Aktualno

BIOGRAD BOAT SHOW: Rekordni broj novih 500 plovila do 24 metra (22-26.10.2025.)

Prema najavama organizatora Biograd Boat Showa, tvrtke Ilirija d.d,...

RONIOCI ČISTE PODMORJE: „Fascinantno je kako se uvijek nađe otpad kad god se negdje zaroni!“

Mrežasta vreća za krumpire dio je opreme ronilaca kad...

Rijeka Boat Show, 25-28.9.2025.

Na gatu Karoline Riječke održat će Rijeka Boat Show...

Čokoladni klasik: Caprese torta od badema – bez glutena

Uz nastanak ovog mediteranskog čokoladnog klasika s talijanskog otoka Capri vezana je anegdota. Otočni slastičar Carmine Di Fiore je, u žurbi radeći tortu od badema, u smjesu za tijesto zaboravio dodati brašno. I evo tako nam omogućio da već cijelo stoljeće uživamo u ovoj bogatoj, sočnoj čokoladnoj fantaziji bez glutena. Evo recepta.

Sastojci:

  • 300 g tamne čokolade
  • 300 g maslaca
  • 200 g mljevenih badema
  • 80 g gorkog kakaa u prahu
  • 200 gr kristal šećera
  • 5 jaja (razdvojiti žumance i bjelanjke, pa bjelanjke istući s prstohvatom soli)
  • ribana korica 1 naranče
  • 3 žlice ruma ili likera od naranče
  • mali prstohvat soli
  • šećer u prahu ili gorki kakao za posipanje torte

Priprema:

#1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namastite kalup za tortu (26 ili 28 cm) i dno obložite papirom za pečenje.

#2. U posudi na laganoj vatri otopite maslac pa dodajte izlomljenu čokoladu uz stalno miješanje. Kada se čokolada otopi maknite ju na stranu i dodajte šećer, liker i bademe te dobro promiješajte mikserom da se šećer otopi i smjesa sjedini. Dodajte žumanjke, izmiksajte te na kraju lagano špatulom umiješajte i istučene bjelanjaka.

#3. Smjesu za tortu izlijte u kalup i stavimo u pećnicu. Odmah smanjimo temperaturu na 150 -155 stupnjeva Celzijusovih. Pecite cca 30-35 minuta, pa izvadite iz pećnice. Kad se malo ohladi, izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu ili gorkim kakaom i ukrasite voćem.

Novo

BIOGRAD BOAT SHOW: Rekordni broj novih 500 plovila do 24 metra (22-26.10.2025.)

Prema najavama organizatora Biograd Boat Showa, tvrtke Ilirija d.d,...

RONIOCI ČISTE PODMORJE: „Fascinantno je kako se uvijek nađe otpad kad god se negdje zaroni!“

Mrežasta vreća za krumpire dio je opreme ronilaca kad...

Rijeka Boat Show, 25-28.9.2025.

Na gatu Karoline Riječke održat će Rijeka Boat Show...

I DOBRA I LOŠA VIJEST: Na Korčuli otkriveno prvo gnijezdo glavate želve u Hrvatskoj

Uzbudljiva se vijest o prinovi u Jadranu danas pronijela...

ODRŽIVA MARIKULTURA: Orade i brancini na hrani od ličinki crne vojničke muhe imaju veće filete

Morska riba kao zdrava namirnica sve je traženija, a to predstavlja prijetnju za prelov divlje ribe i narušavanje ekološkog sustava u moru. Održivi odgovor...

Treba li svaka uvala luku: Pretvaramo li Jadransko more u niskobudžetnu megamarinu?

„More više nije tišina, nije odmor, nije prostor za život. Ono postaje buka, propeleri, izletnički brodovi, zagađenje, smeće... a ono što boli najviše -...

Doživljaj rovinjske i istarske autentičnosti na 19. regati tradicijskih barki

Kontrast upečatljivih boja tradicijskih jedara i plavetnila rovinjskog akvatorija po 19. put oduševio je brojne posjetitelje koji su uživali u raznovrsnim doživljajima rovinjske i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nautička Patrola
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.