogodišnjeg putovanja oko svijeta nudi se i trajno preseljenje na kruzer na kojem se prodaju stanovi u vlasništvo. Takav luksuzni stambeno-poslovni kruzer gradi se u brodogradilištu Brodosplit u Splitu, a treba biti dovršen do 2025. godine. Pa ako i nećete na trogodišnju odiseju s MV Geminijem, još stignete uhvatiti taj ili neki drugi brod.

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

MALINSKA: Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak, trinkani hrastovi, drvene barke i rimski novčić

Malinsku sam prvi put posjetio jednog proljeća prije dvadesetak godina. Inače sam je znao samo kao putokaz na cesti kojom sam putovao do marine...

BETINA: Gajeta i tradicija živjet će vječno

Ono što su u Egiptu piramide i faraoni, u Parizu Notre Dame i Eiffelov toranj, to su u Betini Muzej drvene brodogradnje i lučica...

Uručili smo Srebrno sidro Nautičke patrole Marini Funtana

Evo nas u marini Funtana, koja je ocjenama nautičara ovoj marini priskrbila drugo mjesto za 2022. godinu a time i pripadajuće priznanje - Srebrno...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here