Aktualno

CRES: Fešta od creske janjetine i sira

U subotu 26. 4.2025. s početkom u 17 sati...

Cres slavi 180 godina turističke tradicije: ACI marina Cres dobila priznanje za doprinos

U godini u kojoj Cres obilježava visoku obljetnicu, 180...

Kome i kada će se dodijeliti koncesija za Marinu Zadar?

Vlada još uvijek nije donijela odluku kome će dodijeliti...

Rižoto s ciklom

Sezona je cikle pa je ovo savršeni lagani rižoto za vruće dane. Zanimljive je boje i blagog, a bogatog okusa.

Sastojci:

  • 4 cikle srednje veličine
  • 2-3 crvena luka
  • 4 češnja bijelog luka
  • 250 g riže
  • 1,5 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 100 g maslaca
  • 7 dl povrtnog temeljca
  • 100 g sira gorgonzola dolce (ili obična gorgonzola)
  • 1,5 dl vrhnja za kuhanje
  • ribani parmezan po ukusu
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić

Priprema:

#1. Svježu ciklu možemo ispeći umotanu u aluminijskoj foliji u pećnici, skuhati ili koristiti već skuhanu, vakumiranu iz trgovine.

#2. Ispečenu odnosno skuhanu ciklu narežemo na kriške i ispasiramo u pire štapnim mikserom.

#3. U dubljoj tavi na maslinovu ulju propirjamo sitno sjeckani crveni luk na laganoj vatri, samo da zastakleni. Kad luk postane proziran, dodamo rižu i sitno sjeckani češnjak te pirjamo kratko, samo 3 do 4 minute.

#4. Podlijemo bijelim vinom i miješamo dok tekućina ne ispari.

#5. Podlijevamo potom malo po malo povrtnim temeljcem i lagano kuhamo uz miješanje. Pazite da riža ne zapliva u previše tekućine i da ne bude prekuhana. Riža treba biti al dente (kad se zagrize, zrno u sredini mora zadržati čvrstoću).

#6. Kad je riža gusta kaša kuhana al dente, dodamo u tavu pasiranu ciklu i kuhamo uz miješanje još kratko, svega nekoliko minuta, tako da se sjedini.

#7. Dodamo u rižoto soli, papra i prstohvat mljevenog muškatnog oraščića, provjerimo okus, ako je potrebno dodamo začina, i na kraju u rižoto umiješamo maslac i parmezan. Promiješamo da se sjedini i uklonimo s plamena te ostavimo par minuta da odmori prije jela.

#8. Gorgonzolu otopimo u vrhnju za kuhanje na laganoj vatri, pa prilikom serviranja pokapamo po rižotu.

Rižoto od cikle s gorgonzolom dolce
Rižoto od cikle s gorgonzolom dolce / Simio: Pave Turić

Novo

CRES: Fešta od creske janjetine i sira

U subotu 26. 4.2025. s početkom u 17 sati...

Cres slavi 180 godina turističke tradicije: ACI marina Cres dobila priznanje za doprinos

U godini u kojoj Cres obilježava visoku obljetnicu, 180...

ACI Card pogodnosti za 2025. godinu

ACI Card je članska kartica namijenjena isključivo nautičarima koji...

Kome i kada će se dodijeliti koncesija za Marinu Zadar?

Vlada još uvijek nije donijela odluku kome će dodijeliti...

U Jadranu je pronađeno 216 stranih vrsta

ALIENA je sasvim prikladan naziv talijansko-hrvatskog projekta kroz koji je izrađena detaljna baza podataka o stranim vrstama u Jadranskom moru. Baza uključuje evidenciju s...

Starost tune procjenjuje se prema koncentričnim prstenovima rasta u presjeku šipčice leđne peraje

Tuna rekorderka od 317 kilograma koju je u akvatoriju kod otoka Žirja uhvatio vodički licencirani tunolovac Anton Roca s broda Bakul nema 30 godina,...

NP Mljet zapošljava za sezonu zapovjednika broda, mornara, čuvare prirode …

Nacionalni park Mljet za sezonu zapošljava ukupno 17 djelatnika na raznim poslovima s početkom rada 1. 5. 2025. godine. Nude se ugovori u trajanju...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here