Aktualno

Savršeni manevar kapetana megajahte Excellence Nera u maloj krčkoj luci

Pošto sam danas u Krku par sati proveo kod...

U Rijeci održana prva konferencija čuvara pomorske baštine Istre, Kvarnera i Dalmacije

Prva konferencija o očuvanju i interpretaciji pomorske baštine Hrvatske...

Splitski festival jedrenja: Kalendar regata – Boboviška, Mala Mrduja, Mrduja i Viška

U sklopu obilježavanja svoje 100. obljetnice djelovanja Jedriličarski klub...

Čokoladni klasik: Caprese torta od badema – bez glutena

Uz nastanak ovog mediteranskog čokoladnog klasika s talijanskog otoka Capri vezana je anegdota. Otočni slastičar Carmine Di Fiore je, u žurbi radeći tortu od badema, u smjesu za tijesto zaboravio dodati brašno. I evo tako nam omogućio da već cijelo stoljeće uživamo u ovoj bogatoj, sočnoj čokoladnoj fantaziji bez glutena. Evo recepta.

Sastojci:

  • 300 g tamne čokolade
  • 300 g maslaca
  • 200 g mljevenih badema
  • 80 g gorkog kakaa u prahu
  • 200 gr kristal šećera
  • 5 jaja (razdvojiti žumance i bjelanjke, pa bjelanjke istući s prstohvatom soli)
  • ribana korica 1 naranče
  • 3 žlice ruma ili likera od naranče
  • mali prstohvat soli
  • šećer u prahu ili gorki kakao za posipanje torte

Priprema:

#1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namastite kalup za tortu (26 ili 28 cm) i dno obložite papirom za pečenje.

#2. U posudi na laganoj vatri otopite maslac pa dodajte izlomljenu čokoladu uz stalno miješanje. Kada se čokolada otopi maknite ju na stranu i dodajte šećer, liker i bademe te dobro promiješajte mikserom da se šećer otopi i smjesa sjedini. Dodajte žumanjke, izmiksajte te na kraju lagano špatulom umiješajte i istučene bjelanjaka.

#3. Smjesu za tortu izlijte u kalup i stavimo u pećnicu. Odmah smanjimo temperaturu na 150 -155 stupnjeva Celzijusovih. Pecite cca 30-35 minuta, pa izvadite iz pećnice. Kad se malo ohladi, izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu ili gorkim kakaom i ukrasite voćem.

Novo

Savršeni manevar kapetana megajahte Excellence Nera u maloj krčkoj luci

Pošto sam danas u Krku par sati proveo kod...

DOBA NAUTIČKOG BLAGOSTANJA: ACI standard vrhunske hrane i dobre zabave

Nautičarski Belle Epoque što su ga stvorile ACI-jeve marine...

U Rijeci održana prva konferencija čuvara pomorske baštine Istre, Kvarnera i Dalmacije

Prva konferencija o očuvanju i interpretaciji pomorske baštine Hrvatske...

Splitski festival jedrenja: Kalendar regata – Boboviška, Mala Mrduja, Mrduja i Viška

U sklopu obilježavanja svoje 100. obljetnice djelovanja Jedriličarski klub...

FIUMARE 2024: 11 entuzijasta na kiši i bezvjetrici zaslužuju pohvalu, a barka s krpenim jedrima „Ničija“ – pobjedu

Današnjoj regati i smotri tradicijskih barki u sklopu 11. Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – Fiumare 2024 u Rijeci nažalost vremenski uvjeti nisu...

Svjetska elita u ACI marinama: Modna dizajnerica Roberta di Camerino u lovu na lignje

U ACI-jevim marinama od samog su početka boravili brojni prinčevi i kraljevi, industrijalci i predsjednici velikih korporacija, državnici i premijeri koji su plovili Jadranom,...

ČUVANJE MORSKIH LIVADA JADRANA: Specijalna autonomna plovila će snimati podmorje

Jadranom će uskoro zaploviti autonomna plovila (ASV - Autonomous Surface Vehicles) opremljena kamerama i senzorima sa zadatkom da snime i naprave karte podmorja s...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here