Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Gostionica Gožinka na Rabu: zubatac u pećnici, jadranska lignja na domaći način

Početkom 1960. barkarioli su s Raba počeli u Gožinku dovoditi turiste kojima bi djed Frane pofrigao svježe srdele i gavune. Danas u gostionici Gožinka ima mjesta za dvjesto gostiju. Evo i dva njihova recepta koje su dali za naše čitatelje:

Gožinka je jedna od najljepših uvala nedaleko Raba, a ponad nje, usred zaštićene park šume Dundovo nalazi se gostionica Gožinka, zapravo jedan od najboljih, najatraktivnijih i najposjećenijih restorana na Rabu.

Uvala Gožinka na Rabu
Uvala Gožinka na Rabu /Foto @jurkovicmatjaz FB Gostoinica Gožinka

Naziv gostionica ostao je iz starih vremena kada je još ovdje bila stara i s kopna nedostupna ribarska koliba njihovih predaka. Priča počinje iz doba pradjeda Kurelića koji u vrijeme Zlatne groznice otišao u Ameriku tražiti zlato ostavivši kod kuće ženu i četiri sina. Budući da mu se potraga za zlatom posrećila poslao je dolare kući na Rab pa je obitelj kupila ovo zemljište iznad Gožinke. Jedan od njegovih sinova i djed današnjih Kurelića Frane, odlučio je da se iz stare kuće gdje je živjela cijela obitelj, spusti ovdje na more zajedno s majkom, ženom i njihovih devetero djece. Svi su živjeli u maloj ribarskoj kolibici bez struje i vode, a od ribe što bi je Frane ulovio iz svoje barke.

Gostionica Gožinka: Iz mora na stol svježe ulovljen kovač i hlap
Gostionica Gožinka: Iz mora na stol svježe ulovljen kovač i hlap / Foto: FB Gostionica Gožinka

Početkom 1960. barkarioli su s Raba počeli u Gožinku dovoditi turiste kojima bi djed Frane pofrigao svježe srdele i gavune, tome bi dodao sir i pršut i – gostionica Gožinka je rođena. Danas u gostionici Gožinka ima mjesta za dvjesto gostiju. Evo i dva njihova recepta koje su dali za naše čitatelje:

Recepti za specijalitete Gožinke


Zubatac u pećnici ( za 6 osoba)

Sastojci:

  • 3 kg zubatac
  • 1,5 kg krumpir
  • 0.3 dcl bijelo vino
  • 0.5 dcl voda
  • cca 0.1 dl maslinovog ulja
  • sol
  • 20 dag chery rajcica
  • 1 glavica luka

Priprema: Očišćenu ribu posoliti, oguljeni krumpir izrezati na kolutove debljine 0.5 cm, posoliti, doliti maslinovog ulja, chery rajcice i na četvrtine izrezanu glavicu luka. Staviti krumpir s povrćem na dno pleha i ravnomjerno rasporediti, te preko njega staviti ribu i sve zajedno zaliti vodom i vinom. Prekriti aluminijskom folijom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 220° C. Prema potrebi dodavati vode i vina da krumpir ne ostane na suhom. Riba se peče otprilike 1,5 sat. Zadnjih 15 minuta maknuti aluminijsku foliju da se malo zapeče.

Lignje na žaru i blitva s krumpirom Gostoinica Gožinka
Lignje na žaru i blitva s krumpirom / Foto: FB Gostionica Gožinka

Jadranska lignja na domaći način ( za 4 osobe)

Sastojci:

  • 1 kg liganja
  • 0, 5 kg krumpira
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 0.5 l ribljeg temeljca
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl pelata
  • sol, papar, masline

Priprema: Očistiti lignje i izrezati ih na kolutiće. Oguliti krompir, i narezati ga na ploške. Narezati luk na veće komade, češnjak sitno isjeckati. Na maslinovom ulju popržite lignje i luk pa zatim dodajte češnjak i przite 10-tak minuta. Dodajte pelate, nalijete ribljeg temeljca i dodajte krompir. Nakon toga začinite solju, paprom i dodajte nekoliko maslina te kuhajte još 10-15 minuta.

Gožinka biftek s domaćom tjesteninom u umaku od škampa
Novo jelo u ponudi: Gožinka biftek s domaćom tjesteninom u umaku od škampa / Foto: Gožinka

Gostionica Gožinka radi sezonski, otvorena je od 15. 5. do 1. 10.
Najave i rezervacije na telefon: 052/725-940 ili na mail gozinka1@gmail.com

Gostionica Gožinka Zelena terasa
Zelena terasa gostionice Gožinka / Foto: FB Gostionica Gožinka
Gostoinica Gožinka u uvali Gožinka FB Gožinka
Gostionica Gožinka u uvali Gožinka / Foto: FB Gostionica Gožinka

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

Dinastija Pičuljan i njihova fascinantna flota brodova

U hrvatskom nautičkom i ribolovnom svijetu brodice Pičuljan iz Barbata na otoku Rabu postale su sinonim za sintagmu – „moj brod“. Fascinacija ide dotle...

Kako je Hrvatska postala raj za nudiste: Priča o jadranskom krstarenju kralja Edwarda i Wallis Simpson

Hrvatska ima danas na turističkoj naturističkoj karti svijeta top poziciju. Popis nudističkih plaža, a i kampova je podugačak. Od sjevera do krajnjega juga. Od...

RAB: Srednjovjekovni festival Rabska fjera, 25-27.7. (KOMPLETAN PROGRAM)

Rabska fjera održava se svake godine od 25. do 27. srpnja na blagdane sv. Jakova, sv. Ane i sv. Kristofora koji je i zaštitnik...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here