Aktualno

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

ŽIVOT NA MORU: Tri godine plovidbe oko svijeta na kruzeru sa stanovima i uredima

Za trogodišnji život i putovanje svjetskim morima na stambeno-poslovnom kruzeru MV Gemini kompanija „Life at Sea Cruises“ iz Floride traži od 90 000 dolara po osobi, all inclusive.

Brod, plovidba i pučina oduvijek su bili simbol slobode. Tako je i danas, tim više nakon iskustva zatvorenosti u stanovima za vrijeme pandemije. Kamo i kako pobjeći od rutiniranog, dosadnog života u kojem se redaju stalno isti dani? Koliko samo ljudi svaku večer utone u san s mislima o bijegu nekamo daleko, na uzbudljivo lutanje svjetskim morima od obale do obale, do egzotičnih podneblja, do ugode i mira južnih mora.

Zov oceana i avantura pod jedrima

Neki su taj san i ostvarili. I kod nas i u svijetu. O tome govore njihovi brodski dnevnici. Kod nas je to Besa – brodski dnevnik književnika i partizana Jože Horvata. Pobjegao je sa cijelom svojom obitelji na pučinu od šikaniranja tadašnjih vlastodržaca, komunista koji baš i nisu podnosili slobodoumne intelektualce. O tome je napisao slikovito, živo i uzbudljivo svjedočanstvo. U to vrijeme nije bilo interneta, pa je tekstove slao poštom i telegramom u redakciju Vjesnika i tako je u tadašnjim uvjetima radio „na daljinu“. Honorari su ga pak čekali u poštama u sljedećim lukama na raznim tropskim otocima.

Njegovim brazdama krenuli su i drugi, iz različitih pobuda. Pa čak i bogati kralj ovrha odvjetnik Marijan Hanžeković koji je ploveći na jedrilici preko Atlantika odlučio da će se razvesti i o tome napisao knjigu „Klatarenje Atlantikom“.

Nekadašnji prelazak Atlantika pod jedrima danas nije više nikakav pothvat. Sve se zna o vjetrovima i godišnjim dobima, pa to više nije uzbudljivo putovanje. Važno je samo da imate pouzdan brod, dovoljno provijanta i novca da se možete vratiti. Ako baš ne namjeravate preko bare i ostati. Puno je uzbudljivije ploviti Jadranom, pod burom, neverom i olujnim jugom. Ali to je neka druga priča. To je izazov za adrenalince, a ne za ljude željne komfornog putovanja po egzotičnim mjestima.

Lounge na palubi MV Gemini
Lounge na palubi MV Gemini / Izvor: LifeAtSeaCruises.com

Luksuzna plovidba na kruzeru sa stanovima, uredima, bolnicom, fitnessom…

A evo što takvima nudi suvremena stvarnost. Možete se preseliti na kruzer i pretvoriti godišnji odmor u trogodišnji odmor. Zakupite brodski stan i ured. Imate svoj dom, posao, plovite svijetom uz sve blagodati civilizacije. I k tome još imate porezne olakšice kao međunarodni rezident na brodu. Za trogodišnji život i putovanje svjetskim morima na stambeno-poslovnom kruzeru MV Gemini kompanija „Life at Sea Cruises“ iz Floride traži od 90 000 dolara po osobi, all inclusive. Kompanija je 1. 3. 2023. počela primati rezervacije za prvo ovako dugačko i sveobuhvatno putovanje oko svijeta. Za tu je svrhu tridesetak godina star brod MV Gemini obnovljen i preuređen. Brod ima 400 kabina u kojima se može smjestiti 1 074 putnika.

Sunčalište s bazenom na palubi MV Gemini
Sunčalište s bazenom na palubi MV Gemini / Izvor: LifeAtSeaCruises.comEvo što se nudi na tom kruzeru. Stambeni prostor od komforne garsonijere veličine 40 četvornih metara do apartmana od 80 kvadrata s balkonom i pogledom na more. Poslovni centar sa 14 ureda, sobama za sastanke, knjižnicom i besplatnim širokopojasnim pristupom internetu velike brzine preko Muskovog satelitskog sustava Star Link. Posebne porezne povlastice jer živite i radite na brodu u međunarodnim vodama razlikuju se ovisno o tome iz koje države dolazite – za Amerikance je to povoljno i privlačno. A kakva je situacija u Hrvatskoj to netko jako poduzetan tek treba dobro proučiti i prodiskutirati s našim poreznicima, pa neka nam javi. Na brodu su restorani, kafići, kino, kazalište, bazen, trim staza, fitness, wellness, golf simulator, spa, ples, koncerti, animacije, razna predavanja i radionice… Bolnica dežura 24 sata, s besplatnim „kućnim“ posjetama liječnika.

Lounge s panoramskim pogledom
Lounge s panoramskim pogledom / Izvor: LifeAtSeaCruises.com

Uplovit će u 375 luka na 7 kontinenata

Brod MV Gemini će tijekom sljedeće tri godine obići 375 luka u 135 zemalja na svih sedam kontinenata. Putnici/stanovnici broda će preploviti 130 000 milja oko svijeta. Šest puta će prijeći ekvator, istražiti više od 100 tropskih otoka. Brod će stalno biti u pokretu, a njegovi s stanovnici s prozora svoje sobe svakih će par dana imati pogled na drugačije „dvorište“. Svaki dan će doživjeti, osjetiti i naučiti nešto novo, upoznati nove ljude, nove okuse hrane i pića, nove krajeve – sve to obećaju oranizatori.

Vidjet će kip Krista iznad Rio de Janeira, Taj Mahala u Indiji, piramide u Gizi, sveti grad Inka Machu Picchua u Peruu i Kineski zid. Božić će proslaviti u Brazilu a Novu godinu dočekati u Argentini. Stat će na Karibima i oploviti obje obale Latinske Amerike te zapadnu obalu SAD-a i zatim prijeći na Havaje. Na ruti su i Australija, i Novi Zeland, i cijela Afrika te Napoleonova Sv. Helena, Kanari i Madeira. Nakon sjeverne Europe brod se vraća u Sredozemlje.

Rezervacije su u tijeku. Brod isplovljava 1. 11. 2023., iz Istanbula, 5. 11. 2023. iz Barcelone, a 16. 11. 2023. iz Miamija. Sve informacije i online rezervacije dostupne su na web stranici https://www.lifeatseacruises.com/.

Pandemija je dala sasvim novi zamah kruzing industriji. Osim ove ponude trogodišnjeg putovanja oko svijeta nudi se i trajno preseljenje na kruzer na kojem se prodaju stanovi u vlasništvo. Takav luksuzni stambeno-poslovni kruzer gradi se u brodogradilištu Brodosplit u Splitu, a treba biti dovršen do 2025. godine. Pa ako i nećete na trogodišnju odiseju s MV Geminijem, još stignete uhvatiti taj ili neki drugi brod.

Novo

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

ZLATKO DALIĆ U ZLATNOJ MARINI FRAPA: Vrhunski izbornik u vrhunskoj marini

Marina Frapa je prema ocjenama nautičara u anketi Nautičke...

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

Ljetni posao u NP Mljet: Traži se zapovjednik broda, 4 mornara, 3 čuvara prirode, turistički vodič, 4 trgovca…

Rok za prijavu: 21.2.2024. Poslodavac: Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Pristanište 2, 20 226 Goveđari Mjesto rada: Mljet Posao: Sezonski, naknada za prijevoz u cijelosti, nije osiguran...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here