Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Rižoto s ciklom

Sezona je cikle pa je ovo savršeni lagani rižoto za vruće dane. Zanimljive je boje i blagog, a bogatog okusa.

Sastojci:

  • 4 cikle srednje veličine
  • 2-3 crvena luka
  • 4 češnja bijelog luka
  • 250 g riže
  • 1,5 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 100 g maslaca
  • 7 dl povrtnog temeljca
  • 100 g sira gorgonzola dolce (ili obična gorgonzola)
  • 1,5 dl vrhnja za kuhanje
  • ribani parmezan po ukusu
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić

Priprema:

#1. Svježu ciklu možemo ispeći umotanu u aluminijskoj foliji u pećnici, skuhati ili koristiti već skuhanu, vakumiranu iz trgovine.

#2. Ispečenu odnosno skuhanu ciklu narežemo na kriške i ispasiramo u pire štapnim mikserom.

#3. U dubljoj tavi na maslinovu ulju propirjamo sitno sjeckani crveni luk na laganoj vatri, samo da zastakleni. Kad luk postane proziran, dodamo rižu i sitno sjeckani češnjak te pirjamo kratko, samo 3 do 4 minute.

#4. Podlijemo bijelim vinom i miješamo dok tekućina ne ispari.

#5. Podlijevamo potom malo po malo povrtnim temeljcem i lagano kuhamo uz miješanje. Pazite da riža ne zapliva u previše tekućine i da ne bude prekuhana. Riža treba biti al dente (kad se zagrize, zrno u sredini mora zadržati čvrstoću).

#6. Kad je riža gusta kaša kuhana al dente, dodamo u tavu pasiranu ciklu i kuhamo uz miješanje još kratko, svega nekoliko minuta, tako da se sjedini.

#7. Dodamo u rižoto soli, papra i prstohvat mljevenog muškatnog oraščića, provjerimo okus, ako je potrebno dodamo začina, i na kraju u rižoto umiješamo maslac i parmezan. Promiješamo da se sjedini i uklonimo s plamena te ostavimo par minuta da odmori prije jela.

#8. Gorgonzolu otopimo u vrhnju za kuhanje na laganoj vatri, pa prilikom serviranja pokapamo po rižotu.

Rižoto od cikle s gorgonzolom dolce
Rižoto od cikle s gorgonzolom dolce / Simio: Pave Turić

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to baš po velikom jugu. To nam nije ni malo umanjilo zadovoljstvo da predamo posadi ACI...

Toni Antišin: „U marini Olive Island važni su nam domaći zaposlenici zbog domaće atmosfere u kojoj se gosti osjećaju ugodno“

U 5. mjesecu 2023. navršilo se 10 godina otkako je Toni Antišin glavni menadžer Olive Island marine. Toliko traje i naše poznanstvo i naše...

Boris Ninić: “Marina Betina ima gajetu s kojom sudjelujemo na regatama latinskog idra”

Priča o betinskoj gajeti ne bi bila potpuna bez Borisa Ninića, Šibenčanina koji je toliko dugo na prostorima Murtera i Kornata da mu je...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here