Aktualno

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

CHRISTINA O: Brod na kojem je Onassis ljubio Jackie Kennedy

Grčka, Pirej, jesen 1999. U prostranoj, bučnoj i prljavoj luci predstavnici riječkog škvera Viktor Lenac pogledom traže Christinu O. Najotmjeniju jahtu svih vremena, glamur brod bez premca, ljubavno gnijezdo okićeno misterijama i skandalima, mjesto zabave svjetske političke, dvorske i umjetničke kamarile između 1955. i 1975. Svima znanu ploveću palaču nekad najbogatijeg čovjeka na svijetu, grčkog brodovlasnika Aristotela Onassisa.

Aristotel Onassis na jahti Christine O
Aristotel Onassis na jahti Christine O / Foto: Arhiva

Doputovali su na dogovor s novim vlasnikom jahte, grčkim industrijalcem Johnom Paulom Papanicolauom, o obnovi te ploveće legende ne bi li joj za nove generacije bogataša vratili nekadašnji sjaj, oživjeli duhove prošlosti i udahnuli novi život. Tri godine poslije o tome u Lencu, u Martinšćici razgovaramo s inženjerom strojarstva Stjepanom Ivaniševićem, ondašnjim voditeljem projekta u uredu brodogradilišta kojem je novi vlasnik povjerio refit Christine O, Bio je to jedan od najvećih ikad obavljenih svjetskih poslova na obnovi nekog broda.

A i povod za taj razgovor bio je tada izuzetan. Brodogradilište Viktor Lenac, dobilo je svjetsko priznanje za najuspješniju obnovu broda. Radi se o svjetskoj godišnjoj nagradi koju tradicionalno dodjeljuje najutjecajniji američki nautički časopis Boat Show International. Predstavnici škvera preuzeli su nagradu prilikom svečanog proglašenja na tradicionalnom glamuroznom ShowBoat Rendezvousu u Monacu.

Riva byboat na Christini O
Riva byboat na Christini O

Ratna ruina u Kielu postaje luksuzna super-jahta

Brod smo zatekli u katastrofalnom stanju – ispričao nam je inženjer Ivanišević. Prepoznali smo njegov žuti dimnjak, ali ispod njega više ništa nije bilo glamurozno: 99 metara prljavštine i hrđe, razvaljeni interijeri, izvađeni strojevi. Brod je tamo ležao 12 punih godina – zaboravljen, zapušten, zreo za rezalište. Ako prihvatimo, znali smo: sve će trebati iz temelja obnoviti, trup je vjerojatno sasvim izjela hrđa. Koliko, znat će se tek kada skinemo oplatu. Ubrzo, s gazdom Papanicolauom opušteno razgovaramo o brodovima, o plovidbi, o hrani u našim krajevima, o janjetini, grčkoj, paškoj, krčkoj, o pljeskavici punjenoj sirom, koju mister Papanicolau obožava iznad svega. Obećavamo mu kraljicu pljeskavica kod nas u Permanima, iznad Opatije, najpoznatijem mjestu po tom jelu na sjevernom Jadranu … Posao je sklopljen! Zima, 29. siječnja 2000. Grčki remorker doteglio je tu glamur ruinu u brodogradilište. Riječki su se majstori odmah prihvatili posla. Voditelj projekta je diplomirani inženjer brodogradnje Željko Sablić. Uz njega i Ivaniševića u projektnom su timu i inženjeri: Vitomir Kopajtić, Sanja Jurčić, Branimir Sorić i Hrvoje Lulić. Ubrzo se otkriva gola istina. Gora je od najgorih predviđanja. Sve je trulo.

Nije ni čudo. Brod je sagrađen i porinut ratne 1943. godine u kanadskom brodogradilištu u Montrealu. Kao protupodmornička fregata klase River pod imenom HMCS Stormont služila je za eskort konvoja u Bitci za Atlantik. Sudjelovala je u Danu-D, najvećoj akciji Drugog svjetskog rata, u iskrcavanju u Normandiji. Aristotel Onassis kupio ju je kao ratnu ruinu 1954. za samo 34.000 američkih dolara. I potom na nju utrošio četiri milijuna dolara da bi je u brodogradilištu u Kielu pretvorio u glasovitu luksuznu super-jahtu. Brod je tada bio star tek desetak godina pa se nije zadiralo u «temelje».

Christina O jahta
Christina O, jahta

Čelična lady iz Viktora Lenca

Zato sada ovdje u Martinšćici glavnu riječ ima inženjerka Sanja Jurčić. Ona je zadužena za čelik i tešku bravariju. Zovu je Čelična lady. Njezin je posao zapravo presudan. Uzalud sva umjetnost i tone brodske raskoš ako ih trup ne može nositi. Osim toga, Sanja može i ono što drugi ne mogu. Niskog je rasta te će se zavući u svaki kutak, pa i brodsko dvodno, gdje je najteže raditi zbog vrlo skučena prostora.

-Najprije, fascinirao me način kako su se nekad gradili te čelični brodovi – ne varenjem, već zakovicama. Na malom i nedostupnom prostoru zakovicama su spojeni dvostruki pa i trostruki limovi, i to je sve bilo nepropusno. Dio po dio ispitali smo svaki djelić čeličnog trupa i mijenjali, obnavljali zakovice, zavarivali. Dvije tisuće starih zakovica zavareno je tako da bude nepropusno. Sve ispod i neposredno iznad vodene linije zamijenjeno je, ugrađena je nova kobilica. Praktički, Christina je dobila novi trup. Umjesto predviđenih 200, utrošili smo 600 tona čelika – priča nam Sanja Jurčić. «Čelična lady» i sada je kao i bezbroj puta dosad dokazala da je vrhunski znalac svoga posla. Punih 14 godina provela je ovdje u Lencu s kacigom na glavi kao „šef objekta“, vodeći poslove na obnovi brodova.

Nakon temelja na red je došlo nadgrađe. Trebalo ga je preurediti i izmijeniti. Bilo je aluminijsko, sada je čelično jer treba nositi veće terete. Helikopter, glisere od mahagonija, jet-ski, veliki gumenjak, čamce za spašavanje…. Stari dimnjak je izgubio svoju funkciju, ali je ostavljen i ponovo obojen u žuto da se zadrži prepoznatljiva Christinina vizura. I iskorišten je da se u njega smjesti klima uređaj. Novi dimnjak, dizajniran u obliku svojevrsnog križnog jarbola suvremenih velikih krstaša, postavljen je prema krmi. Brod je tu dobio i jacuzzi na promenadnoj palubi sa stiliziranim barom na otvorenom, te heliodrom. Prije je na tom mjestu stajala velika brodska dizalica. Njom se iz mora dizao na palubu hidroavion, koji je bio sastavni dio jahte. Sada je na pramac postavljena okretna dizalica.

Tako je mijenjan i obnavljan dio po dio. Za Sanjinom ekipom išli su i ostali majstori: monteri, mehaničari, izolateri, električari, stolari, pituri…

Christina O, bar na palubi
Christina O bar na palubi

Pljeskavice

Dnevno je na brodu radilo od 250 do 300 radnika. Keramičke i restauratorske radove gazda Papanicolau je dogovorio s Grcima i Talijanima. On je osobno sudjelovao u svemu, dolazio je najmanje jednom tjedno i pregledao bi svaki kutak broda. Bio je zaprepašten katastrofalnim stanjem Christine, opirao se tolikoj količini novog čelika, ali je na kraju shvatio da bez toga nema ni povratka stare slave.

Za svakodnevnu suradnju s našima zaduženi su bili grčki projektant Costas Carabelas, inspektor Spanos i zapovjednik Kosta Kutzuris. Kako se radilo, projekt je iz dana u dan rastao. Zapravo nije niti postojao, radio se na licu mjesta. Bio je to doista neobičan posao, prava velika poslovna avantura, pričaju Stjepan Ivanišević, Željko Sablić i dipl. ing. brodogradnje Davor Lukeš, tadašnji rukovoditelj djelatnosti preinaka. Između grčkih i naših stručnjaka u početku je bilo dosta obostranog nepovjerenja, podozrivosti – mišljenja i rješenja druga bi strana primala sumnjičavo.

Bilo je tu i žučnog uvjeravanja koja bi potrajala do kasno navečer. Ali na kraju bi ipak došlo do sporazuma. Da bi sve bilo zapečaćeno onom u Pireju obećanom pljeskavicom – iznad Opatije, u Permanima Kod Estere. Zapravo, počelo bi sa sirom i pršutom pa janjetinom i miješanim mesom, a pljeskavica punjena sirom bila bi desert. Tada bi gazda Papanicolau dobrodušno zavalio u stolicu svojih 148 kilograma, daleko ispružio svoje noge sa cipelama broj 52 i pol te zadovoljno zapalio svoju Winston Churchill cigaru. Dok bi tim svetim hranilištem do duboko u noć odjekivala lokalna himna: „Va Permani ću poć, Esteru molit, da još mi da pijače, aš ću joj se razbit!“ Domaća atmosfera uskoro je zavladala i na Christini. Što su poslovi više odmicali, postao je to jedinstven zajednički tim. Razgovaralo se engleski, no često su naši jedan drugome u šali znali reći: „Ajde sad ti malo govori, već me bole ruke.“

Christina O bazen
Christina O bazen

Believe me, my friend

Nije bilo druge, nego prihvatiti grčko-talijanski način rada: ništa prema projektu i planu, već prema razgovoru, trenutačnom rješenju i uvjeravanju: „Believe me, my friend!“ Christina je sve više dobivala svoje glamurozno ruho. Na red su došle brodske relikvije: obnova vlasničkog apartmana s kaminom od oniksa i king-size krevetom u kojem su među svilenim plahtama lješkarile Marija Callas i poslije nje Jackie Kennedy. Apartmana s lazurnim kaminom, gdje su se opuštali Richard Burton i Elizabeth Taylor. Bazena sa starogrčkim mozaikom i vodenim light-showom u koje su uživali princeza Grace i princ Rainier od Monaca, egipatski kralj Faruk, Aga Khan, Greta Garbo, Marylin Monroe, John Wayne … Biblioteke i glazbenoj lobija u kojem je klavir svirao Frank Sinatra, glasovitog Ari’s bara za čijim se šankom slavni britanski premijer Sir Winston Churchill prvi put sastao s američkim predsjednikom Johnom Kennedyjem.

Posebna priča je baš taj – Ari’s bar. Šank je načinjen od drveta drevne, potonule španjolske galije te opleten brodskom cimom sa starih jedrenjaka. Rukohvati su od kitovih zuba a barske su stolice presvučene, mi manje niti više, već prepucijem s kitovog penisa. Upravo je to vlasnik s užitkom pokazivao svakom gostu i naslađivao se efektom. Stari šarmer Ari posebno je to rado činio prilikom prvih susreta sa svojim izabranicama. Posjeo bi ih za bar i uz piće biranim riječima opisao na čemu upravo sjede. Naravno, ni jedna od njih nije mogla ostati ravnodušna.

Upravo zato što je to bilo kultno mjesto Christine O, gazda Papanicolau nikako nije pristajao da se bar rastavi i ponovo postavi kad se ugrade sva dodatna ojačanja i instalacije. Bojao se da to više nikada neće biti kao prije. Na kraju je gazda Papanicolau morao popustiti, kao i kod čelika. Sve je obzirno rastavljeno i pomno ponovo postavljeno, zajedno s trofejima.

Talijani su donijeli ručno rađeni namještaj iz Milana te venecijanske draperije i posteljinu, tepihe, kristalne čaše, skupocjeni porculan i srebrni pribor za jelo, austrijske ručno rađene zidne lampe, sve u nježnim bež i drap bojama. Napokon je sve bilo gotovo. Slijedilo je desetak dana probne vožnje. Svi su sustavi besprijekorno funkcionirali.

Šank je načinjen od drveta drevne, potonule španjolske galije te opleten brodskom cimom sa starih jedrenjaka. Rukohvati su od kitovih zuba a barske su stolice presvučene, mi manje niti više, već prepucijem s kitovog penisa. Upravo je to vlasnik s užitkom pokazivao svakom gostu i naslađivao se efektom.

Christina O barski stolci
Christina O barske stolce je Onassis navodno dao presvući skupocjenom kožom s kitovih prepuclija

Marsijanci

Isprobana je i dekorativna stroboskopska bljeskava rasvjeta od pramca broda preko jarbola do krme. Bilo je to one ljetne noći u srpnju 2001. godine kad su pojedini Riječani panično zvali policiju i Službu uzbunjivanja zbog „pojave Marsijanaca“. Nakon skromne fešte na kojoj je u skladu sa starim grčkim običajem za sreću razbijeno nešto tanjura, Christina O. je zaplovila u punom sjaju. Bilo je to točno 25. srpnja 2001.

Pravo remekdjelo refit brodogradnje u koje je utrošeno milijun i pol sati ljudskog rada i 50 milijuna dolara. Do dana današnjega na posao majstora iz Martinščice nije stigla niti jedna reklamacija.

Rođen je u Izmiru u Turskoj, otac mu je bio grčki trgovac duhanom. Kasnije je obitelj preselila u Atenu, a mladi je Ari sa 60 dolara u džepu otišao u Južnu Ameriku. Počeo je kao noćni operater na telefonskoj centrali, ubrzo se počeo baviti trgovinom duhanom te se bogatstvo počelo gomilati. Prvi tanker je kupio 1930. Godine, a svoje je bogatstvo umnožio Sueskom krizom kada je nabavio flotu od 17 supertankera kojima je svijetom prevozio naftu oko Afrike po povoljnoj cijeni. Ubrzo je preuzeo i grčku nacionalnu zračnu kompaniju, kupio banku u Monacu itd. No, najpoznatiji je posao kao vlasnik superluksuzne jahte, kojoj je dao ima po svojoj kćeri Christini, te ju fali ???? otoka Scorpios nedaleko Odisejeve Itake. Bila su to mjesta gdje su se okupljali politički i poslovni moćnici, kraljevske obitelji te najpoznatije svjetske zvijezde. Sam Ari bio je na glasu kao neodoljivi šarmer kojem je dodatnu neodoljivost davala moć novca. Sa svojom prvom ženom Tinom Livanos imao je dvoje djece: sina Alexandrosa (1948.) i kćer Christinu (1950.). No ubrzo se razveo, a družica na jahti i u životu postala mu je slavna grčka sopranistica maria Callas. Naslijedila ju je udovica ubijenog američkog predsjednika Jackie Kennedy s kojom se i vjenčao.

Maria Callas na kupanju
Maria Callas na kupanju

Callas

Osvojio ju je u ljeto 1959. godine na Christini, na krstarenju na kojem je bila sa svojim 32 godine starijim mužem Giovannijem Meneghinijem, koji je od nje i napravio zvijezdu. Odmah je ostala u drugom stanju, te je u Milanu rodila muško dijete koje je živjelo samo dva sata. Gotovo svih devet godina njihove veze proteklo je u svađama i razmiricama. Sve do 1968, kada ju je ostavio i oženio se 39-godišnjom Jackie Kennedy.

Jackie Kennedy ispred Christine O
Jackie Kennedy ispred Christine O

Jackie

Do nemoralne ponude također je došlo na ljetnom krstarenju. Jackie je pristala te se odmah počela opravdavati time da poslije muževljeve smrti mora zbrinuti djecu (Caroline, 1957. i Johna Jr. 1960.) To je i kasnije potkrjepljivala svojim krilaticama: „Prvi put se vjenčaš zbog ljubavi, drugi put zbog novca, a treći put zbog prijateljstva:“ ili „Seks je loša stvar, jer gužva odjeću.“

Poznata je i anegdota iz jedne 15-minutne kupnje na brzinu u jednoj njujorškoj robnoj kući. Kad joj je prodavač rekao da njezin račun iznosi 150.000 dolara hladnokrvno je odbrusila: „pošaljite to gospodinu Onassisu!“ Inače, osim što ju je obasipao draguljima (baš kao i njezinu prethodnicu) godišnje joj je davao 250.000 dolara za životne potrebe. Pretpostavlja se da je tijekom sedam godina braka potrošila oko 50 milijuna dolara Onassisova novca.

Christina O
Christina O, pogled na odmorišnu zonu na pramcu

Lanac smrti

Onassisovu sinu Alexandrosu bile su samo 23 godine kad je 1973. godine poginuo u padu aviona kojim je upravljao. Na sličan će način stradati i njegov prijatelj iz dječačkih dana s kojim se zbližio na ljetnim praznicima na Christini O i na obiteljskom otoku Scorpiosu, sin njegove pomajke – John Fitzgerald Kennedy Jr.

Nakon što je odbačena i zaboravljena, Maria Callas povukla se u samoću. Nije mogla preboljeti gubitak čovjeka za kojeg se unatoč svemu nadala da će joj biti životni pratilac do kraja života. Te iste 1973. godine svisnula je od tuge. Umrla je od srčanog udara u svom osamljeničkom pariškom apartmanu.

Dvije godine poslije umro je i Ari. Preminuo je u 69-oj godini, 15. ožujka u Neuilly-sur-Seine u Francuskoj, u rodnom mjestu četvrtog muža svoje kćeri Christine. Umro je od bronhijalne upale pluća. Christina je imala tek 25 godina i tri neuspjela braka iza sebe. Bila je ogorčena zbog rastave roditelja. S Marijom je stalno bila u svađi, a Jackie je smatrala glupom, dosadnom i pohlepnom. U trećem braku, s Rusom Sergejem, kao u kakvom filmskom trileru, postala je špijun KGB-a, a iz četvrtog, također neuspjelog braka s Francuzom Thierryjem Rousselom rodila se 1985. godine mala Athina. Christina je umrla sama u prijateljevom stanu u Buenos Airesu. Dijagnoza je bila plućna embolija izazvana sredstvima za mršavljenje, drogom, amfetaminima i barbituratima. I na kraju, tragičan je kraj snašao i Jackie. Posljednje dane provela je u bolesničkoj postelji u svom apartmanu u New Yorku. Umrla je 19. svibnja 1994. od raka limfnih čvorova, nakon neuspjelog tretmana kemoterapijom. Bile su joj 64 godine.

Christina je od oca naslijedila pola njegovog bogatstva koje joj je ostavio u oporuci. Druga polovica pripala je Onassis Fondaciji koju je Aristotel ustanovio u slavu i za sjećanje na svog poginulog sina Alexandera. Jackie Kennedy je dobila dio nasljedstva u nekretninama u iznosu od 10 milijuna dolara.

Athina Onassis

Od cijele slavne obitelji Onassis danas je ostala jedino Athina, Arijeva unuka, kći pokojne Christine. Te godine, kada je u Lencu obnovljena super-jahta, s imenom njene majke, ponosno zaplovila iz Martinšćice ponovo svijet bogatih i slavnih, Athini je bilo 17 godina. S ocem Thierryjem Rousselom živjela je u Francuskoj i kasnije u Švicarskoj. Iduće godine, kada je navršila 18-tu, postala je jedina nasljednica 600 milijuna dolara djedova bogatstva i goleme vrijednosti u nekretninama. Računalo se da je taj cijeli imetak bio vrijedan blizu tri milijarde dolara. No najveći dio bogatstva moći će naslijediti tek kada navršio 21. godinu.

Mala Athina jedva da je i majku i zapamtila. Christina se od njezina oca Thierryja rastala osam mjesec nakon njezina rođenja, a umrla je kad su Athini bile samo tri godine. I to daleko od nje, na drugom kraju svijeta – u Argentini. Rasla je i školovala se pod brižnim oko svog također bogatog oca Thierryja i pomajke Gaby, u društvu još troje njihove djece od kojih je dvoje začeto prije Thierryjeve rastave s Christinom.

U međuvremenu Onassis fondacija je promijenila statut i zapriječila Athini da ostvari svoje oporučno pravo na preostali golemi dio nasljedstva. Morala je do toga doći dugom odvjetničkom borbom, učenjem grčkog, uzimanjem grčkog državljanstva …

U 23. godini Athina je odlučila rasprodati majčine dragulje, sav njezin izuzetno vrijedni nakit. Četrdeset komada iz te kolekcije procijenjeno je na 11 milijuna eura. Dražba je povjerena londonskoj aukcijskoj kući Christie`s. Na toj se dražbi našla i skulptura Buddhe Carla Fabergea, koja je u vrijeme njezina djeda na istaknutom mjestu krasila jahtu Christine O.

Komentirajući rasprodaju Athina je izjavila da joj «majčini dragulji ne odgovaraju», da joj «ne trebaju ti blještavi predmeti iz prošlih vremena».

Od svoje 20. godine Athina je u vezi je sa 12 godina starijim Brazilcem Alvarom Alfonsom de Miranda Netom, olimpijskim šampionom u preponskom jahanju. I sama se već ranije posvetila tom sportu pa ih je to još više zbližile što su 2005 okrunili brakom. Na svadbenom piru nije bilo njezinog oca Thierryja Roussela.

Athina je tako od 2007. godine razvila svoj vlastiti impresivni konjički turnir, najprije u sklopu Global Champion Toura, atraktivnog svjetskog konjičkog ciklusa natjecanja.

Iako je i to unosan biznis, konji joj više dođu kao sport i hobi. Jer, Athina je danas ipak jedina nasljednica golemog bogatstva svog pokojnog djeda: brodovlja i vrijednih zgrada, vila, palača i imanja širom svijeta – u Parizu, Londonu, New Yorku, Španjolskoj, Švicarskoj i Južnoj Americi, njena su dva rudnika dijamanata u južnoj Africi, vlasnica je ili suvlasnica 350 svjetskih korporacija, neprocjenjivih umjetničkih kolekcija … A tu je i famozni obiteljski otok Skorpios u Jonskom moru, koji je Athina prošle godine navodno prodala jednom ruskom tajkunu.

Christina O, bazen sa mozaikom sa starogrčkim motivom Minotaura
Christina O, bazen sa mozaikom sa starogrčkim motivom Minotaura

Otok Scorpios

Aritostel je otok kupio 1962. godine za tri milijuna drahmi, što bi u današnjoj vrijednosti bilo oko 10.000 eura. Od pustog je otoka napravio golemi park s palačom, plažama i pristaništem. Otok Scorpios zajedno s jahtom Christina O postao je svojevrstan simbol i centar moći, središte carstva, kultno mjesto i ikona imidža obitelji Onassis. Scorpios je stekao svjetsku slavu 1968. kada se Aristotel na njemu vjenčao Jacquelinom Keneddy, udovicom ubijenog američkog predsjednika. Pridonio je tome i grčki paparazzo koji je na njemu uspio snimiti Jackie sasvim bez odjeće i ta je slika obišla svijet.

Sa rasapom obitelji, splasnula je i slava otoka Scorpiosa. Od obitelji Onassis na njemu su danas samo grobovi Arijeve djece Alexandrosa i Christine. To sa prodajom Scorpiosa zapravo je dvojbeno Jest da je nasljednica i vlasnica Athina Onassis objavila kako je otok skup za održavanje, ali teško je vjerovati da bi prodala grob svoje majke. S druge pak strane, vrlo se lako odvojila i od njenog nakita, premda je jasno da je na to nije nagnala neimaština. No, postoji i čvrsto uvjerenje da je stari Ari oporučno zabranio prodaju otoka te da ga je povjerio grčkoj državi kao reprezentativnu predsjedničku rezidenciju ili kao olimpijski kamp za mlade. Dakle, prava istina bi bila, a tome su mnogi skloni vjerovati, da je otok iznajmljen a ne prodan. Tim više što su za kupnju bili zainteresirani i Bill Gates i Madonna, ali su odustali.

Vrijednost otoka procijenjena je na 200 milijuna dolara. Mediji tvrde da je ruski tajkun Dimitrij Ribolovljev, kralj salitre i vlasnik nogometnog kluba Monaco, za Scorpios da 150 milijuna dolara i namijenio ga svojoj kćeri Ekaterini.

Master kabina na Christini O
Arijev budoar: Master kabina na Christini O

Arijev budoar u ekskluzivnom charteru

Vratimo se našoj priči o jahti Christina O, 14 godina nakon temeljitog liftinga u škveru Viktor Lenac. Sve to vrijeme provela je ploveći u ekskluzivnom čarteru, pretežno Mediteranom.

Još je uvijek u ekskluzivnoj čarter ponudi. Sve čari njezinog glamura na sedmodnevnom krstarenju za 34 putnika i uz pažnju 39 članova posade stoji 445.000 eura. Može se iznajmiti i na jedan dan – najam za 12 gostiju stoji 45.000 eura, za 24 gosta 55.000 eura, a s punim kapacitetom od 34 gosta dnevni najam stoji 65.000 eura.

Svjetski yacht-broker Edmiston i londonske novine objavile su da je Christina O na prodaju, da je njena cijena 33 milijuna dolara ili «po dogovoru», da su u cijenu uračunate i zalihe goriva, jela i pića. Te da se jahta može pogledati na vezu u londonskoj luci Thamesport.

Navodno je desetak kupaca ozbiljno zainteresirano da postanu novi vlasnici ovog izuzetnog broda.

Piše: Mladen Gerovac

Fotografije: arhiva Viktor Lenac, Boat Show International i YachtCharterFleet.com

Novo

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

ZLATKO DALIĆ U ZLATNOJ MARINI FRAPA: Vrhunski izbornik u vrhunskoj marini

Marina Frapa je prema ocjenama nautičara u anketi Nautičke...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj. Prve čari tog kvarnerskog bisera podno Učke otkrio je riječki patricij Iginio Scarpa koji je...

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17. do 19. svibnja u tom lijepom, povijesnom i po mnogo čemu znamenitom mjestu na otoku...

ZLATKO DALIĆ U ZLATNOJ MARINI FRAPA: Vrhunski izbornik u vrhunskoj marini

Marina Frapa je prema ocjenama nautičara u anketi Nautičke patrole dosad dva puta uzastopce osvojila najveće priznanje u hrvatskoj nautici i hrvatskom nautičkom turizmu...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here