Aktualno

Indijska smeđa alga udomaćila se oko Komiže, struje je sad nose prema Šolti i Kornatima

Znanstvenici iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo ponovo...

KRK: Sajam tradicije, povijesti i glazbe Lovrečeva, 8-10. 8. 2025.

Krčki sajam – Lovrečeva i ove godine donosi bogat trodnevni...

Ribarske priče: Niti zime niti ribe u Jadranu više nisu kao što su bile

Sredozemno more, a s njim i Jadran, zagrijava se...

Rapski šulčići

Šulčići su jedan je od starih domaćih specijaliteta koji se nude na Rapskoj fjeri i na rapskim ribarskim feštama, uz sočivo, ribu, pršut, sir i fritule. I ove godine na Rapskoj fjeri Udruga Komin iz Barbata upriličila je na gradskoj šetnici uz more staro ribarsko selo. Članovi udruge bili su odjeveni u nekadašnju skromnu odjeću ribarske obitelji, te su turistima nudili vino, ribu sa gradela, sir, pršut, šulčiće, fritule, tradicionalnu hranu Raba … a sve u jednom prekrasnom ugođaju, uz pjesmu.

Ponuda šulčića na Rapskoj fjeri 2024 s cijenama / Snimila: Marija Filipaj
Ponuda šulčića na Rapskoj fjeri 2024 s cijenama / Snimila: Marija Filipaj

Šulčići su male pogače od dizanog tijesta, a peku se u dubokom ulju. Poslužiti se mogu u slanoj varijanti sa pršutom i sirom, ili slanim srdelama i pomidorima, ili u slatkoj verziji s pekmezom ili nekim drugim slatkim namazom.

Šulčići na Rapskoj fjeri /Snimila: Marija Filipaj
Šulčići na Rapskoj fjeri /Snimila: Marija Filipaj
Člavi Udruge Komin iz Barbata u ribarskom selu na Rapskoj fjeri / Snimila: Marija Filipaj
Člavi Udruge Komin iz Barbata u ribarskom selu na Rapskoj fjeri / Snimila: Marija Filipaj
Priprema šulčića u ribarskom selu na Rapskoj fjeri / Snimila: Marija Filipaj
Priprema šulčića u ribarskom selu na Rapskoj fjeri / Snimila: Marija Filipaj

Sastojci:

1 kg glatkog brašna
1 suhi kvasac
6 dl mlake vode
žlica ulja
žličica soli
navrh noža šećera

Priprema:

#1. Od sastojaka zamijesite tijesto kao za kruh. Kad se smjesa digne, rukom trgajte komadiće veličine teniske loptice pa ih rastegnite rukom u tanki ovalni oblik šulčića i spuštajte u tavu s vrelim uljem. Ulje treba biti 2-3 centimetara duboko.

#2. Ubacite nekoliko šulčića, tako da se međusobno ne dodiruju. Pecite 2-3 minute sa svake strane, a dok se prže u ulju odozgo ih još koji puta prelijte žlicom vrelog ulja. Kad dobiju lijepu žutu boju izvadite ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.

#3. Poslužite sa sirom i pršutom ili slanim srdelama i paradajzom ili s nekim slatkim namazom.

Piše i snimila: Marija Filipaj

Novo

Indijska smeđa alga udomaćila se oko Komiže, struje je sad nose prema Šolti i Kornatima

Znanstvenici iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo ponovo...

KRK: Sajam tradicije, povijesti i glazbe Lovrečeva, 8-10. 8. 2025.

Krčki sajam – Lovrečeva i ove godine donosi bogat trodnevni...

Ribarske priče: Niti zime niti ribe u Jadranu više nisu kao što su bile

Sredozemno more, a s njim i Jadran, zagrijava se...

Doživljaj rovinjske i istarske autentičnosti na 19. regati tradicijskih barki

Kontrast upečatljivih boja tradicijskih jedara i plavetnila rovinjskog akvatorija...

RABSKA FJERA 2024: Zašto su antički Rimljani baš Rab nazvali – otokom sreće (Kompletan program Rabske fjere, 25 -27. 7.2024.)

Ove godine navršava se punih 660 godina otkako je održana prva Rabska fjera. Zbilo se to 21. srpnja 1364. godine, kada je Gradsko vijeće...

ACI marine Rab i Supetarska Draga: Branko Pahljina – direktor od prvoga dana

Branko Pahljina nažalost nije više među živima. Tim je vrijednije njegovo svjedočanstvo o ove dvije rapske marine, što smo ga zabilježili u našem razgovoru...

Dinastija Pičuljan i njihova fascinantna flota brodova

U hrvatskom nautičkom i ribolovnom svijetu brodice Pičuljan iz Barbata na otoku Rabu postale su sinonim za sintagmu – „moj brod“. Fascinacija ide dotle...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nautička Patrola
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.