Aktualno

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

SAJAM NAUTIKE VENECIJA: Novi električni i hibridni pogoni u cilju zaštite mora i morskog okoliša, 29.5.-2.6.2024.

U Arsenal dolaze i najpoznatiji talijanski i europski graditelji jahti na jedra u jednotrupnom i višetrupnom sektoru

Od srijedu 29. svibnja do nedjelje 2. lipnja u Veneciji se održava peti Salone nautico Venezia. Ovoj još uvijek novoj nautičkoj izložbi trebale su samo četiri godine da se uzdigne i postane jedan od najpopularnijih, glavnih i najatraktivnijih međunarodnih nautičkih sajmova.

Taj streloviti uspon Venecijski nautički sajam treba zahvaliti prije svega činjenici da je kod naših susjeda nautička industrija na razini države vrlo dobro organizirana i vođena, te je po tome Italija postala nautička velesila. Tome su u velikoj mjeri potpomogle i još dvije činjenice: Venecija je jedinstvena svjetska atrakcija grada na vodi, i drugo – nautički se sajam održava u povijesnom Arsenalu, gradilištu i bazi vrlo jake pomorske flote, kojom je srednjovjekovna Mletačka Republika Serenissima ovladala najvećim dijelom jadranske obale i egejskih otoka sve do kraja 18. stoljeća kada ju je uništio Napoleon. Važno je i to što je glavni promotor sajma Grad Venecija a organizatori su poznata venecijanska promocijska kompanija Ve.La. S.p.A, u suradnji s Talijanskom mornaricom.

Salone Nautico Venezia - pogled prema moru Foto FB
Salone Nautico Venezia – pogled prema moru / Foto FB Salone Nautico Venezia

Venecijanski Arsenal, simbol stoljetne vojne dominacije Serenissime i srce njezine pomorske industrije u samom središtu Venecije, čine vodeni bazen i potpuno obnovljeni drevni paviljoni, prilagođeni suvremenoj nautici. Izložbeni prostori raspoređeni su u tom vodenom bazenu veličine 50.000 četvornih metara sa više od kilometra dugim gatom na kojem su vezovi za 240 jahti, super-jahti, brodova, brodica, jedrilica i drugih plovila. Vanjski izložbeni prostor veličine je 30.000 četvornih metara, s još oko 5.000 kvadrata sa izložbenim štandovima pod krovom. Novi srednji suhi dok u Arsenalu bit će izložbeni prostor posvećen vodenim sportovima. Istodobno, u Rio delle Galeazze bit će izloženi drveni motorni brodovi s endotermnim i električnim motorima.

Predviđeno je više od 50 kulturnih i drugih pratećih događanja

Inače, cijeli sajam je u duhu ekologije i očuvanja okoliša. Osim što će biti mjesto za prikaz takvih novih brodova i proizvoda, tijekom sajma održavat će se znanstvene konferencije, paneli i prezentacije, te radionice i obrazovne aktivnosti za djecu i obitelji. Predviđeno je više od 50 kulturnih i drugih pratećih događanja, od kojih su mnoga posvećena temama održivosti, zdravlja mora i novih električnih i hibridnih pogona.

Venecijski sajam nautike u povijesnom mletačkom Arsenalu Foto FB
Venecijski sajam nautike u povijesnom mletačkom Arsenalu / Foto FB Salone Nautico Venezia

Tako će se, primjerice, u petak 31. svibnja u sklopu sajma u Arsenalu, Tesa 102, na skupu od 10.30 – 12.30 Institut za pomorske znanost predstaviti CNR-ISMAR projekt bioraznolikosti “Biodiversity Science Gateway”. Taj institut provodi temeljna i primijenjena istraživanja u fizikalnoj, kemijskoj i biološkoj oceanografiji te u morskoj geologiji. Cilj je pridonijeti zaštiti i održivom upravljanju morskim okolišem i obalama.

Salone Nautico Venezia FB
Salone Nautico Venezia FB

U Arsenal dolaze i najpoznatiji talijanski i europski graditelji jahti

žŠto se tiče izlagača, u Arsenalu bit će svim najpoznatiji brendovi sa svojim najnovijim jahtama i super-jahtama: iz Ferretti grupe, Azimut-Benettija, Solaris Yachtsa, Sanlorenza, Astondoe, Greenlinea, Parda, Prestigea, Absolutea, Widera … U Arsenal dolaze i najpoznatiji talijanski i europski graditelji jahti na jedra u jednotrupnom i višetrupnom sektoru.

Sasvim sigurno jedna od glavnih bio-eko inovativnih atrakcija sajma u Veneciji bit će WiderCat 92, inovativni katamaran. Brodograditelj Wider prvo predstavljanje svog super eko inovativnog katamarana naziva talijanskom premijerom, te kaže da se zapravo radi o svjetskoj pretpremijeri, jer da će se službena svjetska premijera biti za tri mjeseca – na Yachting festivalu u Cannesu koji se održava od 10. do 15. rujna. Kako god to nazvali, sasvim je sigurno da će WiderCat 92 biti jedna od glavnih atrakcija sajma.

Venecija i smještaj Arsenala / Foto Salone Nautico Venezia
Venecija i smještaj Arsenala / Foto Salone Nautico Venezia

U tu eko-kategoriju najnovijih trendova u jahtama s alternativnim pogonom svakako spadaju i Greenline 48 Fly i Greenline 58 Fly, koji će također biti u moru na sajmu. Te hibridne i električne jahte također nude izvrsne performanse i udobnost uz uštedu goriva.

Od hrvatskih izlagača u Veneciji nastupaju već popularna Terra Nauta 30, kao i poznate jedrilice More 50 i 55 iz Dugopolja, zatim Adriatic Nave Yachting Group d.o.o. je u Arsenalu s motornim brodovima Regina Fim 40, pa Navetta 48, 64 i 75, Makai Yachts bit će u Veneciji s brodom Makai 37, koji se proizvodi u Kaštel Šućurcu, iz škvera u Marini Dalmacija u Sukošanu dolazi Master 630 Fish, Sailing Forever Adriatic d.o.o. iz Kaštel Gomilice u Veneciji nastupa kao diler i iznajmitelj više brendova brodova i na jedra i na motor. Isto tako Baotić Yachting će u Veneciji imati dva štanda: Axopar (Ponton P1) sa Axoparom 29 XC Cross Cabin i Axoparom 37 XC Cross Cabin te ma istom pontonu bit će i De Antonio sa: E23 Open, D32 Open, D36 Open i D42 Open.

Novo

Komiža: Brzi i žestoki u ribarskoj falkuši, Festival od mora, 20-23. 6. 2024.

U četvrtak 20. lipnja kreće jedan od tradicijski najvrjednijih...

NAJBOLJE HRVATSKE MARINE: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je Marina Funtana

Zlatno sidro Nautičke patrole za 2023. godinu osvojila je...

LOVRAN: Fešta posvećena trešnji, 15. 6. 2024.

Tijekom cijelog lipnja u Lovranu se mogu kušati razne...

GLAVNA ATRAKCIJA NAUTIČKOG SAJMA U VENECIJI Super eko inovativni i luksuzni katamaran WiderCat 92

Sa svojih 28 metara dužine i 12 metara širine katamaran WiderCat 92 spada u super-jahte, ali i po ostalim inovativnim karakteristikama, kao što su...

CROATIA NAUTIC SHOW, Marina Kaštela, 18-21. 4. 2024: 35 tvrtki predstavlja 80 brodova

U Marini Kaštela održava se od 18. do 21. travnja 2024. šesnaesti po redu proljetni nautički sajam ranije poznat pod nazivom Hrvatski dani male...

Boat Show Tulln, 29.2. – 3.3.2024: Prva sajamska adresa nakon Zagreba

Nakon Zagrebačkog sajma nautike Hrvatima najbliža i najprivlačnija iduća sajamska adresa već desetljećima je austrijski boat show u Tullnu. Sadržaj sajma su cijeli dijapazon...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here