Aktualno

NOVIGRAD: Okusi novigradske dagnje, 14. 6. 2025.

U subotu 14.6.2025. u 19:30 sati na rivi u...

Tartana promovira hrvatsku maritimnu baštinu u Nici

U sklopu Treće konferencije UN-a o oceanima (UNOC3), koja...

Institut Ruđer Bošković: “Naši znanstvenici stvaraju temelje za razumijevanje, očuvanje i obnovu Jadrana”

Zagađenje, klimatske promjene, zakiseljavanje oceana, nestanak algi i dolazak...

Čokoladni klasik: Caprese torta od badema – bez glutena

Uz nastanak ovog mediteranskog čokoladnog klasika s talijanskog otoka Capri vezana je anegdota. Otočni slastičar Carmine Di Fiore je, u žurbi radeći tortu od badema, u smjesu za tijesto zaboravio dodati brašno. I evo tako nam omogućio da već cijelo stoljeće uživamo u ovoj bogatoj, sočnoj čokoladnoj fantaziji bez glutena. Evo recepta.

Sastojci:

  • 300 g tamne čokolade
  • 300 g maslaca
  • 200 g mljevenih badema
  • 80 g gorkog kakaa u prahu
  • 200 gr kristal šećera
  • 5 jaja (razdvojiti žumance i bjelanjke, pa bjelanjke istući s prstohvatom soli)
  • ribana korica 1 naranče
  • 3 žlice ruma ili likera od naranče
  • mali prstohvat soli
  • šećer u prahu ili gorki kakao za posipanje torte

Priprema:

#1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namastite kalup za tortu (26 ili 28 cm) i dno obložite papirom za pečenje.

#2. U posudi na laganoj vatri otopite maslac pa dodajte izlomljenu čokoladu uz stalno miješanje. Kada se čokolada otopi maknite ju na stranu i dodajte šećer, liker i bademe te dobro promiješajte mikserom da se šećer otopi i smjesa sjedini. Dodajte žumanjke, izmiksajte te na kraju lagano špatulom umiješajte i istučene bjelanjaka.

#3. Smjesu za tortu izlijte u kalup i stavimo u pećnicu. Odmah smanjimo temperaturu na 150 -155 stupnjeva Celzijusovih. Pecite cca 30-35 minuta, pa izvadite iz pećnice. Kad se malo ohladi, izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu ili gorkim kakaom i ukrasite voćem.

Novo

NOVIGRAD: Okusi novigradske dagnje, 14. 6. 2025.

U subotu 14.6.2025. u 19:30 sati na rivi u...

ACI marina Korčula – domaćin ACI škole života i biznisa

ACI marina Korčula nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Od prvoga...

Tartana promovira hrvatsku maritimnu baštinu u Nici

U sklopu Treće konferencije UN-a o oceanima (UNOC3), koja...

Institut Ruđer Bošković: “Naši znanstvenici stvaraju temelje za razumijevanje, očuvanje i obnovu Jadrana”

Zagađenje, klimatske promjene, zakiseljavanje oceana, nestanak algi i dolazak...

Tartana promovira hrvatsku maritimnu baštinu u Nici

U sklopu Treće konferencije UN-a o oceanima (UNOC3), koja se održava do 13. lipnja u Nici predstavlja se i hrvatska maritimna baština s tradicijskim...

Upozorenje svjetske organizacije za zaštitu prirode: „Hitno zabranite sidrenje na livadama morske cvjetnice – posidonije!“

Već smo više puta pisali o štetnosti sidrenja nautičara u jadranskim uvalama čime se uništavaju livade morske cvjetnice posidonije i potrebi postavljanja bova...

Cres slavi 180 godina turističke tradicije: ACI marina Cres dobila priznanje za doprinos

U godini u kojoj Cres obilježava visoku obljetnicu, 180 godina turističke tradicije, Turistička zajednica grada Cresa pripremila je prigodnu svečanost u sklopu koje su...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nautička Patrola
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.