Aktualno

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

POZIV VINOLJUPCIMA Smotra istarskih vina u Gračišću, 1. 4. 2024.

Već 29 godina tradicionalno svakog Uskrsnog ponedjeljka u malom...

CROATIA NAUTIC SHOW, Marina Kaštela, 18-21. 4. 2024: 35 tvrtki predstavlja 80 brodova

U Marini Kaštela održava se od 18. do 21....

CROATIA BOAT SHOWA 2023 DEFINITIVNO NEĆE BITI Zašto i kako je Split ostao bez svog sajma nautike

Pratim splitski sajam od prvih dana, i koliko znam organizatori dosad nisu nikad tražili ni lipe. Ni sada ne traže ni centa, trebao im je samo prostor, a to im nitko dosad nije uskratio.

Split je definitivno ostao bez svog poznatog boat showa, jedine hrvatske predstave svjetskog nautičkog glamura. Upravo zahvaljujući Croatia Boat Showu Split je postao jedna od svjetskih metropola visokog yachtinga i pripadajućeg nautičkog biznisa. A, evo zadnja vijest je da je ovogodišnji CBS nepovratno – otkazan.

Splitske vlasti ne podupiru Croatia Boat Show kao veliku manifestaciju u svom gradu

Po svemu sudeći čini se da je sajam pao žrtvom stalnog prepucavanja nove gradske vlasti i oporbe. Svaka od njih tjera neku svoju pravdu, i oko nje se tuku kao žuti i crni mravi, ni jednoj strani nije stalo kakve će biti posljedice po grad. Po onoj latinskoj – „neka se vrši pravda pa makar propao svijet“, eto propade nautički svijet koji je u Split doveo upravo Croatia Boat Show.

K tome još, zbog sajma Split su posjećivali brojni poklonici nautike, punili restorane, kafiće, trgovine a i hotele, i to u ovo doba predsezone kada je ljeto još daleko. Klijentela sajma su bogati, imućni ljudi, a zna se i to da su nautičari po potrošnji daleko ispred običnih turista. A da se ne govori o tome što je Splitu donosio onaj živahni i živopisni šušur u splitskoj luci: lijepi brodovi, crveni tepisi, bijeli šatori, prekrasne splitske hostese, mnoštvo sretnih ljudi, nasmijana lica, TV kamere, slikanje i hvalospjevi političara … Toga više neće biti. Neka se vrši stranačka pravda, pa makar propao – Split.

Croatia Boat Show Snimio Mladen Gerovac
Croatia Boat Show / Snimio: Mladen Gerovac

Rijeka je svom nautičkom sajmu ustupila Gat Karoline Riječke

I nije sasvim jasno zašto sada odjednom splitske vlasti ne podupiru takvu manifestaciju. Primjerice, Rijeka je za svoj nautički sajam ustupila prostor u luci na Gatu Karoline Riječke, Biogradski sajam nema s tim problema, jer ima svoju marinu, ni organizatore zagrebačkog sajma nautike to ne muči, jer imaju prazne velesajamske hale.

A splitski sajam ima – gradske vlasti protiv sebe. Sasvim je jasno da u takav lučki prostor valja uložiti puno novca da bi se pretvorio u sajamski glamur kakvog smo opisali. Uz, sve ono što još treba za održavanje takvih sajmova: redari, obale, ograde, pontoni, betonski blokovi na dnu mora, „kolporti“, konopi, lanci, struja, voda … skupa infrastruktura koja ne postoji, a treba je postaviti iako samo za 5 dana sajma. Pratim splitski sajam od prvih dana, i koliko znam organizatori dosad nisu nikad tražili ni lipe. Ni sada ne traže ni centa, trebao im je samo prostor, a to im nitko dosad nije uskratio.

Manji interes izlagača jer nema neprodanih brodova koji bi se morali nuditi na sajmovima

Sve se to događa baš sada kada organizatorima ne ide na ruku još jedna činjenica: brodovi su rasprodani unaprijed, tako da brodogradilištima nije u interesu ulagati u sajamske nastupe i marketing, pa je i podrška dilerima puno manja nego prije. Na tržištu jahti velike su oscilacije, a sajam je refleksija tržišta. Ako ima neprodanih brodova na zalihi, svi će doći izlagati. A prije je diler koji je imao brod na zalihi morao doći na sajam da ga može prodati.

O tome se govorilo i na nedavnom panelu Blue Innovation Docka na sajmu u Düsseldorfu. Magnus Krall, moderator panela, izjavio je da su europska brodogradilišta jako zaposlena te da se trenutno gradi oko 1000 naručenih plovila dužih od 24 metra. A Hans Roelants, general manager Sea Ray Internationala na istom panelu potvrđuje: „Mi sad gradimo kao ludi. Ovo je vrijeme bez presedana. Biznis cvate …“

Glamur i splitske hostese Foto Croatia Boat Show
Glamur i splitske hostese Foto Croatia Boat Show

Budućnost sajma: Split, neki drugi grad ili Tri sestrice?

Organizator sajma Vicenco Blagaić ne želi o stanju i odnosima u Splitu davati nikakva objašnjenja. Samo kratko izjavljuje: „Ove godine sajma neće biti“. Doista bi bilo šteta da brand Croatia Boat Show sasvim propadne. Možda se uvjeti dogodine promijene, možda se neki drugi grad ponudi da bude domaćin Croatia Boat Showa. Ili, dugoročnije gledano, možda Blagaić premjesti sajam u vlastitu marinu u sklopu svoje nove luksuzne turističke destinacije Tri sestrice u Općini dubrovačko primorje koju priprema dugi niz godina, a uskoro će, prema našim saznanjima, krenuti s gradnjom i realizacijom. Možda se i tu krije jedan od razloga otkazivanja sajma.

Vice Blagaić u sredini
Croatia Boat Show 2022 Vice Blagaić u sredini između dužnosnika

Novo

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

Ljudi koji su ACI marinama udahnuli dušu

Ovo su sjećanja i svjedočenja zaposlenika koji su od...

BORIS GAŠPERINI, direktor ACI marine Umag: Gost je – kralj!

Marina je sasvim promijenila Umag i odnos tamošnjih ljudi...

ACI MARINA JEZERA: Najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu je – Drago Pirija

Drago Pirija, najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu,...

Skiper na gliserima za jednodnevne i višednevne privatne izlete na Hvaru i Splitu

Rok za prijavu: 11. 5. 2023. Poslodavac: Vitam agere, d.o.o. za turizam, turistička agencia Opis posla: skiper na gliserima za jednodnevne/višednevne privatne izlete za seb+zonu 2023. Mjesto...

2 mornara za gliser za jednodnevne izlete u Omišu i Splitu

Rok za prijavu: 28. 4. 2023. Poslodavac: Ruža vjetrova, obrt za usluge ,turizam i putnička agencija, vl. Duje Bilanović, Duće, Poljička cesta 67 Opis posla: mornar...

Luka Split traži 5 lučko-transportnih radnika za sezonu

Rok za prijavu: 6. 5. 2023. Poslodavac: Luka d.d. Opis posla: ukrcaj, iskrcaj, premještanje i osiguravanje svih vrsta tereta iz prijevoznih sredstava, pretovar robe na brodu...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here