Aktualno

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

GLAVNA ATRAKCIJA NAUTIČKOG SAJMA U VENECIJI Super eko inovativni i luksuzni katamaran WiderCat 92

Venecijski sajam jedinstvena je prilika da ovo raskošno čudo ploveće eko-tehnologije sa serijskim hibridnim pogonskim sustavom, vrhunskom tehnologijom, inovativnim dizajnom i raskošnim komforom vidite prije svjetske premijere

Sa svojih 28 metara dužine i 12 metara širine katamaran WiderCat 92 spada u super-jahte, ali i po ostalim inovativnim karakteristikama, kao što su pogon, obnovljivi i eko izvori energije i organizaciji potpalublja sa hedonistički smještaj 12 (8+4) osoba također se može reći da spada u super kategoriju.

WiderCat92 s pramca Foto Wider Yacht
WiderCat92 s pramca /Foto: Wider Yachts

Propele ovog katamarana pokreću samo električni motori

Počnimo s pogonom. Propele ovog katamarana pokreću samo električni motori s tehnologijom trajnog magneta, od kojih svaki daje maksimalnu snagu od 583 kW, dok energiju proizvode dva generatora promjenjive brzine od 390 kW, svaki s dvostrukim FPT motorima s izgaranjem. Energija se skladišti u 30 LiFePO4 (litij željezo fosfat) kemijskim baterijama, a njima upravlja najsuvremeniji sustav koji stalno prati radne parametre. Ovaj propulzijski sustav osigurava brzinu krstarenja od 12 čvorova, a zahvaljujući tzv. Electric Boostu dostiže 15 čvorova. Pritom, u štedljivoj varijanti krstarenja, brzina katamarana je 8 čvorova s doplovom većim od 1600 nautičkih milja. Pri brzini od 6 čvorova WiderCat 92 može dosegnuti do 2400 nautičkih milja zahvaljujući Wider Serial Hybrid Systemu.

Vlasnikov apartman Foto Wider Yacht
Vlasnikov apartman /Foto: Wider Yachts
Pogled na more iz vlasnikovog apartmana Fotot Wider Yacht
Pogled na more iz vlasnikovog apartmana /Foto: Wider Yachts

Zero Emission Mode

Katamaran također uključuje ZEM – Zero Emission Mode. U tom modu Wider može ploviti oko 27 nautičkih milja brzinom od 6 čvorova u potpunoj tišini te pruža 12-satnu autonomiju samo na baterije, bez punjenja. Tijekom sunčanih dana 170 četvornih metara solarnih panela osiguravaju WiderCatu 92 energetsku samodostatnost dok stoji na sidru, a sva za to vrijeme neiskorištena energija pohranjuje se u baterije i koristi tijekom noći. Opremljen dinamičkim pozicioniranjem WiderCat 92 koristi elektronički satelitski kontrolirani sustav za automatsko održavanje pozicije i smjera. Tako ovaj motorni katamaran i na sidru čuva morske ekosustave nultom emisiju negativnih produkata izgaranja.

WiderCat 92- kormilarnica Foto Wider Yacht
WiderCat 92- kormilarnica / Foto: Wider Yachts

Dva VIP apartmana s izravnim pristupom moru

Što se tiče organizacije potpalublja posebno je impresivno rješenje potpalublja sa dvije platforme koje omogućuju svakom gostu iz dvaju VIP apartmana izravan pristup moru. No, krenimo redom. Vlasnički apartman zauzima pola ukupnog prostora glavne palube (oko 100 m2). Pritom koristi cijelu širinu broda (12 m). Krmeni dio glavne palube omogućuje panoramski pogled na more u svim pravcima – punih 360 stupnjeva, zahvaljujući neprekinutim nizom prozora i ravnim vratima. Gornja paluba uključuje još jedan prednji kokpit koji vlasnik može slobodno prilagoditi ugradnjom blagovaonice-salona i jacuzzija. Kormilarnica je također smješteno na gornjoj palubi. Donja paluba na pramcu ima udoban prostor za smještaj posade. Graditelj ostavlja vlasniku mogućnost rasporeda prostora donje palube sa četiri kabine.

WiderCat92 -VIP apartman Foto Wider Yacht
WiderCat92 -VIP apartman /Foto: Wider Yachts
Kabina za goste Foto Wider Yacht
Kabina za goste /Foto: Wider Yachts

A sada o onom spomenutom izravnom pristupu moru. U standardnom rasporedu potpalublja na brodu su dvije platforme. Bočna platforma omogućuje da svaki gost iz svoje raskošne VIP kabine ima izlaz na tu 67 kvadrata veliku „plažu“ u razini mora. Druga platforma – plaža pruža se u more na krmi, ispred spremišta za pet metara dugi gumenjak, a tu su smještene i druge vodene „igračke“. Graditelj ove naziva Wider Beach Club.

WiderCat 92-salon Foto Wider Yacht
WiderCat 92 salon /Foto:Wider Yachts

U Veneciji je svjetska pretpremijera

Inače, što se Widera tiče, Venecijski nautički sajam jedinstvena je prilika da ovo raskošno čudo ploveće eko-tehnologije vidite prije svjetske premijere. Naime Wider Yachts predstavljanje ovog svog katamarana u Veneciji naziva talijanskom premijerom, a također i svjetskom pretpremijerom. A pravu službenu svjetsku premijeru najavljuje za Yachting festival u Cannesu, koji se održava za nešto manje od tri mjeseca – od 10. do 15. rujna 2024.

Evo i video prikaza:

Novo

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LOVRAN: Fešta posvećena trešnji, 15. 6. 2024.

Tijekom cijelog lipnja u Lovranu se mogu kušati razne...

SAJAM NAUTIKE VENECIJA: Novi električni i hibridni pogoni u cilju zaštite mora i morskog okoliša, 29.5.-2.6.2024.

Od srijedu 29. svibnja do nedjelje 2. lipnja u Veneciji se održava peti Salone nautico Venezia. Ovoj još uvijek novoj nautičkoj izložbi trebale su...

CROATIA NAUTIC SHOW, Marina Kaštela, 18-21. 4. 2024: 35 tvrtki predstavlja 80 brodova

U Marini Kaštela održava se od 18. do 21. travnja 2024. šesnaesti po redu proljetni nautički sajam ranije poznat pod nazivom Hrvatski dani male...

Boat Show Tulln, 29.2. – 3.3.2024: Prva sajamska adresa nakon Zagreba

Nakon Zagrebačkog sajma nautike Hrvatima najbliža i najprivlačnija iduća sajamska adresa već desetljećima je austrijski boat show u Tullnu. Sadržaj sajma su cijeli dijapazon...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here