Aktualno

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

ALFA NERO: Raskoš na 82 metra dugačkoj superjahti s infinity bazenom

Već nekoliko godina Jadranom kruži 82 metra dug super-jahta Alfa Nero.

Ono po čemu se ovo ploveće čudo razlikuje od svih ostalih nalazi se na njenoj krmi. Umjesto uobičajenih sofa i sjedala, ovdje se ljeska voda bazena za plivanje. Krmena stjenka tog bazena prozirna je pa se sa stražnje strane lijepo mogu vidjeti tijela kupača i kupačica. To još nije toliko senzacionalno, isto kao ni to da voda u bazenu može biti po želji – slatka ili morska, da se u bazenu može veslati, da za stvaranje ugode postoji i raspršivač vodene maglice … Prava senzacija je u tome da bazen hidraulično pokriva golemu garažu i da se za samo nekoliko minuta pretvara u platformu za spuštanje helikoptera. To je ono veliko slovu H koje se nazire kroz bistru vodu na dnu bazena. Kako to izgleda tehnički? Pritiskom na dugme aktivira se hidraulički sustav koji podiže dno bazena. Voda se preko palube kroz kanale prelijeva u stranice bazena i popunjava prostor ispod platforme. Sve dok dno-platforma nije spremna za prihvat letjelice s vlasnikom ili VIP gostima.

Na sličan se način i voda u bazenu obnavlja, s tim što se drenira kroz brodske balastne tankove. Savršen je i vizualni doživljaj bazena. Koristeći «infinity» (beskonačan) dizajn, popularan u mnogim hotelima najviše kategorije, voda u bazenu kad se gleda s kormila izgleda kao da teče beskrajno preko horizonta. To je postignuto dodavanjem trijangulirajuće sekcije ogledala. Sve je to pojačano savršeno izbijeljenom tikovinom i moćnim sjajem prvoklasnog kroma.

Alfa Nero u plovidbi, pogled odozgo
Alfa Nero u plovidbi, pogled odozgo / Foto: Oceanco

Alfa Nero – infinity bazen

Jahta inače pruža više od 370 četvornih metara životnog prostora za 12 ljudi, koje opslužuje 28 članova posade. Vlasnički apartman zauzima cijelu gornju palubu i posve je privatan pa njegove slike u javnosti ne postoje. Tu su i dva VIP i dva gostinjska apartmana s ekstravagantnim kupaonicama, golemi salon, tri blagovaonice, kino dvorana, plesni podij, fitness dvorana, salon za uljepšavanje, soba za čaj.

U salonu dominira sjajni crni koncertni klavir s tajnom hijeroglifskom inskripcijom, kao posvetom umjetnicima koji su ovdje kao gosti rado primljeni i slušani. Ovaj model klavira jedan je od osam na svijetu te nosi posebnu oznaku lokacije.

Zidni paneli od kozje kože

Zidni paneli su od kozje kože, podne obloge od sikomore i inoxa, drvenarija od makassara (rijetkog drva iz Indonezije) i wenge drva, gazišta stuba od Edelman kože, kupaonice od egzotičnog talijanskog mramora. Stakleni panormski lift povezuje sve razine jahte. LED rasvjeta osvjetljava svaki prolaz, danju i noću, tako gosti poslije zabave u svako doba mogu bezbrižno stići na spavanje u nižim razinama broda.

Alfa Nero, infinitiy bazen na krmi
Alfa Nero, infinitiy bazen na krmi kojem se dno može podići pa postaje slijetalište za helikoptere / Foto: Yachtcharterfleet.com
Alfa Nero, salon i bar na krmi
Alfa Nero, salon i bar na krmi / Foto: Yachtcharterfleet.com

High tech komandni centar

U srcu ovog jaht-spektakla nalazi se brodski komandni centar – zapovjednički most – kormilarnica, opremljena posljednjim dostignućima u navigaciji i komunikaciji. Što se tiče opreme, sedam zaslona za displej integriraju NACOS i DEBEG nautičke sustave, dugi i kratki vektorski radar, Inmar satelitsku komunikaciju, SSB, meteorološke informacije, dok CCTV monitoring sistem kontinuirano skenira cijelu jahtu s ukupno 18 kamera. One snimaju strojarnicu, svaku palubu , te područje oko broda, s noćnim snimanjem s glavnog jarbola.

Tu je i joystick koji je povezan s tunelskim guračima (bowthrusterima) za upravljanje u skučenim uvjetima.

Stol za karte i kožno sjedalo kompletiraju dobro opremljeni most. Veliki, vertikalni, zasjenjeni prozori omogućavaju savršen pregled od punih 200 stupnjeva, a izuzetno za brod ove veličine je i otvoreni pogled preko krme. Namještena i kapetanova kabina i ured nastavljaju se na krmu. Odatle se također upravlja i sa sustavom za zabavu Van Berge Henegouwen Crestron, koji preko Sea Tela, nudi više od tisuću CD-ova i DVD-ova. Audio suround zvuk je dostupan na cijeloj jahti u svakoj sobi, dnevnim prostorima i u lobiju. Smještena uz strojarnicu, ultra sofisicirana inženjerska stanica pruža kompletni monitoring brodske opreme kroz sve operativne faze. Inženjer je u svako doba u kontaktu sa zapovjedničkim mostom.

U golemoj i besprijekorno sređenoj Alfa Nerovoj strojarnici dva su moćna MTU-a dizel motora suvremene generacije od po 4680 konja. S njima Alfa Nero doseže 21 čvor. Putna brzina je 14 čvorova, s kojom može bez punjenja tankova ploviti 6.000 milja, što je otprilike razdaljina od Dubrovnika do Kariba. Među ostalim vitalni za rad broda su i tri MTU 8V 2000M540A generatora od 332 kW, H.E.M. pročistač vode, air condition Heinen&Hopman. Posebna pogodnost za putnike koji pate od morske bolesti su robustni Brown Brothers/Rolls Royce stabilizatori koji poništavaju valjanje i naginjanje broda na valovima pa i ti ljudi mogu bezbrižno uživati u dobroj hrani i piću za plovidbe.

Alfa Nero blagovaonica
Alfa Nero blagovaonica / Foto: Yachtcharterfleet.com

Kuhinja s podom od plavog kamena

Da tome nije tako, bilo bi to za neke doista velika šteta. Jer kuhinja na Alfa Neru je ultramoderna. Široki prostor za pripremanje hrane presvučen je najkvalitetnijim inoxom, pod je od plavog kamena. Kabineti i spremišta su prvoklasne kuhinje Moeleker, za pripremanje obroka za bankete svih veličina. Hladnjak/zamrzivač s dvostrukim vratima je Koeling. Mikrovalne pećnice, konvekcijske pećnice i kuhala su grupirane tako da se olakša promet pripremljenih jela. Kretanje posade i servisa sasvim je odvojeno od kretanja gostiju. Na nižoj palubi smještena je posada u uvjetima u kojima inače uživaju vlasnici nekih manjih jahti.

Alfa Nero, vlasnička spavaća soba
Alfa Nero, vlasnička spavaća soba / Foto: Yachtcharterfleet.com

Golema garaža na krmi krije još tri plovila ekskluzivna plovila: Yachtwerft Meyer rađen po narudžbi – morsku limuzinu za goste, Novuraniju MX 780 DL po narudžbi rađen za posadu i Correct Craft, Ski Nautique 196 Limited, a uz njih tu može stati još mnogo toga. S cijelom ovom flotom spretno barata rotirajuća dizalica.Dizajner ovog čuda je talijanski studio Nuvolari-Lenard, a graditelj je brodogradilište Oceanco. Alfa Nero je dosad osvojila šest svjetskih nagrada za dizajn. Njena se vrijednost procjenjuje na 115 milijuna eura, a u čarteru košta 700.000 eura tjedno, plus troškovi goriva, luka i usluga.

Piše: Mladen Gerovac

Izvor fotografija: OceanCo i Yachtcharterfleet.com

Novo

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LOVRAN: Fešta posvećena trešnji, 15. 6. 2024.

Tijekom cijelog lipnja u Lovranu se mogu kušati razne...

SPIRIT OF SALIMA: Superjahta s ljubavlju prema Africi, Daliju i Lalliqueu

I za vlasnika Velveta 35, jahte posebne zelene boje metalnog sjaja, Maurizio Magri iz Tecnomara će reći da je to jedan „veoma poseban čovjek“....

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here